Élet-Stílus

Spenótos gnocchi

Ilyen ragyogó napsütésben ne a konyhában töltsétek a drága időt, ez a recept a jövő héten is megvár mindenkit.

A minap készítettem ebédre ezt az isteni spenótos gnocchit, és az eredeti olasz recepttől eltérően nem ricottából, hanem annak quasi magyar megfelelőjéből, ordából, amelyet a Terjéki Biogazdaság Mom Biopiacon is megtalálható standjánál szereztem be.

Hazai “parmezánért” szintén nem kellett messzire mennem, néhány standnyira, a Virágoskút Kertészet hibátlan (reszelt kemény) bivalysajtja már messziről integetett felém.

Spenótos gnocchi
Spenótos gnocchi. Fotó: Kardamom

Hozzávalók (kb. 3 adaghoz):

  • 20 dkg spenót
  • 30 dkg orda
  • 10 ek. liszt (én gluténmenteset használtam)
  • 4 ek. parmezán
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • só-bors
  • búzadara

Legelőször a friss spenótot pépesítettem kicsit a tűzhelyen (ha nincs lehetőség piacra menni, a fagyasztott spenótpüré is megteszi), miután pedig kihűlt, egy nagyobb tálban alaposan összedolgoztam az ordával, a parmezánnal, a liszttel, a szerecsendióval, illetve hozzáadtam a sót-borsot.

Ezután kevésbé mozgalmas, ám annál fontosabb szakasz következik: 2-3 órára hűtőbe kell tenni a masszát, hogy jobban összeálljon és könnyen formázható legyen.

A várakozási idő leteltét követően olívabogyó nagyságú nokedliket formázunk a tésztából, majd meghempergetjük őket búzadarában. Egy villa felületén görgessük le a kis darabokat, hogy a gnocchira jellemző mintázatot megkapjuk, de ha nagyon nem megy, fogjuk a villát és egyszerűen annak felületével nyomjuk bele a mintát. (Ebben a videóban 2:00-tól látható, hogy miről is beszélek.)

Végül egy nagyobb edényben vizet forralunk, és kisebb adagonként belehelyezzük a nokedliket. Amint feljönnek a víz felszínére, kész vannak, én kb. 3-4 percet szoktam várni.

image1
Spenótos gnocchi. Fotó: Kardamom

Paradicsomszósszal, de még egyszerűbben, akár csak parmezánnal és egy kis bazsalikom-dió párosítással is tökéletes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik