Élet-Stílus

Színezd újra!

Milyen tényezők befolyásolják egy adott étel ízét? A válasz nyilvánvaló: az elkészítés módja, azaz, hogy például nyersen vagy sütve fogyasztjuk, a felhasznált fűszerek összetettsége, mekkora mennyiségű sót adunk hozzá és így tovább.
Tripla zöld smoothie
Tripla zöld smoothie. Fotó: Kardamom

De valóban csak az ízlelőbimbóink határozzák meg, hogy milyen ízt érzünk vagy a tányér, pohár, esetleg a teríték többi kiegészítőjének színe adott esetben túlmutathat az étel ízén és befolyással lehet érzékeinkre?

Kedvenc brit tudósaink e téren is számos, (roppant szórakoztató) vizsgálatot végeztek, amelyek eredményei egyébként nem öncélúak: akár a gyümölcsöktől-zöldségektől eddig idegenkedő gyerekek ezirányú kíváncsiságának felkeltéséhez is remekül hasznosíthatóak.

Az egyik felmérésben arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék a 4 különböző színű tálban (piros, kék, zöld, fehér) elhelyezett enyhén sós, illetve édes popcorn ízét. A piros tálból kóstolt, egyébként sós popcornt egyöntetűen édeskésnek érezték, a kék tálból csipegetett édes popcornt pedig jellemzően sósnak találták.

A piros színt ebben a kontextusban bizonyos ételekhez (így pl. az eperhez) kötjük, így akár egy sós popcorn piros tálból való majszolása közben, akarva akaratlanul is asszociálhatunk az eper édes ízére. A kutatásban résztvevők szerint a piros tányéron felszolgált spenót is például kevésbé keserű, sokkal édesebbnek, illetve finomabbnak hat; de az eperhab is egyértelműen jobban ízlik, ha fehér pohárban tálalják fekete helyett.

Játszhatunk tovább: még a legzöldebb smoothie-kat is édesnek fogják érezni azok a lurkók, akiknek ilyen rózsaszín-fehér csíkos szívószállal szolgáljuk fel őket. Lehet, hogy nem reprezentatív a minta, de ezek a spenótos-avokádós turmixok tényleg olyan finoman édesek lettek, hogy mire ezt a bejegyzést megírtam, mindkét adagot elszürcsölgettem.

Tripla zöld smoothie (hozzávalók 2 pohárhoz):

  • 1 bögre spenót
  • 1 bögre kelkáposzta
  • 1 banán
  • 1/2 avokádó
  • 3/4 bögre mandulatej (vagy bármilyen növényi tej)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik