Élet-Stílus

Orvosi kulinária, kulináris táplálkozástan

A new orleans-i Tulane University orvostanhallgatói a köpenyt időnként kötényre, a szikét pedig zöldséghámozóra cserélik.

Goldring Center for Culinary Medicine oktatóinak segítségével – a tananyag részeként – a gyakorlatban sajátíthatják el számos egészséges fogás elkészítésének fortélyait, hogy ezáltal még hitelesebb javaslatokat tehessenek jövőbeli pácienseiknek azok étrendjének kialakítására, a gyógyulás érdekében történő megváltoztatására vonatkozóan.

A Chicagói Egyetem medikusai körében is népszerű a téma: egyre több hallgató látogatja szabadidejében a város egyik négyhetes – egyébként szintén a Goldring Center képzésein alapuló – kulináris táplálkozástan tanfolyamát. Az egyes alkalmak egyórányi, az étkezéssel összefüggő betegségekről, illetve ezek táplálkozás általi kezeléséről szóló elméleti résszel kezdődnek, ezt követik a gyakorlati főzőleckék. Kapcsolódó tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen jellegű személyes élmények a leendő orvosokat sokkal valószínűbben sarkallják arra, hogy pácienseiket majdan az egészséges táplálkozásra vonatkozó információkkal is ellássák.

A Goldring Center munkatársai nemcsak a medikusokat hozzák közelebb a tudatos táplálkozás témaköréhez, igyekeznek egyúttal egészségtudatos séfeket is nevelni.

Minden negyedévben ugyanis, a Johnson & Wales University több kampuszán is futó „Culinary Arts” képzésben résztvevő hallgatók rotációban látogatják a Tulane Egyetem kapcsolódó óráit. Közreműködnek a Center tantervének kialakításában és kitalálják a medikusok által a kulináris képzés során elkészített ételek receptjeit. A szárnyaikat bontogató konyhaművészek így a tűzhelyen kotyogó levesek mellett az orvostudomány táplálkozással kapcsolatos legfrissebb eredményeibe is belekóstolhatnak.

A következő életemben orvos szeretnék lenni, és ha lesz rá lehetőség, az ilyen fakultációkra biztos, hogy elsőként fogok jelentkezni. ♥

Ajánlott videó

Olvasói sztorik