Élet-Stílus

“Ez egy globális forradalom, akárhol is vagy, csatlakozz!”

Bár nagyon szeretem a tofus rántottát és a spenótos-hagymás pak choi tojáslepénnyel is sokaknál népszerű vagyok, néha a legegyszerűbb fogás a legfinomabb. Az idei Food Revolution Day alkalmából meghirdetett "omlettkihíváshoz" Kardamom is csatlakozott: ma reggel a nemzeti trikolór színeiben pompáztak a tojások a serpenyőben.

Jamie Oliver Food Revolution elnevezésű kezdeményezése néhány napja teljesen megújult központi weboldallal büszkélkedhet.

A kampány (és az oldal) célja, hogy változatos tartalmával “minél többeket inspiráljon és bátorítson arra, hogy jobb és megalapozottabb döntést hozzanak az ételválasztásaik során, valamint hogy (választásaikkal) támogassák és szorgalmazzák az élelmiszeriparban történő pozitív előrelépéseket“.

Food Revolution Day. Fotó: //www.jamiesfoodrevolution.org/

Egy olyan világban, ahol az öt év alatti gyerekek közül 41 millióan túlsúlyosak, míg további 159 millióan a növekedésüket akadályozó alultápláltságtól szenvednek, valamit tenni kell.”

Jamie több, mint 15 éve kampányol a jobb minőségű ételekért, a megfelelő étkeztetésért és az egészséges, tudatos táplálkozás népszerűsítéséért. Oldalán azt írta, hogy bár soha korábban nem aggódott úgy a gyermekek egészségügyi állapotának globális helyzete miatt, mint most, ennyire optimistán sem látta még annak lehetőségét, hogy ez a folyamat visszafordítható. Szerinte együtt, egységes, globális hangként szót emelve megvan az erőnk ahhoz, hogy értelmes, tartós változásokat eszközöljünk a gyermekeink ételekhez való hozzáférésben, fogyasztási szokásaiban.

Soha korábban nem volt ilyen könnyű az információkat terjeszteni és megosztani, vitákat provokálni, a kormányzati szerveknél lobbizni és fogyasztóként vásárlói erőnket hasznosítani annak érdekében,  hogy a nagyvállalatok és az ipar jobb irányba változtassák eddigi gyakorlataikat”.

Ez nem azt jelenti, hogy mindannyiunknak radikális változtatásokat kell eszközölnie – “de mindannyiunknak megvan az ereje arra, hogy a nagy egészhez apró lépésekkel hozzájáruljunk: legyen szó arról, hogy a gyermekeinkkel főzünk, a jelenleg zajló, táplálkozással, ételekkel kapcsolatos fejleményeket nyomon követjük, másokkal is megosztjuk a tudásunkat vagy egy olyan terméket veszünk, amellyel egy méltányosabb rendszert támogatunk. Ez mind számít.”- mondja Jamie.

A megújult Food Revolution háló célja, hogy közösséget építsen – szakértők, szülők, kisközösségek, politikusok, jogalkotók, aktivisták, tudósok részvételével – és “a kollektív csendet erőteljes mozgalommá alakítsa a modern technika segítségével“.

Itt mindenki elmondhatja a történetét, értesülhet és vitatkozhat is azon ügyekről, eseményekről, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekeink és az utánuk következő generációk minőségi, friss, tápláló ételekhez jussanak.

“Ez egy globális forradalom – akárhol is vagy, csatlakozz!”

A megújult kampányhoz eddig több mint 661,000-en csatlakoztak. Ha még nem tettétek volna meg, és van 2 percetek, akkor az alábbi linken egy szimbolikus kattintással ti is kifejezhetitek a támogatásotokat. Cserébe időről időre e-mail-ben értesülhettek a Food Revolution legújabb eredményeiről, továbbá egészséges receptekhez és friss információkhoz juthattok a táplálkozással kapcsolatos edukáció, a táplálkozástudomány vagy az élelmiszerpazarlás háza tájáról is.

A kezdeményezés egyik legnépszerűbb eseménye az évről évre megszervezett Food Revolution Day, amelynek keretében Jamie és csapata egyre izgalmasabb és nagyobb szabású rendezvényekkel ünnepli világszerte a tudatos táplálkozást.

Tavaly Ed Sheeran, Paul McCartney és Hugh Jackmen is közreműködött például abban a Food Revolution Day alkalmából készített dalban, amelyben Jamie és barátai a petíció támogatására bíztatnak:

https://www.youtube.com/watch?v=QPbKm34FX9s

Az idei ünnepnap egyik nagy dobása, hogy a Facebook legújabb videómegosztó lehetőségének köszönhetően május 20-án már kora reggeltől egészen késő estig bárki bekapcsolódhat on-line a hat kontinensen zajló programokba.

Helyi idő szerint 11.00 órakor Indiában indul a műsor az ételosztásokat szervező Askyaya Patra Foundation alapítvány bejelentkezésével, majd szintén helyi idő szerint 10:00 órakor Londonban nyitja meg Jamie hivatalosan is a rendezvényt. Érdemes lesz a séf Facebook-oldalát követni, sok finomságot, előadást és nevetést ígér erre a napra.

A nap folyamán aztán folyamatos élő kapcsolások lesznek Sydney-ből, Nairobiból, Hamburgból, Sao Paulóból, Tanzániából, Hollandiából, Torontóból és Los Angelesből.

Jamie egy különleges kihívást is hirdetett: az idei ünnep középpontjában az omlett áll, ennek keretében pedig

arra kérte rajongóit, hogy készítsenek minél egészségesebb omletteket, mégpedig olyan összetevőkkel, amelyek tipikusak a hazájukban vagy országuk zászlajának színeiben pompáznak, majd osszák is meg ezeket másokkal valamely közösségi platformon. 

Egy ilyen mókából Kardamom sem maradhat ki, úgyhogy ma reggel mi mással is indíthattam volna a napot, mint ezzel a piros-fehér-zöld tavaszi omlettel. Ahogy Jamie is megjegyezte a “versenykiírásban”, az omlett

egy nagyon egyszerű gyorsétel, amely attól függően, hogy mit teszel bele, tökéletesen kiegyensúlyozott, tápláló fogás lehet.”

Spárgás-hagymás omlett. Fotó: Kardamom
Spárgás-hagymás omlett. Fotó: Kardamom

Spárgás-hagymás omlett

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 tojás
  • kókuszolaj (vagy vaj)
  • só, bors
  • 1/4 csomagnyi spárga
  • 3 szelet paradicsom
  • 1 nagyobb fej zöldhagyma
  • 1 evőkanálnyi metélőhagyma
  • tárkony

A tojásokat egy edényben villával alaposan keverjük össze, sózzuk-borsozzuk. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, pirítsuk meg rajta a kérges végeitől megtisztított spárgát kb. 3-4 perc alatt, adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymákat és kb. 2 percig percig pirítsuk ezeket is.

Az egyszerűség kedvéért a zöldségeket ezután a serpenyő egyik felére csoportosítjuk, majd beleöntjük az összekevert tojásokat is (oszlassuk el benne a keveréket egyenletesen). Amint egy kicsit is el tudjuk választani a serpenyőtől a tojást, a zöldségektől szabadon hagyott oldalt ráhajthatjuk a másikra és már kész is a remekmű.

Spárgás-hagymás omlett. Fotó: Kardamom
Spárgás-hagymás omlett. Fotó: Kardamom

Szép napot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik