Élet-Stílus

Mai fejjel…avagy amerikai hírességek tanácsai fiatalkori önmaguknak

A CBS amerikai tévécsatorna „This Morning” című műsorában 2014-ben egy szerintem nagyon különleges, nem a megszokott celebritásokat megszólaltató mini sorozat indult útjára „Note to self” („Feljegyzés magamnak”) címmel. A műsor készítői arra kérték a nem mindennapi életutat bejárt hírességeket, hogy visszatekintve elmúlt évtizedeikre, vessék papírra fiatalkori önmaguknak szóló tanácsaikat, majd olvassák is fel azokat az adásban.

Múltbeli fotók, megmosolyogtató vagy épp megható bejátszások színesítik a néhány perces videókat, íme egy-egy felvétel a sorozatból:

Az őt ért erőszakoskodásokról is szóló, megrázó levelében Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető, producer, üzletasszony többek között azt üzeni a fiatal Oprah-nak, hogy

idővel majd megérted, a siker egy folyamat volt és az élet áramával való haladás, nem pedig az ellene való küzdés a legnagyobb eredmény, amit elérhetsz”.

Russell Brand angol komikus, színész, rádiós műsorvezető és aktivista például azt üzeni fiatalkori énjének, hogy az ne aggódjon, mert már mindene megvan, amire szüksége lehet.

Próbálj meg hallgatni arra a halk, nyugodt (belső) hangra, mert az az a dolog, amit keresel. Vannak, akik szeretetnek hívják, mások összekapcsolódásnak és megint mások Istennek. Ez ott van, mindig is ott volt és mindig ott is lesz. És ha figyelsz rá, az is figyelni fog rád.

P.S. Ne felejts el imádkozni, jógázni, étkezz „jól” és viselj óvszert. Persze csak a szex során. Az emberek már így is épp elég különcnek tartanak.”

Breki a béka, a Muppet Show egykori műsorvezetője, azt üzente ifjú „ebihal” énjének, hogy

jelenleg tudom, az álmaid lehetetlennek tűnnek, de kérlek, ne add fel. Az álmok azért vannak, hogy próbára tegyenek bennünket. Mindig az általad vágyott élet lehető legnagyszerűbb képét képzeld el és minden egyes nap tegyél ezért a képért.”

Majd így folytatja: “Azzal, hogy a szemedet ezen a “nagy képen” tartod, nagy “képekre” fogsz kerülni te magad is: TV-show-k! Filmek! Vendégszereplések!” A világ legnagyobb sztárjaival dolgozol majd együtt! New Yorkba, Londonba és még Hollywoodba is eljutsz. És az utazásod során más, mindenfajta méretű, alkatú és fajú álmodozókkal is találkozni fogsz: medvékkel és malacokkal, pingvinekkel és patkányokkal és…ah, mindegy is. Kívülről ezek a barátok talán furcsának tűnnek, de belül csak olyanok, mint te.”

Jimmy Carter, az Egyesült Államok 39. elnöke 2014-ben 90 évesen a faji diszkrimináció elutasításán kívül egykori tanárnője tanácsára hívta fel a 12 éves kis Jimmy figyelmét:

Alkalmazkodjunk a változó időkhöz, a változatlan elvekhez ugyanakkor ragaszkodjunk.”

A Nobel-békedíjas politikus itt különösen a vallási, hitbeli meggyőződésre, illetve a szörnyűséges világháborúk után az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzített elvekre gondolt. A kis Jimmy-nek biztatásul azt is írja, „életed során számos kihívással fogsz szembenézni, de ne aggódj! Olyan sok ember akar majd segíteni téged az utadon”.

Bár valamennyi epizód inspiráló a maga nemében, a kedvencem mégis annak az Alice Waters-nek a levele volt, akire még manapság is – tűnjék bár oximoronnak – a „ modern amerikai konyha édesanyjaként” hivatkoznak.

A junk food elterjedésével párhuzamosan ő ugyanis a „Farm to table” („Termőföldtől az asztalig”) mozgalom úttörőjeként évtizedek óta az organikus táplálkozást, illetve a „slow food” kezdeményezés elveit igyekszik népszerűsíteni a tengerentúlon.  Ő az ikonikus, 1971 óta üzemelő berkeley-i Chez Panisse étterem társalapítója és több más, az egészséges táplálkozással kapcsolatos kampány mellett az 1995-ben alapított Edible Schoolyard projekt kitalálója is.

Szerencsés vagyok, tavaly ősszel ugyanis személyesen is találkozhattam az egyik példaképemnek tekintett, immár 71 éves legendával. A milánói Terra Madre Giovanin volt alkalmam szót váltani vele, meséltem neki többek között a GMO-kkal kapcsolatos magyarországi szabályozásról, ő pedig lelkesen áradozott Budapest szépségéről. Nyitottsága, kedvessége és lendülete fiatalokét meghazudtoló.

Alice Waters-szel a tavaly októberi Terra Madre Giovani rendezvényen.
Alice Waters-szel a tavaly októberi Terra Madre Giovani rendezvényen.

Alice nagyszerű levelében például arról is mesélt fiatalkori énjének, hogy miként vált válogatós evőből organikus, helyben termelt hozzávalóiról híres profi séffé.

Bízz az érzékeidben, különösen az íz(le)lésedben, ezek az érzékek fognak elvezetni azokhoz az emberekhez és helyekre, amelyek megtöltik majd az életedet gazdagsággal és boldogsággal és értelmet adnak neki.”

“Ne félj keményen dolgozni és felismerni időnként, hogy a legkisebb és legpiszkosabb munka gyakran a legfontosabb. Ne ítélkezz afelett, hogy mely munka indokolt és melyik nem”-üzeni Alice. ♥

Ajánlott videó

Olvasói sztorik