Élet-Stílus

Gyömbéres-almás sütőtök-krémleves

Hogy is van a mondás? Utolsókból lesznek az elsők?

A konyha soha nem jelentett idegen terepet számomra – a hűtőt kiskorom óta előszeretettel nyitogatom, később, pl. az egyetemi évek alatt pedig a vízforraló vagy a kenyérpirító mellett egészen sokáig még mikrót is használtam (ez utóbbit kicsit megkésve ugyan, de jó egy éve teljesen kiiktattam), viszont 28 évig én tényleg csak a legszükségesebb esetekben merészkedtem a tűzhely vagy a sütő közelébe.Az egészséges, természetes összetevőket tartalmazó, „valódi” ételeknek persze mindig nagy rajongója voltam, de vagy idő vagy bátorság (leginkább mindkettő) hiányában egyre csak toltam magam előtt a főzési alapok elsajátításának ügyét. Azokat ellenben mindig csodálattal néztem, akik magabiztosan tesznek-vesznek a konyhában.

Való igaz, az elmúlt, idestova egy évben különleges mártásokkal, habokkal, többrétegű tortacsodákkal még nem próbálkoztam és a húsos fogások – tekintve, hogy ilyeneket nem eszem – elkészítésétől továbbra is zavarba jönnék…Ugyanakkor nehéz lenne itt összefoglalni, hogy mennyi örömet, élményt adott a sok színes, a természet gyümölcsein alapuló recept tesztelése, fotózása és szavakba öntése (nálam jobban talán csak az utca másik oldalán lakó szomszédok szórakoznak, amikor reggelente még mackónadrágban vagy már az irodai szettben különféle nyakatekert pózokban fotózom a telefonnal az ablakban a sütiket és palacsintákat). Másfelől, pontosan az is a célom ezzel az oldallal, hogy olyan egészséges fogásokat sorakoztassak fel, amelyek gyorsan, könnyen és mindenfajta előképzettség nélkül elkészíthetőek. 90%-ukat egyébként én is az adott bejegyzéshez ütöm össze életemben először. (Na jó, egy smoothie-t tényleg nem nagy dolog a pohárba varázsolni).

Green Evi csodás, természetes összetevőket tartalmazó receptjeit különösen kedvelem, érkezzen most tőle ez a zseniális, könnyedén elkészíthető, E, amibe egyszerűen beleszerettem, és ami ilyen hideg estéken vacsorára különösen áldásos.

12360355_514677855356743_526769949779931569_n
Gyömbéres-almás sütőtök-krémleves. Fotó: Kardamom

Hozzávalók egy nagy fazékhoz:

  • 1 kisebb, felkockázott sütőtök (1,5 kg-os tököt vettem, héj nélkül 1,1-1,2 kg-ra jött ki)
  • 1 nagyobb, felkockázott alma
  • 1 felaprított vöröshagyma
  • 1 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 kisebb darab (hüvelykujjnyi) reszelt gyömbér
  • 1 tk. kókuszolaj
  • ½ bögre zabtejszín (a Bridge termékcsalád tejszínét használtam)
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 2 ek. friss rozmaringlevél
  • 3 bögre zöldség alaplé* vagy víz
  • chili, só, bors

Egy nagyobb fazékban felhevítjük a kókuszolajat, majd hozzáadjuk a kockákra vágott tököt, az almát, a felaprított hagymákat, a reszelt gyömbért a rozmaringgal, kurkumával, chilivel, sóval és borssal, majd kevergetés mellett 5 percig pároljuk őket.

Ezután adjuk hozzá a zöldség alaplevet (vagy vizet) és kb. 20 percig, de legalább addig főzzük, amíg a zöldségek kellően puhák lesznek. Ezután öntsük bele a zabtejszínt, majd egy konyhai botmixer (vagy turmixgép) segítségével turmixoljuk krémlevessé a hozzávalókat. Ezután tegyük vissza még egyszer a főzőlapra és egyszer forraljuk fel. Melegen tálaljuk.

Zöldség alaplé: 4-5 szem sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 nagy fej zeller, 1 csokor friss petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, só, 1 evőkanál vaj (vagy ghí vagy kókuszolaj), 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: egy lábasban felolvasztottam a kókuszolajat, hozzáadtam az olívaolajat, majd a felkockázott hagymát. Üvegesre pirítottam néhány perc alatt, majd hozzáadtam a többi felkockázott zöldséget, illetve a fűszereket is. Ezeket még 1-2 percig pirítottam (kevergetés mellett), ezután pedig kb. 3 liter vízzel az egészet felöntöttem, felforraltam, majd kisebb lángon kb. 1 órán át főztem. Egy óra elteltével a zöldségeket kivettem, az alaplevet pedig leszűrtem és befőtte süvegekbe töltöttem.

(Forrás: greenevi.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik