Élet-Stílus

A benned rejlő hippi imádni fogja ezt a finomságot

Ben Brumagne odavan a növényekért. Olyannyira szereti őket, hogy 2014-ben kerékpárra pattant, majd szülővárosából, Brüsszelből egészen Indiáig tekert, hogy minél több vidék ehető növényeit megismerje. Az útja során rengeteg inspiráló emberrel, különleges finomsággal és izgalmas kultúrával találkozott.

A fiatalember legújabb projektje a Forest to Plate (“Erdőből a tányérra”) névre keresztelt kezdeményezés, amelyet azzal a céllal indított, hogy a szakácsokat és az egészségtudatos ínyenceket megismertesse az erdők-mezők ehető kincseinek előnyeivel és inspirálja őket azok használatára. A Forest To Plate a – világszerte éttermek és séfek által a mai napig népszerűsített – Farm To Table (“Farmtól az asztalig”) mozgalom továbbgondolása.

Ben Brumagne. Fotó: www.foresttoplate.com
Ben Brumagne. Fotó: www.foresttoplate.com

A fenti projekt keretében Ben Eat the Forest („Edd meg az erdőt!”) címmel 2015-ben egy on-line sorozatot is útjára indított, amelynek rövid videóiban szó szerint

ízelítőt ad abból, hogy a vadon termő virágokat, gyógynövényeket milyen változatos módon használhatjuk fel a konyhában.

A videókat különböző országokban vették fel és egy-egy recept mellett a készítők a helyi farmerek, szakácsok, füvesemberek segítségével az adott vidék kultúráját és kulináris hagyományait is igyekeznek bemutatni. Utazásaik alkalmával kirándulnak, bicikliznek, ha kell, vízre szállnak és lóra pattannak, csak hogy a vadon termő, ehető virágok és más növények minél szélesebb palettáját bemutathassák.

Ben Szerbiában több epizódot is forgatott: volt, hogy egy menő belgrádi vegán étterem tulajdonosa tanította csalángulyást főzni, máskor egy fiatal család látta vendégül, akik az egészen különleges bodzás palacsinta készítésébe is beavatták:

A videó olyannyira magával ragadott, hogy a palacsinta receptjét gyorsan Kardamomra szabtam és

alig vártam, hogy asztalra varázsoljam a desszertet.

Igaz, hogy a bodzavirágzás csak hetek múlva tetőzik, de nem bírtam addig várni, tegnap már sikerült néhány kisebb fehér virágot levadásznom. Íme, az eredmény:

Bodzavirágos palacsinta. Fotó: Kardamom
Bodzavirágos palacsinta. Fotó: Kardamom

Bodzás palacsinta

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre zabtej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 2 tojás
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 tk méz
  • 3/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 tk. foszfátmentes bio sütőpor
  • 1 tk. reszelt bio citromhéj
  • 1/2 tk. vanília-kivonat
  • 1/4 tk. őrölt kardamom
  • csipetnyi só
  • 15-20 kisebb bodzavirág
  • kókuszolaj a sütéshez

Egy nagyobb tálban valamennyi száraz hozzávalót keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejet, ezután a tojást, végül az olajat és a mézet és konyhai botmixer segítségével az egészet keverjük csomómentesre.

Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 1-2 evőkanál kókuszolajat, majd fogjuk meg a bodzavirágot a száránál és mártsuk bele a palacsintatésztába. Ezután tegyük a serpenyőbe úgy, hogy abba a szirmokról kellő mennyiségű palacsintatészta folyjon (lásd videó). A fejére fordított virágról a szárát esetleg egy ollóval vagy késsel csípjük le, majd süssük ki a palacsintát mindkét oldalán.

Önmagában is nagyon finom, de tálalhatjuk joghurttal, vaníliasodóval vagy vanília-jégkrémmel is.

Bodzavirágos palacsinta. Fotó: Kardamom
Bodzavirágos palacsinta. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

 

(Recept forrása: www.atastylovestory.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik