Élet-Stílus

Kidobnád csak azért, mert nem elég szép?

Tristram Stuart, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem úttörője még tavaly novemberben, a londoni Food Matters Live konferencia egyik szünetében adott rövid interjúban beszélt arról, hogy alapjaiban véve a fogyasztók jelentik a kulcsot az élelmiszerpazarlás megfékezésében.

A globális változást a lakosság egyéni döntéseiben bekövetkező változás hozza el, véleményük erőteljesebb kifejezésével idővel ők képesek rábírni a nagyvállalatokat és a jogalkotókat arra, hogy azok intézkedéseikkel közreműködjenek az élelmiszerpazarlás megfékezésében.

A világszerte ismert brit író-aktivista először 2012 tavaszán, Brüsszelben került a látómezőmbe egy, az olasz Barilla tésztacsalád Élelmezési és Táplálkozási Központja által az élelmiszerpazarlás témakörében szervezett rendezvényen. Meghívott előadóként lendületes, lényegre törő, olykor provokatív prezentációjával gyorsan megragadta a közönség figyelmét.

Azidőtájt még álmodni sem mertem a Kardamomról, így sem fotót, sem szokásos helyszíni beszámolót nem készítettem, helyette viszont megosztom veletek Tristram egyik legismertebb, a globális élelmiszerpazarlás botrányáról tartott TedX előadását. Ebben többek között arról is beszél, hogy

a nyugati országokban az élelmiszer csaknem fele nem azért végzi a kukában, mert ehetetlen, hanem mert nem elég szép.

“Per pillanat tönkretesszük a földünket, hogy olyan ételt termesszünk, amit senki nem eszik meg. Vessünk véget ennek a pazarlásnak!” – nyomatékosítja előadása végén.

Különleges fellépése úgy látszik nem csak az én emlékezetembe véste be magát.

Hogy honnan ered Stuart rettentő erejű önbizalma? Az ember nem is tudja, hol kezdje. Stuart ambíciózus, aggresszív és nárcisztikus. De azontúl, hogy szórakoztató, remek szónoki képességekkel és páratlanul széles ismeretekkel bír központi témájában. Amikor beszél, rögvest csatlakozni szeretnél hozzá.”

nyilatkozta róla a National Geographic-nak Dana Gunders, az amerikai Természeti Kincsek Védelmét Szolgáló Tanács  (Natural Resources Defense Council) élelmiszerpazarlást kutató specialistája, a Waste Free Kitchen Handbook szerzője. “Nemcsak abban jó igazán, hogy mások érdeklődését is felkeltse a szenvedélye iránt, hanem abban is, hogy megtartsa ezt a lelkesedést és átadja azoknak, akik valamit is kezdeni akarnak az élelmiszerpazarlással.”

A 2014-ben Budapestet is megjárt aktivista által alapított Feedback elnevezésű “összefogás” különböző kampányai révén az élelmiszerlánc valamennyi szintjén harcol az élelmiszerpazarlás globális felszámolásáért: a csapat tagjai kormányszervekkel, nemzetközi intézetekkel, üzleti szereplőkkel, non-profit szervezetekkel, helyi szerveződésekkel és a lakosság bevonásával igyekeznek megváltoztatni a társadalom pazarláshoz való hozzáállását.

Stuart legénysége mellett természetesen más szervezetek is aktívak a témában. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) megújuló kampányvideói évről évre minél több fogyasztó figyelmét igyekeznek felhívni arra, hogy épp ideje változtatni azon, hogy jelenleg a megtermelt ételek egyharmada végzi a kukában:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik