Élet-Stílus

Zizi isteni quinoás fasírtja

Attenzione! Zavarba ejtően egyszerű, szuper egészséges, alacsony kalóriatartalmú és 30 perc alatt az asztalra vagy a piknikkosárba varázsolható finomság receptje érkezik, egyenesen Zizi konyhájából.

Előbb viszont álljanak itt a főbb tudnivalók a quinoáról (mivel még mindig nagyon kevesen ismerik).

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete egy remek kampány keretében 2013-at a „Quinoa Évének” nyilvánította, és a népszerűsítése mellett arra is igyekezett felhívni a világ figyelmét, hogy a növény nemcsak az egészség megőrzésében, hanem az éhezés, illetve alultápláltság elleni globális küzdelemben is kulcsszerepet játszhat. Nagyon különleges ugyanis: magas tápanyagtartalma mellett a szárazságnak rendkívüli helyzetekben is ellenáll, és ahogy olvastam, szinte bármilyen talajon (a tengerszinttől egészen 4000 méteres magasságig), -8 és +38 Celsius fok között bárhol remekül megterem, nem beszélve arról, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A quinoa értéke ugyanakkor mégis abban rejlik, hogy olyan kivételes, teljes értékű növényi fehérjeforrás, amely valamennyi, a szervezet számára nélkülözhetetlen 9 esszenciális aminosavat egyszerre (!) tartalmazza;mivel nincs benne glutén, ezért könnyű megemészteni is; magas élelmi rost tartalma miatt pedig a székrekedéssel küzdők vagy a fogyókúrázók számára is különösen hasznos. Kell még folytatni?

Kell: 2 esszenciális zsírsavat, linolénsavat (omega3) és linolsavat (omega6) is tartalmaz, melyek szintén létfontosságúak, és mivel a szervezet nem tudja előállítani, – az esszenciális aminosavakhoz hasonlóan – nekünk kell őket a táplálkozásunkkal bejuttatni. Kiemelkedő jelentőségük van az immunrendszer, illetve a szív- és érrendszer működésében, a vérnyomás szabályozásában, a vérben történő oxigénszállításban, a zsíranyagcsere-folyamatokban és a növekedésben.

A quinoa emellett pompás forrása az egyik legismertebb antioxidánsnak, az E-vitaminnak, és a vas-, magnézium-, illetve cinkbevitel ajánlott napi mértékének beviteléhez is hozzájárulhatunk vele;…hogy B-vitamin és folsav-tartalmáról már ne is beszéljek.

Főzés előtt azért nem árt átmosni, utána pedig köretként, salátához keverve vagy pudingként, de akár reggeli kásaként kanalazgatva is lehet erősödni-szépülni tőle.

Zizi quinoás fasírtja
Zizi quinoás fasírtja. Fotó: Kardamom

Íme, a hozzávalók:

  • 170 g quinoa
  • 1 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 15 g petrezselyem, felaprítva
  • 10 g parmezán, reszelve
  • 50 g zsemlemorzsa
  • só, feketebors
  • olívaolaj

Az elkészítés részleteiért pedig kattintsatok ide: http://www.zizikalandjai.com/2012/07/a-varva-vart-quinoa-fasirt.html.

Jó étvágyat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik