Élet-Stílus

Tonhalas-paradicsomos penne vegán módra

Ahogy közeledünk az új tanév kezdetéhez, úgy térek én is vissza lépésről lépésre a konyhámba és a klaviatúra fölé. Nem terveztem ilyen hosszúra nyújtani a (leginkább sok munkával és tanulással töltött) nyári szünetet, de amikor csak lehetőségem volt, igyekeztem minél több időt a szabadban, házon kívül vagy azokkal tölteni, akikre eddig nem volt időm.

A Kardamom Facebook-oldalán és az Instagramon is igyekeztem azért időről időre beszámolni az elmúlt hetekbeli gasztrovonatkozású élményeimről, így például a Vírus Klub táplálkozással kapcsolatos fantasztikus minikonferenciájáról vagy a Zsámboki Biokertben tett látogatásomról:

Sőt, még egy budapesti specialty kávé túrára is beneveztem:

Fakanalat ugyan nem túl gyakran ragadtam, az internetet böngészve viszont jó néhány izgalmas receptet “elmentettem” magamnak a közeli s távoli jövőre. Az alábbi, fenséges vegán tonhalas pasta receptjét is néhány héttel ezelőtt néztem ki magamnak az egyik kedvenc egészségtudatos blogomon.

Green Kitchen Strories szerzőpárosáról (pontosabban triójáról, Elsa lányuk ugyanis igazán aktív közreműködője az egyes “történeteknek”) még korábban írtam – egyszerű, mégis ötletes és egészséges fogásaik, valamint a képeik és videóik jellegzetes hangulata régóta lenyűgöznek.

Luise, David, Elsa és . Fotó: www.facebook.com/greenkitchenstories
Luise, David, Elsa és kistestvére. Fotó: www.facebook.com/greenkitchenstories

Ma a megszokottnál korábban ébredtem, úgyhogy a reggeli smoothie-ból nyert lendülettel rögtön el is készítettem amolyan “batyus” irodai ebédnek. Egyrészt gyorsan megvoltam vele, másrészt a lakást betöltő fűszeres-bazsalikomos házi paradicsomszósz illatától annyira lázba jöttem, hogy az elmúlt hetek “nyári szünete” után újra nagy lelkesedéssel állítgattam a telefon kameráját és még mielőtt becsomagoltam volna, lőttem pár képet a “remekműről”. :-)

Csak ajánlani tudom, mert azontúl, hogy 30-40 perc alatt a teljesen kezdő szakácsok által is könnyűszerrel elkészíthető, isteni finom, laktató és csupa egészséges, természetes összetevőből áll.

A napraforgómag egészségre gyakorolt hatásáról például itt írtam egy kicsit bővebben, szotyival készült további Kardamom-recepteket pedig itt és itt találtok még.

Vegán paradicsomos-tonhalas penne. Fotó: Kardamom
Vegán “tonhalas”-paradicsomos penne. Fotó: Kardamom

Vegán “tonhalas” penne al pomodoro

Hozzávalók 4 főre:

Vegán tonhalkrém:

  • 1 bögre (előzetesen legalább 6 óra hosszan vízben beáztatott) napraforgómag
  • 1 kisebb, apróra vágott vöröshagyma
  • 3 evőkanál kapribogyó
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1/2 teáskanál só
  • 6 grammnyi nori (alga) lap (az Ázsia Bt-ben pl. 3 grammos kiszerelésben is kapható, kb. 150 Ft:  http://www.azsiabt.hu/termekek/ALGA/fuszeres-nori-lapok-6115/6115)

Paradicsomszósz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 x 400 grammnyi paradicsomkonzerv (félbevágott vagy egész paradicsomokkal)
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél (vagy 2 teáskanálnyi szárított változat)
  • bors

A tálaláshoz:

  • tészta ízlés szerint
  • ½ bögre kapribogyó
  • csokornyi friss, apróra vágott petrezselyem
Vegán paradicsomos-tonhalas penne. Fotó: Kardamom
Vegán “tonhalas-paradicsomos” penne. Fotó: Kardamom

A “tonhal” elkészítéséhez egyszerűen csak helyezd valamennyi összetevőt az aprítógépbe (vagy használj konyhai kézi botmixert) és dolgozd őket krémmé. Kóstold meg, és ízlés szerint ízesítsd tovább sóval, borssal, citromlével vagy almaecettel.

Vegán "tonhalkrém". Fotó: Kardamom
Vegán “tonhalkrém”. Fotó: Kardamom

A paradicsomszószhoz egy közepes lábasban az olajon pirítsd meg kicsit a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd add hozzájuk a paradicsomot, a bazsalikomleveleket, a sót és a borsot. Forrald fel az egészet, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzd a mártást (időnként kóstold meg, fűszerezd ízlés szerint és ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá egy-két evőkanál vizet). Amint kész a paradicsomszósz, keverd bele a “tonhalkrém” 2/3-át, a maradékot pedig hagyd meg a tálaláshoz.

Közben főzd ki a tésztát is, majd oszd el a négy tányéron, öntsd nyakon a paradicsomszósszal, szórj rá kapribogyót, friss petrezselymet, bazsalikomot vagy akár egy kis olívaolajat, és voilá! Kész is a pompás ebéd vagy vacsora.

Jó étvágyat!

(Az eredeti recept forrása: http://www.greenkitchenstories.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik