Élet-Stílus

Fiatal házaspárok, akik mertek nagyot álmodni a konyhában – 2. rész

Május a szerelem hónapja, ennek örömére pedig úgy döntöttem, hogy hétről hétre bemutatok nektek egy gasztroblogger házaspárt, akik maguk sem hitték, de mára receptjeikkel és stílusukkal világszerte egyre több, az egészségére, szervezetére odafigyelő fiatalt és időst inspirálnak.

A múlt héten az Egyesült Államokból indultunk, és mielőtt Európa felé vennénk az irányt, álljunk meg egy ebédre a napfényes Ausztráliában!

Minimalista bloggerpárokból úgy látszik, jól állunk: ezúttal hadd mutassam be nektek a canberrai Masát és Michaelt, a The Minimalist Vegan blog megálmodóit.

Masa és Michael. Fotó: https://www.facebook.com/theminimalistvegan
Masa és Michael. Fotó: https://www.facebook.com/theminimalistvegan

Oldaluk nem egy tipikus gasztroblog. Michael és Masa a minimalizmus és a veganizmus kereszteződését képviselő filozófiájukat igyekeznek szórakoztató formában másokkal is megosztani:

míg a fiatal hölgy felel a vegán receptekért és a fotókért, férje szervezi a blog körüli háttérmunkát és a minimalista életmódról ír cikkeket, illetve ad tippeket.

Legutóbb például azzal kapcsolatban osztották meg tapasztalataikat, hogy miként érdemes egy minimalista, ugyanakkor stílusos, vegán fogásoktól roskadozó esküvőt az elejétől a végig megszervezni:

The Minimalist Vegan. Fotó: //theminimalistvegan.com/
The Minimalist Vegan. Fotó: http://theminimalistvegan.com/

Mindketten tudatos fogyasztók, “még egy olyan világban is, amely tele van akadályokkal, zavarodottsággal és a figyelmet elterelő tényezőkkel” – nyilatkozták egy interjúban.

Michael szavaival, “Masha a csapat egészségmániás stréberje (már csak azért is, mert okleveles egészségügyi coach) és profi fotósa. Fortélyos és ízletes vegán recepteket alkot, ő szerzi be a legjobb alapanyagokat és bámulatos képeket készít. Az egyik kedvenc elfoglaltsága a termelői piacon vásárolgatni és a bioboltokban a legjobb minőségű organikus alapanyagokat beszerezni. Szereti az egyszerű dolgokat az életben, ahogy utazni is.”

Masha szerint “Michael a csapat technikai minimalistája. Szenvedélye, hogy mindent az elemeire bontson és hogy megtalálja a tennivalók ellátásának leghatékonyabb módját annak érdekében, hogy több időt lehessen fordítani az élet élvezetére. A minimalista életmódról szóló gondolatait osztja meg az olvasókkal és a blog technikai felügyeletét látja el. Ő is szeret hasonló gondolkodású embereket megismerni és maga köré gyűjteni.”

De ki is az a minimalista vegán?

A szerzőpáros szerint

egy csodálatos személy, aki tiszteli az emberiséget, a környezetet és – ez a legfontosabb – saját magát. Nyugodt, higgadt, gyakorlatias és összeszedett. A minimalista vegán többnyire nem szórja szét a figyelmét.

Talál időt a számára fontos dolgokra, nem hivatkozik arra, hogy folyton elfoglalt. Tudja, hogy honnan származik az étel, amit magához vesz. Tisztelettel fordul önmaga és a környezete felé. Minimalista vegánnak lenni életmódot jelent, amely a minőségi étkezést és a tudatos, figyelmes életet hirdeti.”

A canberrai páros egyébként napokon belül megnyitja a Fairlings névre keresztelt on-line boltját azzal a céllal, hogy minél több környezetbarát, vegán, fair trade és organikus alapvető használati cikket tegyenek könnyűszerrel elérhetővé a világ “fairlingjei” (tudatos és könyörületes emberek) számára.

Úgy gondoljuk, hogy a veganizmus és a minimalizmus erőteljes, egymást kiegészítő és támogató életmódok. Mindkettő alapjául a tudatosság szolgál és ez is köti össze őket. Ez pedig arról szól, hogy éber vagy, tudatában vagy annak, hogyan hat rád és a körülötted lévőkre minden egyes döntésed.”

– mondta a páros.

Ez a nagyjából 30 perc alatt összeüthető, igazán laktató, mégis könnyen emészthető fogás pompásan tükrözi Masa és Michael filozófiáját, az oldalukon bukkantam rá. Alapvetően levesnek szánták, de a megadott vízmennyiséggel nekem inkább egytálételként sikerült elkészítenem, jelentem így is isteni lett!

Ebben a nyálkás, szeles, hűvösebb időben kiválóan felmelegít. Még azoknak is jó apropó egy kis megpihenésre, akiknek a hétvégén sincs idejük hosszabb időt a tűzhely mellett tölteni. Mindössze egy vágódeszka és egy lábas kell hozzá, no meg az alábbi összetevők:

Gyömbéres vöröslencse-tál. Fotó: Kardamom
Gyömbéres vöröslencse-tál. Fotó: Kardamom

Gyömbéres vöröslencse

Hozzávalók (3-4 adag):

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 közepes felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd aprított fokhagyma
  • 2 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1/8 teáskanál chili
  • 3 felkockázott paradicsom (opcionális, én ezúttal kihagytam)
  • 1,5 bögre vöröslencse (nem szükséges beáztatni)
  • 1.5 liter víz (vagy zöldségalaplé)
  • 3/4 csokornnyi friss koriander (nagyobb része felaprítva kerül majd a “levesbe”, néhány levelet hagyjunk meg a díszítéshez)
  • só és bors ízlés szerint
  • + én még egy teáskanálnyi tikka masala fűszerkeveréket is tettem bele
Gyömbéres vöröslencse-tál. Fotó: Kardamom
Gyömbéres vöröslencse-tál. Fotó: Kardamom

Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, a reszelt gyömbért, a köménymagot, a kurkumát és a chilit, sózzuk-borsozzuk, majd időnkénti kevergetés mellett pároljuk körülbelül 5 percig, amíg a hagyma kellően üveges lesz. (Ha paradicsomot is adunk hozzá, akkor azt most tegyük bele a keverékbe, amelyet további 5 percig hagyjunk a tűzön.)

Ezután öntsük hozzá a lencsét és 2 percig folyamatosan kevergessük, majd fokozatosan, 5 deciliterenként adjuk hozzá a vizet is (a kevergetést ne hagyjuk abba). Alacsonyabb fokozaton addig főzzük, amíg a lencsék kellően megfőttek ( vöröslencsének jóval rövidebb idő kell, mint a hagyományos változatnak). Vegyk le tűzről, keverjük bele a felaprított koriandert is. Ha még szükséges, tovább sózhatjuk. Tálaljuk friss korianderlevelekkel.

Jó étvágyat!

(A recept forrása: http://theminimalistvegan.com/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik