Élet-Stílus

Ők mind a beleinkben élnek?

Jó reggelt Kardamom-olvasók! És jó reggelt a veletek ébredező 100 billió, úgy 1,5-2 kilónyi mikrobátoknak is! Hogy van a csapat? Íme, egy rövid híradás a laboratóriumok világából arról, hogy milyen összefüggés van a testsúlyunk és a beleinkben élő mikrobasereg összetétele között.

Ahogy Giulia Enders Bélügyek című könyvében fogalmaz:

„Évszázadokon át foglalkoztunk a nagyvilággal. Felmértük a területét, megvizsgáltuk a növényeket és az állatokat, filozofáltunk az életről. Aki manapság új kontinenseket és népeket akar fölfedezni, annak azt a kicsi világot kell felderítenie, amelyik bennünk található. Belünk ehhez a legkitűnőbb kontinens. Sehol máshol nem él olyan sok faj és család, mint éppen itt. A kutatás csak most kezd valóban lendületet venni. Újfajta pezsgés keletkezik – a genom megfejtéséhez hasonlítható –, sok reménnyel és új ismeretekkel.”

De észrevesszük-e, hogy az a sok millió, milliárd, billió más aprócska lény miféle munkát végez a testünkben minden áldott nap?

„A közösség a megemészthetetlen ételt „felaprítja” a számunkra, energiával látja el beleinket, vitaminokat állít elő, mérgeket és orvosságokat bont le és edzi immunrendszerünket. A különböző baktériumok különféle anyagokat állítanak elő: savakat, gázokat, zsírokat – a baktériumok kis gyártelepek. Tudjuk, hogy vércsoportunk bélbaktériumok közreműködésével alakul ki, és azt is, hogy ha a rossz kis fickók elszaporodnak, hasmenést kapunk.”

De azt gondoltuk volna, hogy talán az is számít, hogy pontosan ki telepedett meg bennünk?

“Túlsúly, alultápláltság, idegrendszeri betegségek, depresszió vagy krónikus bélproblémák esetén a beleink bakteriális viszonyaiban történt változás. Más szavakkal: ha valami elromlott a mikrobáknál, nagy valószínűséggel a mi sorsunk is rosszabbul megy. Valakinek talán azért jók az idegei, mert nagy állománnyal rendelkezik B-vitamint termelő bélbaktériumokból. Más a véletlenül elrágcsált penészes kenyérrel tud jobban elbánni, vagy gyorsabban hízik egy féktelenül túletetett ostoba baktérium miatt. A kutatás, amely az embert mint ökoszisztémát ragadja meg, gyerekcipőben jár. A mikrobakutatás még csak alsó tagozatos, mostanában hullanak ki a tejfogai.”

Kíváncsian várom az újabb eredményeket. Addig is megyek és lekenyerezem a mikrobáimat valamilyen finom smoothie-val.

További olvasnivaló a témában magyar nyelven az alábbi linkre kattintva is elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik