Élet-Stílus

Álmaimban Amerika…

A 2015-ös Milánói Világkiállítás fókuszában az élelmezés és a fenntartható fejlődés állt. A kiállítás megnyitóját hónapokkal megelőzően alig vártam, hogy a helyszínen vehessem szemügyre, az egyes kiállítók milyen válaszokkal készülnek arra, hogy a Föld rohamosan növekvő népességét a fenntarthatóság, az egészség megőrzése és a környezet védelmének kitüntetett figyelembe vételével a jövőben megfelelő élelemmel láthassuk el.

Annak ellenére, hogy az Expón szinte valamennyi nemzet különfélébbnél különfélébb specialitásokat sorakoztatott fel, a rekkenő júniusi hőségben alig találtam húsmentes fogást egy könnyű ebéd erejéig. Hosszas kutakodás után végül

az egyik legnagyobb meglepetés éppen az Egyesült Államok pavilonjánál ért. 

Az Egyesült Államok pavilonjának bejárata
Az Egyesült Államok pavilonjának bejárata. Fotó: Kardamom

Az étlapjukon kínált vörösáfonyás kelsalátát otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük, télen-nyáron remek vitaminforrás.

Hozzávalók:

Kelsaláta
Kelsaláta. Fotó: Kardamom
  • durvára vágott kelkáposzta
  • pirított pekándió
  • vörösáfonya
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fehérhagyma-szeletek
  • olívaolaj
  • vörösborecet
  • méz
  • citrom frissen facsart leve
  • só, bors.

Egyébiránt, lehet, hogy a junk food és a gyorséttermek őshazájaként ismerjük, de napjainkra nemcsak, hogy számos, az egészséges, fenntartható élelmezéssel foglalkozó intézet, szervezet, kezdeményezés fészke az Egyesült Államok. Időről időre az ottani kormányzati szervek is igyekeznek napirendre venni a tudatosabb táplálkozás témakörét és a kisebb termelők, valamint a fogyasztók számára is előnyős programokat indítani.

A Világkiállításon az amerikai pavilon tervezőinek igazán lényegre törő, világos, tematikus videók közvetítésével is sikerült megragadni az Expo kiemelt témáját. A mai amerikai konyha eredetét, fejlődését bemutató kisfilmek mellett pedig izgalmas interaktív kiállítás, vertikális farm, különleges hangulatú tetőtéri kávézó és egy komplett „food truck” negyed várta a látogatókat, ahol az egyes államokból származó, más nemzetek konyhája által áthatott tipikus amerikai (gyors)ételeket lehetett megkóstolni.

12119005_498110090346853_3342560077149890251_n
Regionális konyhák. Fotó: Kardamom
12141547_498110127013516_4763762862655316085_n
Államok. Fotó: Kardamom
17015_498110107013518_2570163896411539035_n
Kiállítótér. Fotó: Kardamom

 

Különösen megragadott a pavilon egyik interaktív kiállítási táblája, amely lényegesen egyszerűsített verzióban ugyan, de azt mutatta be, hogy milyen, más szektorokban is érzékelhető hatásokkal járt az egyesült államokbeli szakácsok által egy,

a quinoa népszerűsítésére néhány évvel ezelőtt elindított kampány.

A 2000-es évek elején egyre több amerikai étterem vette fel ugyanis a quinoát az étlapjára, melyet követően a növény fogyasztása exponenciálisan megnőtt az USA-ban: 2005 és 2013 között 2,380-ról 31,375 (!) tonnára. A megnövekedett keresletből Peru, Bolívia és Equador elképesztő mértékben profitált: 2005 és 2013 között 1200%-kal növekedett az exportjuk és a termelés volumene szinte megduplázódott az andoki országokban: 57,036-ról 102,618 tonnára, a termelők bevétele pedig pl. 2007 és 2008 között 186%-kal nőtt Peruban, míg 181%-kal Bolíviában.

A quinoa fogyasztásával tehát nemcsak az egészségük érdekében tettek lépéseket a fogyasztók, de érzékelhető mértékben hozzájárultak a termelők ösztönzéséhez is.

Gyorsan végigfutott a fejemen egy, a fenti mintára szervezett hasonló magyar összefogás, melyben az erre alkalmas és nyitott éttermek egységesen és kampányszerűen vehetnék fel étlapjukra például a környékbeli, házi kecskesajtot, a számos almafajtánkat vagy olyan, kevésbé reflektorfényben lévő gabonákat, mint a köles vagy a hajdina.

Food truck show
Food truck show. Fotó: Kardamom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik