Élet-Stílus

Almára fel!

Miután a tavaly novemberi londoni Food Matters Live konferencián komoly betekintést nyerhettem az egészséges, természetes hozzávalók egyesült királyságbeli piacának trendjeibe, hazatérve az első teendőim között szerepelt a biopiac friss zöldség-, gyümölcs-, sajt- és kenyérkínálatát felderíteni.
12227656_508297635994765_6360918082684905265_n
MOM Biopiac. Fotó: Kardamom

Egy, a fenti konferencia keretében tartott rövidebb szemináriumon az előadók a bevásárlás előtt elfogyasztott (vagy épp el nem fogyasztott) ételek vásárlási döntéseinkre való hatásait elemezték.

Azt különösebb vizsgálatok nélkül is mindenki tudja, hogy éhesen nem a legkifizetődőbb nagyobb bevásárlásba fogni. Kedvenc “brit tudósaink” viszont azt is tesztelték, hogy milyen termékeket és milyen mennyiségben vásárolunk akkor, ha közvetlenül előtte

  • egy almát
  • egy darab csokis kekszet vagy
  • egyáltalán semmit nem veszünk magunkhoz.

Az eredmények egyike az volt, hogy

akik az almát majszolták el, 28%-kal több gyümölcsöt és zöldséget vásároltak rögtön ezt követően, mint akik a sütit kapták.

És ugyanígy, az almaropogtatók 25%-kal több zöldséget és gyümölcsöt vásároltak, mint azok a tesztalanyok, akik egyáltalán nem kaptak mintát. Az “éhesen” vásárolni indulók egyúttal jóval több egészségtelen terméket is vásároltak.

Az egészségesebb falatok elfogyasztása aktiválja tudatunkban az “egészségtudatos” hozzáállást és ezáltal több egészségesebb, természetes hozzávaló beszerzésére sarkall?

Tanulmányok ide, kísérletek oda, a rendszeres almafogyasztással (puffadásra hajlamosaknak esetleg párolva ajánlott) olyan nagy hibát nem követhetünk el.

Ahogy Márai Sándor is megírta Füveskönyvében a reszelt almáról: az

üdít, megnyugtatja a gyomrot, s szabályozóan hat a belekre. Különösen, ha az almát reszelés előtt tiszta kezekkel, gondosan megmosod, s aztán megöntözöd citromlével. A hosszú életet nem biztosítja ez a szelíd tápszer, de gyomrod és beleid hálásan fogadják ezt a tiszta, gyógyerejű mindennapos ajándékot. S az ember nemcsak szívével és elméjével ember, hanem gyomrával és beleivel is.”

Almára fel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik