Élet-Stílus

Gnocchi paradicsomszósszal és parmezánnal

Az októberi milánói Terra Madre Giovani programfolyamában a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az egyes előadásokon túl a résztvevők gyakorlati ismeretekkel is gazdagodjanak. Több tematikus kóstoló mellett lehetőségem nyílt például egy tészta-workshopon is részt venni.

Tészta workshop
Tészta workshop. Fotó: Kardamom

Rengeteg élménnyel gazdagodtam a kint töltött öt nap alatt, a cseresznye a habon pedig a tündéri vendéglátóm volt:
Angela 2 saját készítésű, javarészt olasz receptekkel teli (néhány angol és francia fogás is bekerült a repertoárba) szakácskönyvvel ajándékozott meg. ♥

Angela szakácskönyve
Angela szakácskönyve. Fotó: Kardamom

Az alábbi

paradicsomszószos-parmezános gnocchi

receptje is ebből a varázskönyvből származik.

Paradicsomszószos gnocchi
Paradicsomszószos gnocchi. Fotó: Kardamom

Hozzávalók kb. 3-4 adaghoz:

A tésztához:

  • 4 közepes burgonya
  • 1 tojás
  • 1,5 + 1/6 bögre liszt (én gluténmenteset használtam,  az eredeti sima fehér liszttel készül)

A paradicsomszószhoz:

  • 1,5 konzervdoboz egész (esetleg szeletelt, de nem passzírozott) paradicsom
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 2-3 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

A  még meleg főtt burgonyát villával törjük össze, pontosabban passzírozzuk nagyon finomra, majd üssük bele az egész tojást és egy kis sóval alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a lisztet: a legjobb, ha kanalanként keverjük el a többi hozzávalóval annak érdekében, hogy szép, egyenletes masszát kapjunk. Gyúrjuk össze a tésztát a kezünkkel, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki egy-két ujjnyi szélességűre és szeleteljük kb. 3 cm-es darabokra.  Egy villa felületén görgessük le a kis darabokat, hogy a gnocchira jellemző mintázatot megkapjuk, de ha nagyon nem megy, fogjuk a villát és egyszerűen annak felületével nyomjuk bele a mintát. Az alábbi videóban 2:00-tól látható, hogy miről is beszélek:

https://www.youtube.com/watch?v=_47FQRlGy9w

Az így formázott tésztát tegyük a már forró vízbe, és kb. 3-4 perc alatt kész is van a finom gnocchi. Nagyjából akkor tekinthetjük késznek, amikor feljön a víz tetejére, de természetesen kóstoljuk meg, hogy kellően megfőtt-e. Hagyjuk kihűlni néhány percre.

A paradicsomszószhoz tegyük egy lábasba valamennyi hozzávalót, forraljuk fel, majd lassú tűzön kb. 1 órán keresztül főzzük (ezalatt épp elkészül a gnocchi). Fedő nem kell rá, nem baj, ha közben elpárolog némi folyadék. Egy óra elteltével vegyük ki a babérlevelet (az eredeti olasz recept szerint a fokhagymát, illetve a petrezselymet is el kellene távolítani, de én direkt benne hagytam őket, ugyanis egyrészt feldarabolva kerültek a lábasba, másrészt olyan isteni zamatot adtak a szósznak, hogy szerintem nem is szükséges kivenni őket), majd botmixer segítségével keverjük szép simára a szószt. Ha szükséges, egy kis vizet adhatunk hozzá, hogy hígabb állagot kapjunk.

Jó étvágyat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik