Élet-Stílus

Húsmentes világnapra ébredtünk

Idén második alkalommal hirdette meg a húsmentes világnapot a nemzetközi Húsmentes Hétfő mozgalom. De mekkora jelentősége lehet akár csak egyetlen húsmentes napnak?

Kép: www.worldmeatfreeday.com
Kép: www.worldmeatfreeday.com

Bizony, elég nagy.

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népessége 9,6 milliárdra nő 2050-ig, ami közel 30%-os növekedést jelent a jelenlegi, 7,4 milliárdhoz képest. Ha jelenlegi étkezési szokásainkat addig megtartjuk, akkor 2050-ig

globálisan 200 millió tonnával kell növelnünk a hústermelést, ami – a jelenlegi becslések szerint – egyszerűen lehetetlen.

A világnap célja, hogy világszerte minél több ember figyelmét felhívja arra, hogy a kevesebb hús fogyasztásával nemcsak egészségünknek kedvezünk, de a környezetünk védelmében is sokat teszünk.

Mi történik, ha akár csak egyetlen napra mind többen és többen választanak növényi alapú fogásokat?

1 ember / nap

Kép: //fna.hu/
Kép: www.fna.hu/

Egy ember ezzel például annyival kevesebb vizet használ el, amennyi 9 ember napi vízfogyasztásával egyenlő, illetve 11 gramm egészségtelen zsiradékkal fogyaszt kevesebbet, ami 2 teáskanálnyi vajnak felel meg.

Négytagú család / nap

Kép: //fna.hu/
Kép: http://fna.hu/

Ha egy négytagú család ma kivételesen csupa növényi alapú ételt fogyaszt, tagjai annyi üvegházgázzal bocsátanak ki kevesebbet, mint amennyit egy villanyégő fogyaszt 16 nap alatt és annyival kevesebb vizet használnak el, mint amennyit 1 ember fogyaszt 1 hónap alatt.

Harminc fős osztály / nap

Kép: //fna.hu/
Kép: http://fna.hu/

Ha egy harmincfős osztály valamennyi tagja úgy dönt, hogy inkább holnapra hagyja a húsevést, annyi üvegházgázzal kevesebbet bocsátanak ma ki, mint amennyit egy iskolabusz bocsát ki közel 600 km alatt és annyi energiával fogyasztanának kevesebbet, mint amennyit 137 óra alatt fogyaszt egy televízió.

500 fős cég / nap

Kép: //fna.hu/
Kép: http://fna.hu/

Ha egy ötszáz főt számláló cégnél ma valamennyi munkavállaló a vegetáriánus menüt választja az éttermi kantinban és a nap további részében sem esznek húsos ételt, összesen annyi kalóriával fogyasztanak kevesebbet, mint amennyit 18 férfi fogyaszt egyetlen nap alatt és annyi üvegházgázzal bocsátanak ki kevesebbet, mint amennyit egy London-Zürich közti repülőjárat bocsát ki 6x fordulva oda-vissza. Sőt, annyival kevesebb vizet használnak el egy nap alatt, mint amennyit 1 ember fogyaszt 1 év alatt.

50 ezer szurkoló / nap

Kép: //fna.hu/
Kép: http://fna.hu/

Ha egy 50 ezer férőhelyes, telt házas stadion valamennyi vendége csak 24 óráig kibírná hús nélkül, akkor a hústermeléshez 19 futballpályával egyenlő méretű termőfölddel kevesebbre lenne szükség egy nap és annyi üvegházgázzal bocsátanának ki kevesebbet, mint amennyi  9,7 háztartás éves energiafogyasztásából ered.

A fenti becsléseken túl további előnnyel is jár egy ilyen nap: a húsmentes hétfők – a növényi konyha változatos világának köszönhetően – világszerte mindig nagyon szórakoztatóak. Ezt már az egyik legismertebb vegetáriánus aktivista, a Meat Free Mondays kampány elindítója, Paul McCartney is megénekelte:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik