Élet-Stílus

Nem mind arany, ami…

Avagy ki gondolná, hogy az alábbi, kifejezetten egészségesnek tűnő reggelivel mindjárt a nap kezdetén 14 (!) teáskanálnyi hozzáadott cukrot juttatunk a szervezetünkbe?

És akkor hol van még az ebédidő vagy a 10 órai meeting előtt gyorsan felhajtott kóla?

Az iskolai menzák menüjének átalakítása, majd az (egészséges) táplálkozással kapcsolatos ismeretek iskolai tananyagba vétele érdekében indított kampányait követően Jamie Oliver nemrégiben még egy fokozattal feljebb kapcsolt: a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok adójának az Egyesült Királyságban történő bevezetése érdekében indított petíciót, amelyhez az elmúlt hónapokban 155.000-en csatlakoztak hazájában. Értelemszerűen ezt a petíciót csak brit állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban lakóhellyel rendelkezők írhatták alá, ugyanakkor Jamie korábbi, a G20-as vezetőknek címzett kampányához a világ minden tájáról, így Magyarországról is lehet csatlakozni.

Ez utóbbi, vagyis a táplálkozással kapcsolatos edukáció fontosságát hangsúlyozó és ennek érdekében a kormányok világszerte egységes fellépését sürgető kezdeményezését eddig több mint 1.670.000 ember támogatta. Ha még nem tettétek volna meg, és most van 2 percetek egy jó ügy mögé állni, akkor az alábbi linken ti is hozzájárulhattok ahhoz, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kapjon az étkezéssel kapcsolatos ismeretek minél fiatalabb korban történő, szisztematizált oktatásának, illetve a gyermekkori elhízásnak az ügye.Visszatérve a fenti színes-pompás reggelihez: az edukáció nemcsak iskolai keretek között fontos, a kormányok azzal is további segítségére lehetnének a fogyasztóknak, ha pl. az egészségügyért felelős intézményeik útján olyan kommunikációs kampányokat indítanának, amelyekben többek között elmagyarázzák, hogy mi minősül rejtett, hozzáadott cukornak, illetve egyes betegségek megelőzése vagy a gyógyulás érdekében milyen egészségesebb vitaminforrásokkal lehet ezeket az élelmiszereket felcserélni, és így tovább…

Addig is, amíg az álmodozásból egyszer talán valóság lesz, nem kell ölbe tett kézzel ülnünk, csak apró lépésenként kezdjük el hozzászoktatni magunkat ahhoz, hogy beleolvasunk egy-egy előrecsomagolt termék összetevőinek listájába. Annyi mindenhez van bátorságunk, akkor miért épp a szervezetünket-egészségünket illetően dugjuk homokba a fejünket?

A képen látható egy tálnyi gabonapehely egész pontosan 5, a ráöntött joghurt 3, míg a pohárba kitöltött narancslé 6 teáskanál cukrot tartalmaz. Ha meg szeretnénk spórolni ezt a jó néhány felesleges kalóriát, vásárolhatunk egyszerű (és sokkal pénztárcakímélőbb) zabpelyhet, hozzá házi natúr joghurtot (aminek tényleg van íze és nem kell hozzá ipari gyümölcsaroma, hogy elviselhető legyen), illetve készíthetünk turmixot friss gyümölcsökből-zöldségekből.

Az egykori „Pucér Szakács” egyébként nem az a „bort iszik, vizet prédikál” típusú aktivista.

Éttermeiben jelenleg is „megadóztatja” a cukros üdítőitalokat (kólát, limonádét, stb.) rendelő vendégeit. Az ilyen italonként befolyó 10 pennyt pedig egyenesen az általa létrehozott Children’s Health Fund nevű alapítványnak utalja, amelynek célja egyrészt az, hogy minél több brit vendéglátóhelyet megnyerjen arra, hogy csatlakozzanak a 10 pennys kezdeményezéshez és ők is vezessék azt be, másrészt, hogy az így befolyt összegeket és beérkezett „adományokat” felvilágosító kampányokra és iskolai edukációs programokra fordítsa.

A tavasszal nyíló, sokak által várt Jamie’s Italian Budapest esetében Jamie-nek már csak a nemrégiben bevezetett NETA miatt sem kell hasonló intézkedéseken törnie a fejét. Helyette – idelátogatva – lesz ideje jó hazai borokat kóstolni és hazájában vagy a nagyvilágban azokról is prédikálni – akarom mondani, hírt adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik