Élet-Stílus

Már nem kell sokáig várni a napsütésre. Csak egy pohárnyira van!

A tavaszi ájurvédikus tisztítókúrámmal kapcsolatos tudósítások helyét az utóbbi időben ugyan más beszámolók vették át, a tízhetes terápiát továbbra is kitartóan folytatom.

Sőt, immár a félidőn túlról újságolhatom: ismét egy újabb próbatételt, ám annál nagyobb felfrissülést jelentő háromnapos “miniböjtön” vagyok túl.

reservationatdorsia.tumblr.com

Egy hónappal ezelőtt hasonló megvonásban már volt részem, ájurvédikus masszázs-terapeutám javaslatára azonban annak érdekében, hogy a lehető legeredményesebben szabaduljak meg a felgyülemlett méreganyagoktól, még egy ilyen időszakot be kellett iktatnom.

Napfény-smoothie. Fotó: Kardamom
Napfény-smoothie. Fotó: Kardamom

“Étkezéskor a szervezetünk befogadja a számára hasznos elemeket, ugyanakkor az idegen vagy káros elemektől igyekszik megszabadulni. Viszont nincs mindig megfelelő állapotban ahhoz, hogy ezt a megkülönböztetést megfelelően elvégezze: vagy azért, mert túlterhelték, vagy azért, mert az elfogyasztott étel túlságosan szennyezett volt. Ilyenkor a szennyeződés bizonyos szervekben felhalmozódik, és különösen a beleket terheli meg.

Még ha tiszta is az ételünk, akkor is hagy mindig bennünk valamilyen szennyeződést, ezért ajánlott időről időre böjtölni, hogy ilyenkor a szervezet el tudja végezni a szükséges tisztítási folyamatot. A böjtölés természetét egyébként maga a természet is tanítja nekünk. Figyeljék csak meg az állatokat: amikor megbetegszenek, ösztönösen koplalni kezdenek. Elbújnak valahová, keresnek valamilyen növényt, füvet, ami kihajtja belőlük a betegséget, és így rendbe jönnek.” 

“Amikor Önök a lakásukban azt látják, hogy porosak a bútorok, ebből biztosan tudják, hogy eljött a takarítás ideje. Amikor viszont arról van szó, hogy a saját szervezetüket kell kitakarítani, mert testük milliónyi dolgos kis sejtjének is pihenésre van szüksége, azt nehezen értik meg. Egyes betegségek lázzal, könnyező szemekkel, orrfolyással vagy bőrkiütésekkel járnak: ez is tisztulás. Ha Önök nem hajlandók kitakarítani magukat, akkor majd a különböző szervek lesznek kénytelenek Önök helyett elvégezni a munkát.” (Omraam Mikhael Aivanhov)

Ahogy legutóbb is, az első napon a reggeli ricinusolaj elfogyasztása után kétszer ehettem egy tálnyi főtt, natúr rizst, másnap már háromszor ugyanezt, azzal, hogy kurkumával, illetve sóval fűszerezhettem is, a harmadik napon pedig reggelire, ebédre és vacsorára is kizárólag egy-egy tál nagyon egyszerű zöldséglevest fogyaszthattam – a változatosság kedvéért – némi rizzsel. A negyedik napon már a normál étrendre való visszatérést alapoztam meg: mivel mással, mint levessel és rizzsel :-), de egy kevés narancsot és olajos magvat is csipegettem már. Tegnap este pedig a valaha kóstolt legfinomabb vegán (és 100%-ban organikus összetevőkből készülő) csokiba mártogatott kesudióval törtem meg a böjtöt.

Ezt a típusú koplalást egyébként tényleg ne próbáljátok ki szakképzett terapeutával vagy orvossal való konzultáció nélkül. Én már hetek óta készítettem fel rá a szervezetemet a speciális étrendi előírások betartásával, a rendszeres ájurvédikus szezámolajos masszázzsal és a svedanával (izzasztásos kezelés).

Jóllehet, a napi 1-1,5 liter meleg ásványvíz némiképp csökkenti az éhségérzetet, az első napot mindig nehezen viselem. Ilyenkor igyekszem sokat aludni, pihenni, lustálkodni (amihez a legutóbbinál alkalmasabb vasárnapot nem is választhattam volna) és általában böjtöléssel kapcsolatos könyveket szoktam forgatni, hogy az előttem álló napokra megerősítsem az elszántságomat. Ezúttal Aivanhov “A táplálkozás jógája” című, az étkezést egészen különleges, egyfajta meditációs gyakorlatként megközelítő írását is átlapoztam, amelyben remekül summázza, hogy

a böjt több annál, mint hogy nem veszünk magunkhoz anyagi jellegű ételt. Egyúttal bizonyos elnehezítő, nyomasztó érzésekről és gondolatokról való lemondást is jelent.”

Ahogy írja, “az örökös fogyasztani, megenni, felhalmozni akarás helyett meg kell tanulni a lemondást, a megszabadulást. A felhalmozás egy lefelé irányuló folyamatot hoz létre. Minden olyan gondolat, érzés vagy vágy, amely nem spirituális természetű, úgy tapad ránk, mint a téli zúzmara a faágakra. Csak a tavaszi napsütés képes megolvasztani ezt a zúzmarát, hogy újra kibontakozhassunk”.

Most vettem észre, hogy akár csak egy hónappal ezelőtt, ezúttal is egy kurkumás itallal ünnepeltem a sikeres böjtöt. Akkor zabtejjel készült meleg finomsággal kényeztettem magam, ma reggelre pedig egy energetizáló smoothie-t választottam. Addig is, amíg a tavasz visszatalál kis hazánkba, íme egy isteni finom folyékony napsütés a kibontakozáshoz

Napfény-smoothie. Fotó: Kardamom
Napfény-smoothie. Fotó: Kardamom

Napfény-smoothie kókusszal, naranccsal és kurkumával

Hozzávalók:

2 adaghoz

  • 1/3 bögre zabpehely
  • 1 bögre ásványvíz
  • ¼ bögre kókusztej
  • 2 bionarancs (gerezdekre bontva, kimagozva)
  • ½ teáskanálnyi őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál agaveszirup (vagy méz)

1. Valamennyi hozzávalót turmixoljuk krémesre, majd öntsük a poharakba.

2. Kattintsunk az alábbi videóra, tekerjük fel a hangerőt, és miután kezünkbe kaptuk a fenséges smoothie-t, ne fogjuk vissza magunkat.

A nap süssön rátok!

(A recept forrása: http://www.thekitchn.com/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik