Élet-Stílus

Kajapornóval egybekötött útikalauz a főzés nyomában

A táplálkozáskutatás területén ismert (és elismert) amerikai szerző, újságíró, aktivista és egyetemi professzor Michael Pollan számos dokumentumfilmben, illetve sorozatban közreműködött már, neve itthon talán a Food Inc., („Élelmiszeripar Rt.”) című alkotás kapcsán vagy a magyar nyelven is elérhető „Életadó ételeink – Túlélőkönyv fogyasztóknak” című könyve által lehet ismerős.

Legújabb dobásában producerként bábáskodik egy négyrészes mini dokumentumfilm-sorozat fölött, amelyben az étkezésre vonatkozó, munkásságában vezérmotívumként szolgáló alapelve („Egyél rendes (igazi) ételt. Ne túl sokat. Főleg növényeket.”) mentén haladva ezúttal különböző fogások elkészítésének tradicionális módjait mutatja be. A Netflixen február 19-től elérhető széria egyes epizódjai egy-egy őselem, azaz a tűz, a víz, a levegő és a föld főzéssel való összefonódására épülnek.

Új sorozatával Pollan arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy bár a történelem során a változatos ételkészítési módok mindvégig elválaszthatatlan kapcsolatban álltak az emberiség fejlődésével, a civilizációval, az utóbbi időben azonban, szerinte, “mintha” elveszítettük volna arra vonatkozó ismereteinket, hogy hogyan is kerül az étel az asztalunkra. A NÉBIH időnként napvilágot látó videói után ezek a képek igazi felüdülést jelentenek a szemnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik