A Time-tól, az NBC News-tól az Independenten vagy Guardianon át a Huffington és a Washington Post hasábjaiig közzétett elemzés szerint egy globális mértékű vegetáriánus vagy vegán étrenddel évente milliók életét és (az egészségügyi és a klímaváltozás következtében fellépő károk enyhítésére kiadott) dollárbilliókat menthetnénk meg 2050-ig, nem beszélve arról, hogy jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás.
Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia kiadványában (PNAS) közölt tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy milyen egészségügyi és környezeti hatásai lennének, ha a következő évtizedekben az egész világ áttérne a növényeken alapuló étrendre.
Négy különböző forgatókönyvet elemeztek: egy manapság általános „referencia étrend” mellett az egészséges táplálkozásra vonatkozó globális irányelveket követő étrendet (amely a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelését, egyúttal a vörös húsok, a cukor, illetve a bevitt kalóriák csökkentését írja), a húsmentes vegetáriánus étrendet és a mindenfajta állati eredetű terméket elhagyó vegán táplálkozást.
A tanulmány következtetési szerint a táplálkozás globális irányelveivel összhangban lévő étrenddel 2050-ig 5,1 millió, míg vegán (azaz a tojást és a tejtermékeket sem tartalmazó) életmóddal 8,1 millió ember idő előtti halála lenne megelőzhető minden évben.
A növényi alapú étrend elterjedése globálisan évi 700 milliárd és 1 billió dollár közötti összeg megtakarítását is eredményezné, már, ami az egészségügyi szolgáltatások, a nem hivatalos orvosi ellátás és a kiesett munkanapok számát illeti, míg az üvegházhatású gázok csökkentett kibocsátásának gazdasági haszna vegán táplálkozással akár 570 milliárd dollárt tenne ki.
A nem kiegyensúlyozott, azaz kevés gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor sok vörös és feldolgozott húst tartalmazó étrend felelős általánosan és a legtöbb vizsgált régióban is a közegészségügyi terhekért.”
– nyilatkozta Dr. Marco Springmann, a tanulmány vezető szerzője az Independent magazinnak. “A táplálkozási rendszer felelős egyúttal az üvegházhatású gázkibocsátás több, mint negyedéért, komolyan hozzájárulva ezáltal a klímaváltozáshoz.”
A tanulmány egyébként régiónként is vizsgálta az étrendbeli változtatások hatásait: a kutatók szerint Kelet-Ázsia, Latin-Amerika és a nyugati magas jövedelmű országok profitálnának legtöbbet a vörös húsok mérsékeltebb fogyasztásából.
Ha a húsfogyasztásról nehéz is lenne egy életre lemondani, már azzal sokat tehet bárki az egészsége és a környezetünk védelme érdekében, ha Graham Hillhez vagy a Húsmentes Hétfő elnevezésű kezdeményezés követőihez hasonlóan hetente csak néhány húsmentes napot iktat be: