Élet-Stílus

Boldogság a fazékban

Hangsúlyozva, hogy a "boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja", az ENSZ Közgyűlése 2012. július 12-i határozatával március 20-át a boldogság nemzetközi napjává nyilvánította

Határozatában a Közgyűlés elismeri a boldogság és jólét mint egyetemes célok és törekvések  emberek életében világszerte betöltött jelentőségét és ezek közpolitikai célkitűzésekben való elismerésének fontosságát.

Egyúttal az ENSZ valamennyi tagállamát felszólítja, hogy a boldogság nemzetközi napját megfelelő módon ünnepeljék meg, ideértve az edukáció útján és a közvélemény tudatosságának előmozdítása által történő “figyelemfelhívást”.

Pharrell Williams zenész beszéde az ENSZ közgyűlési termében 2015 márciusában. Fotó: Daily News
Pharrell Williams amerikai énekes, zenész, zenei producer beszéde az ENSZ közgyűlési termében 2015 márciusában. Fotó: Daily News

Az ENSZ-ben speciális :-) megfigyelő státusszal bíró Kardamom Smoothie- és Zöldségügyi Minisztériuma magáénak érzi a feladatot. 

Ahogy Szepes Mária Az öröm mágiája című művében írja:

Ne panaszkodj! A panaszra fordított energiát alakítsd át inkább kreatív erővé! Ha ugyanannyi energiát fordítasz a panaszt kiváltó ok megváltoztatására, mint amennyit meddő önsajnálatra áldozol, akkor – a benső magatartás átalakulása után – sorsodban is csodálatos események lavinája indul meg.”

Az esetleges panaszok kreatív erővé alakítására a minisztérium ma az alábbi, mennyei gyömbéres-kókusztejes vegán brokkolifőzelék elkészítését javasolja.

(Megjegyzés: kaphamérséklő diétán lévők az olívaolaj helyett kukoricacsíra- vagy lenolajat használjanak.)

Gyömbéres-kókusztejes brokkolifőzelék.
Gyömbéres-kókusztejes brokkolifőzelék. Fotó: Kardamom

Gyömbéres-kókuszos vegán brokkolifőzelék

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

  • 2 fej brokkoli (szárával együtt)
  • 1 közepes, felaprított vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 3-4 bögre zöldség-alaplé
  • 1 teáskanálnyi frissen reszelt (bio) citromhéj
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 bögre kókusztej
  • tálaláshoz: pirított brokkoli, friss korianderlevél, kókusztej, újhagyma, szezámmag

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A brokkoliról vágjuk le a virágokat, a szárát pedig (miután a külső vékony “héját” eltávolítottuk) szeleteljük fel. A virágokat tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, majd pirítsuk aranybarnára őket a sütőben (kb. 20-25 percig).

Amíg a brokkoli sül, egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat és adjuk hozzá a felaprított hagymát. Körülbelül 4 percen át főzzük, majd adjuk hozzá a gyömbért és főzzük további egy percig.

Öntsük fel az alaplével és keverjük bele a felszeletelt brokkoliszárakat, a citromlevet, a citrom héját, valamint a sót. Miután felforrt, közepes fokozaton főzzük addig, amíg a brokkoliszárak kellően puhák lesznek (illetve amíg a sütőben a brokkolivirágok megpirulnak). Ezután adjuk hozzá a már kész, megsült virágokat  is, azzal, hogy néhány darabot tegyünk félre a tálaláshoz.

Egy konyhai botmixer segítségével turmixoljuk össze (durván) a fazék tartalmát, és ekkor öntsük hozzá a kókusztejet is. Ezt követően a már majdnem kész főzelék kb. 3/4-ét töltsük turmixgépbe és “finomítsuk tovább” az állagát. Amint ez megvan, a fazékban lévő 1/4 részhez öntsük vissza a turmixgépből a főzeléket, alaposan keverjük össze és még egyszer közepes lángon melegítsük fel, mielőtt fogyasztanánk.

Tálaljuk pirított brokkolivirágokkal, friss korianderlevéllel, szezámmaggal, újhagyma-karikákkal és egy-két kanálnyi kókusztejjel.

Jó étvágyat!

 

(Forrás: http://naturallyella.com/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik