Élet-Stílus

Brokkoli-édeskömény leves

Az előző kapcsolódó bejegyzésben már említettem, hogy a kapha (víz/föld elem) mérsékléséhez megfelelő étrend alapvetően meleg, könnyű és száraz fogásokat kell, hogy tartalmazzon. Az ennek megfelelően rendelkezésre álló gyümölcsöket már átvettük, most nézzük a zöldségeket.

Ahogy azt az ájurvédikus panchakarma kúrámhoz az étrendre vonatkozóan kapott rövid összefoglaló is rögzíti, “a legtöbb zöldség könnyű és száraz tulajdonságainál fogva baráti viszonyban áll a kaphával”. Néhány zöldség, pl. a sárgarépa vagy a zeller vízhajtó jellegű, az alábbiakat pedig annak érdekében, hogy esetleges hideg természetüket ellensúlyozzuk, fogyasszuk melegen, lehetőleg fűszerekkel együtt párolva:

articsóka, spárga, cékla, kaliforniai paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karalábé, fodros kel, kínai kel, kelkáposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, chili, korianderlevél, zöldbab, padlizsán, gomba (mértékkel), petrezselyem, zöldborsó, retek, spenót, napraforgócsíra, lucernacsíra, téli retek, torma, vöröshagyma (mértékkel), fokhagyma (mértékkel).

A kapha mérséklésében üdvös hatású keserű ízt a spenót, a mángold vagy a káposztafélék adják, míg a fanyart például a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. Fontos, hogy főzzük meg a zöldségeket, így könnyebben emészthetőek, mint nyers saláta formájában.

A tisztítókúra idején ugyanakkor kifejezetten kerülendő például a nehéz, “vizes” paradicsom, uborka, valamint a friss kukorica, az édesburgonya, a nyári tök, a jamgyökér, a cukkini, a saláta, a burgonya vagy a tápióka (manióka).

Brokkoli-édeskömény leves
Brokkoli-édeskömény leves. Fotó: Kardamom

Ez a mennyei, a brokkoli és az édeskömény házasításából született vitamindús leves tökéletesen beilleszthető a diétába.

Pofonegyszerű elkészíteni és minimális időráfordítást igényel. Rögvest meg is osztom a receptjét:

Hozzávalók (kb. 5 adaghoz):

  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál édesköménymag
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 közepes méretű, szeletekre vágott édesköménygumó (néhány zöld levelet hagyjunk meg a tálaláshoz)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1+1/2 fej darabokra vágott brokkoli
  • 1 teáskanál só + őrölt feketebors
  • 6 bögre víz
  • 2-3 nagyobb marék spenótlevél
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • opcionálisan a díszítéshez: tökmag, napraforgómag, egészséges chia mag, kendermag, aprított édesköménylevél

A koriander- és édesköménymagokat egy kisebb serpenyőben, közepes lángon pirítsuk meg. Amint érezzük az illatukat és pattogni kezdenek, öntsük át őket egy mozsárba (vagy kisebb tálba) és törjük őket össze.

Egy nagyobb fazékban hevítsük fel a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, illetve édesköményt és pirítsuk őket kb. 3-4 percig. Ezután adjuk hozzá a brokkolit, az összetört fűszereket, a sót és a borsot, majd időnkénti kevergetés mellett pároljuk tovább az egészet néhány percig. Adjuk hozzá a vizet, forraljuk fel az egészet, majd közepes lángon további 15-20 percig főzzük addig, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak. Keverjük hozzá a spenótot is, majd vegyük le a tűzről.

Miután a lábas tartalma kihűlt, adjuk hozzá a citrom levét is, és előbb egy botmixer segítségével, majd turmixgépbe öntve turmixoljuk simára a levest. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább sóval, borssal.

Tálaláskor megbolondíthatjuk egy kis tökmag-, napraforgó-, chia vagy kendermaggal, illetve az édeskömény felaprított levelével is.

Brokkoli-édeskömény leves
Brokkoli-édeskömény leves. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat! ♥

 

(A recept forrása: http://www.thegreenlife.ca/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik