Élet-Stílus

A kínai kormány a húsfogyasztás csökkentését javasolja a lakosságnak

A kínai Egészségügyi Minisztérium által most közzétett friss étrendi ajánlásnak a közegészségügy mellett a környezetre is áldásos hatása lehet - írja a The Washington Post környezetvédőkre hivatkozva.

Véleményük szerint az ajánlás csökkentheti a húsfogyasztás mértékét a kínai lakosság körében, de legalábbis lassíthatja annak növekedését. Ez pedig hozzájárul a talaj, illetve a víz-erőforrások megmentéséhez és lényeges hatással lehet a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékére.

Fotó: Kardamom
Fotó: Kardamom

Az új és az ezt megelőzően, még 2007-ben közzétett irányelvek közötti különbség ránézésre nevetségesen csekélynek mondható. A vörös húsok és szárnyasok napi mértékének maximumát mindkettő 75 grammban határozza meg,

a legfrissebb ajánlás ugyanakkor a napi minimumot a korábbi 50 gramm helyett 40 grammban húzza meg.

Ajánlásában a Minisztérium továbbá azt javasolja, hogy

az állati eredetű ételek (hús-, tojás- és tejtermékek) napi összbevitele a 200 grammot ne haladja meg.

A most közzétett ajánlásokat egyébként a Kínai Táplálkozástudományi Társaság dolgozta ki a lakosság elhízási rátájának csökkentésére.

A valódi probléma az, hogy Kínában még mindig jóval több húst fogyasztanak az emberek, mint ahogy azt akár a 9 évvel ezelőtti, akár a mostani ajánlások rögzítik. Egy, még tavaly októberben a PWC által készített tanulmány szerint

Kínában az egy főre jutó évi húsfogyasztás mértéke 57 kilogramm, míg a most közzétett étrendi ajánlások arra buzdítanak, hogy a lakosság igyekezzen ezt maximum 27 kilogrammra csökkenteni.

Fotó: Kardamom
Fotó: Kardamom

Ha egy ilyen csökkenés bekövetkezne, az óriási hatással lenne a környezetre. A mezőgazdaságnak (ezen belül is leginkább az állattartásnak) a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátásban kitüntetett szerep jut: a szarvasmarhák bendőjéből vagy a trágyából felszabaduló metán, valamint a hús- és tejipari élelmiszerek előállításával a levegőbe kerülő szén-dioxid, illetve nitrogén-oxidok mind-mind megterhelik a környezetet.

Fotó: Kardamom
Fotó: Kardamom

Világszerte egyre több kormány igyekszik lépéseket tenni a mai volumenű állattenyésztés bolygónkra és lakosaira káros hatásainak csökkentéséért – akár a kínaihoz hasonló étrendi ajánlások vagy riportok közzétételével is.

A brit közegészségügyi hatóság (Public Health England) idén márciusban közzétett hivatalos étrendi ajánlása például a tejtermékeknek a napi összkalóriabevitelhez képest ajánlott arányát 15%-ról 8%-ra csökkentette. A holland kormány által támogatott Netherlands Nutrition Centre táplálkozástudományi szakértői szintén márciusban tették közzé a megfelelő és egészséges étrendre vonatkozó legújabb iránymutatásaikat. Többek között azt tanácsolják a lakosságnak, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem érdekében kevesebb húst fogyasszanak: egészen pontosan hetente legfeljebb összesen 500 grammnyit, lehetőség szerint heti két húsos fogás keretében).

Nemrégiben a tengerentúlon is napvilágot látott egy, az amerikai Dietary Guidelines Advisory Committee által az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériumának készített jelentés, amely a növényi alapú étrend egészségre és környezetre gyakorolt előnyös hatásait hangsúlyozza.

A környezetvédők nem véletlenül üdvözlik a most kiadott kínai irányelveket: az 1,3 milliárdnyi lakos (és ez a szám csak egyre gyorsabban növekszik) étkezési szokásai nagyban kihatnak a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékére.

Fotó: Kardamom
Fotó: Kardamom

(A cikk forrása: https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2016/05/27/china-is-encouraging-its-citizens-to-eat-less-meat-and-that-could-be-a-big-win-for-the-climate/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik