Élet-Stílus

Esernyő, csizma, jegyzetfüzetek bekészítve. Irány London!

Április 17-18-án immáron 20. alkalommal rendezik meg Londonban Európa egyik legnagyobb természetes és organikus termékekeket felvonultató kiállítását, a Natural & Organic Products Europe-ot.

Persze, hogy ott a helyem.

A rendezvényen idén minden eddiginél több tanúsított (többek között Organic Food Federation, Organic Farmers & Growers, IOFGA, Demeter, Ecocert, COSMOS, EU Organic (Euro Leaf), USDA Organic, BDIH, Bioagricert, Skal, Bio Suisse, Organic Food Chain, ICEA, Kiwa BCS Öko-Garantie vagy JAS) organikus ételt, italt, egészséges alapanyagot, táplálkozási és szépségápolási terméket mutat majd be

a mintegy 650 kiállító.

Tavaly novemberben szintén London adott helyszínt az egyik legizgalmasabb rendezvénynek, amin az egészséges, tudatos táplálkozás témakörében valaha részt vettem. A 2015. novemberi Food Matters Live konferencián készült rövid beszámolómat itt olvashatjátok.

Food Matters Live konferencia, 2016. november, London
Food Matters Live konferencia, 2016. november, London

A skandináv országokon túl, illetve Olaszország és Németország mellett Európában az Egyesült Királyságban kap egyre látványosabb figyelmet napjainkban a tudatos táplálkozás témaköre. Jamie Oliver nagyszabású kampányai mellett elképesztő népszerűek a növényi alapú étrendet követő színvonalas gasztro- és életmódblogok. Számos egészségtudatos blogger mára igazi sztár lett a szigetországban.

A britek étkezésére sokan hajlamosak rásütni, hogy fantáziátlan, unalmas. Nos, ami a bio- és természetes alapanyagokból álló élelmiszerek felhozatalát illeti, ez biztosan nem igaz. Rengeteg fiatal vág bele saját vállalkozásba, öröm nézni, hogy milyen kreatív és minőségi variációk születnek az egészséges finomságokra, italokra vagy épp szépségápolási alapanyagokra.

Alig várom, hogy két napon keresztül újfent töltekezzem a kiállítók lendületével, kérdezzem őket a részletekről, végigkóstoljam a különlegesebbnél különlegesebb termékeiket, és persze beüljek egy-két izgalmas előadásra is.

Lesz belőlük bőven: az organikus termékek 2015-16-os piaci trendjeinek, a vásárlók motivációinak, illetve szokásai változásának áttekintése mellett a szakértők nemcsak arról tartanak prezentációt, hogy mely háttérzenével lehet a vásárlókat a bioboltokba vonzani vagy hogy miként lehet a fogyasztók figyelmét felkelteni az organikus élelmiszerek iránt, de a meghívott előadók azt is igyekeznek majd bemutatni, hogy a mai, egyre környezettudatosabb ezredfordulós fiatalok hogyan viszonyulnak az étkezéshez, az ételek eredetéhez, az egészséges étrendekhez.

A probiotikumokról is lesz szó – ahogy azt már korábban is írtam, számos izgalmas kutatást folytatnak napjainkban arról, hogy a bélbaktériumoknak milyen szerepe van az egészségünk megőrzésében, illetve milyen hatással vannak a hangulatunkra vagy a viselkedésünkre. Természetesen a szuperélelmiszerek és ezek hatásai sem maradhatnak ki, az “Edd magad szépre” előadás keretein belül például reményeim szerint újabb információkhoz jutok majd arról, hogy milyen ételekkel kell táplálni a bőrünket, hajunkat, körmeinket.

A szuperélelmiszerekre egyébként külön főzőshow is épül, de lesz dél-olasz, perui, sőt, még koreai vegán ételbemutató is.

A cukor helyettesítésére kiváló természetes édesítőszerek is külön idősávot kapnak a színpadon, csakúgy, mint a talajok varázslatos világa. Ahogy az utóbbi prezentációhoz készült előadás beharangozója írja, “egy teáskanálnyi föld milliárd lelket rejt magában”: Craig Sams pedig arról fog mesélni, hogy a talaj miért is jelenti létezésünk alapját és miként fejlődöt velünk az évezredek során. “A talaj az élő organizmusok tudatos  hálózata, amely okosabb, mint gondolnánk. Az előadás betekintést enged a láthatatlan, ám annál erőteljesebb intelligenciába és útmutatót ad arra vonatkozóan, hogy miként tudunk együttműködni vele annak érdekében, hogy még több teljes értékű ételt termeljünk, védjük a biodiverzitást és hatékonyan kezeljük a klímaváltozást.”

De többek között külön szemináriumot szerveznek az étrendkiegészítőknek és egyes emésztést serkentő, egészséges fogások megismertetésének is.

A 2016-ban kiállító cégek névsora itt, míg a szemináriumok teljes listája itt érhető el. Íme egy kis ízelítő tavalyról:

Alig várom, hogy elmerüljek a forgatagban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik