Élet-Stílus

Gyömbéres alma-cékla smoothie

Három hétnyi „technikai szünet” után egy igazán üdítő céklás-káposztás smoothie-val köszöntelek benneteket újra a fedélzeten.

A 24.hu csapatának hála Kardamom hajója ilyen csodaszép, új vásznat kapott, és minden eddiginél nagyobb lendülettel áll készen arra, hogy ezután is csupa természetes összetevőt tartalmazó, könnyen elkészíthető, egyúttal ízletes növényi alapú fogás receptjét fogja be és hozza el a konyhátokba. A jövőben is kihajózom majd távolabbi vizekre és szállítom a tudatos táplálkozás, fenntartható élelmezés témájába vágó aktualitásokat, érdekességeket.

A blog megújulásával és az első ibolyák előbújásával egy időben egyébként én is külső-belső nagytakarításba fogtam. Az ősszel-télen összegyűlt, az „utamon” tovább már nem szolgáló tárgyak lakásból és az esetleges szennyező gondolatok fejből való kitakarításán túl, a meteorológiai tavasz beköszöntének ünneplése nem lenne teljes a sejtjeim revitalizálása nélkül, és valójában ez az, ami a blog szempontjából a következő 10 hétben érdekes lehet: néhány nappal ezelőtt megkezdtem a – mondhatni hagyományos tavaszi – panchakarma méregtelenítő terápiámat.

Ahogy még a szünet előtti utolsó posztban említettem, nagy rajongója vagyok az ájurvéda egészségmegőrző, gyógyító módszertanának, és mivel tavaly is óriási élmény volt ez a kúra, kérdés nem fért hozzá, hogy idén tavasszal is belevágok. A következő 2,5 hónapban némiképp szigorú étrendet kell majd követnem annak érdekében, hogy először az ún. kapha dósa hatását csökkentsem, majd a váta dósát is kiegyensúlyozzam a szervezetemben. A dósákról bővebben itt olvashattok.

Az első öt hétben (nagyon leegyszerűsítve) a „víz/föld” elem, míg a másik öt hét során a „levegő” elem dominanciáját igyekszem mérsékelni – egyrészt a már említett diéta segítségével, másrészt időről időre egy speciális, a belső (természetesen különösen az emésztőrendszeri) szervek működését fokozó masszázs és a gyógynövényes gőzzel történő izzasztás, az ún. svedana áldásos hatásával megtámogatva.

Az anyagcserét gyorsító kaphamentesítő diéta alapvetése, hogy – azontúl, hogy az alkoholt, kávét, fehér lisztes, illetve kristálycukorral előállított és egyéb, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal dúsított, feldolgozott termékeket kerüljük – mindig meleg, főtt, könnyű és száraz ételt fogyasszunk és hagyjuk el a zsíros, nehéz és hideg fogásokat.  A méregtelenítés során az állati eredetű termékek fogyasztása sem ajánlott (ha nagyon nem bírnánk, egyedül a kecskesajt szolgálhat mentsvárként).

A diéta alatt távol kell tartanunk magunkat a hideg, jeges folyadéktól, a gyógyfüves forrázatok, gyömbéres-fahéjas, fűszeres teák vagy a fanyar ízű gyermekláncfű, illetve mezei katáng alapú teák ugyanakkor kedvező hatásúak.

A kaphát növeli az édes, sós és savanyú ízű fogás, csökkenti viszont a csípős, keserű és fanyar étel vagy ital. Részletes listát kaptam arról, hogy mely gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek vagy épp magvak, illetve olajok kedvezőek, és melyek növelik a kaphát a szervezetben, tehát kerülendők.

Első körben vegyük a gyümölcsöket: mivel ezek növelik a szervezet víztartalmát, fogyasztásuk általában nem ajánlott a tisztítókúra során: a leírás szerint a banán, az avokádó, a szőlő, a füge, a mangó, a görög- és a sárgadinnye, a narancs, a papaya, a körte, az őszibarack, a datolyaszilva, az ananász, a szilva, a málna, az eper a következő öt hétben tiltólistán lesz.

Az alma, a savanyúbb körte, a gránátalma, a grapefruit, a citrom viszont maradhat.

Bár a korábban számos smoothie-nak alapját képező banánt most egy időre nélkülöznöm kell, a jó hír az, hogy például az aszalt alma (egyéb savanyú aszalmányok társaságában) bekerülhet a bevásárlókosárba.

Az alábbi smoothie remekül beilleszthető a kapha étrendbe, pillanatok alatt kiváló napindító ital varázsolható belőle.

 

Céklás-almás-káposztás smoothie
Gyömbéres alma-cékla smoothie. Fotó: Kardamom

Hozzávalók:

  • 1 közepes cékla
  • 2 bögre lila káposzta
  • 2 alma
  • 1 ujjnyi frissen reszelt gyömbér
  • 1 lime frissen facsart leve

Ajánlott videó

Olvasói sztorik