Élet-Stílus

“Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket üvegtálon…”

..."Nehéz, sötét-smaragd szőlőt, hatalmas, jáspisfényű körtét, megannyi dús, tündöklő ékszerét. Vízcsöpp iramlik egy kövér bogyóról, és elgurul, akár a brilliáns. A pompa ez, részvéttelen, derült, magába-forduló tökéletesség." - Kosztolányi sorai jutottak eszembe miközben a reggeli smoothie-mat fotóztam.

Vakáció vége ide, iskolakezdés oda, kiskorom óta minden évben különös izgatottsággal várom a szeptembert – rengeteg szép emlékem fűződik hozzá, a kedvenc hónapom.

Beköszöntét idén egy különleges, immunerősítő smoothie-val ünnepeltem, amelynek homoktövis és gyömbér adta az alapját. Koncentrátum formájában már többször kóstoltam a homoktövis termését, a friss gyümölcsbe viszont csak nemrég botlottam a piacon (akit érdekelne: MOM Park melletti, szombati biopiac, ahol a gyümölcs mellett a belőle készült sűrítményt is lehet kapni).

Színek a piacon. Fotó: Kardamom
Színek a biopiacon. Fotó: Kardamom

A pazar szilva-, körte-, alma és szőlőfelhozataltól már eleve odáig meg vissza voltam, de amikor megpillantottam az egyik standon a jókora kosárnyi narancsszínű vitaminbombát, rögtön tudtam, milyen smoothie-val fog gazgdagodni a Kardamom repertoárja. :-)

A tibeti és mongol hagyományos gyógyászatban az ókor óta gyógyszerként hasznosítják a homoktövis gyümölcsét, a fennmaradt emlékek már akkor rögzítették a tüdő, a gyomor, a lép működésére, illetve a vérkeringésre gyakorolt jótékony hatását. Bevetették artériás trombózis, krónikus hepatitisz, gyomorfekély, májgyulladás leküzdésére, illetve a bőr égési sérüléseinek gyógyítására is. Kína egészségügyért felelős szakintézményének hivatalos gyógyszerkönyvébe egyébként 1977-ben került be a növény. Nem véletlenül.

A homoktövis termése bővelkedik A-, C-, B-, E és K-vitaminokban, karotinoidokban, flavonoidokban, esszenciális zsírsavakban, de olyan fontos ásvá­nyi anyagok is jócskán megtalálhatóak benne, mint a kálium, a magnézium, a kalcium, a foszfor vagy a vas. Erős antioxidáns, immunerősítő, hámosító és gyulladáscsökkentő hatással bír, segíti a sebgyógyulást, de használják más bőrsérülésekre, valamint a felfekvés kezelésére is, ezen kívül védi a szív- és érrendszert, illetve a májat is.

Érdemes kipróbálni – akár a gyümölcsöt magában, akár a sűrítményt egy kis szódával felöntve, almalével megbolondítva, de smoothie-ban is nagyon finom. Íme, a recept:

Homoktövis smoothie gyömbérrel. Fotó: Kardamom
Homoktövis smoothie gyömbérrel. Fotó: Kardamom

Homoktövis-smoothie gyömbérrel

Hozzávalók (1 pohárhoz):

  • 1 dl növényi tej
  • 1/2 banán
  • 1 őszibarack vagy nektarin (de almával, körtével is finom)
  • 2 evőkanál homoktövis-velő (sűrítmény)
  • 1 teskanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • 1 dl víz
  • a díszítéshez friss homoktövis-bogyók
Homoktövis smoothie gyömbérrel. Fotó: Kardamom
Homoktövis smoothie gyömbérrel. Fotó: Kardamom

Turmixold össze a hozzávalókat, majd töltsd a pohárba a smoothie-t, esetleg adj hozzá egy-két jégkockát (ha tudsz szerezni, friss homoktövis-bogyót), és már kész is a vitamindús reggeli ital.

Homoktövis smoothie gyömbérrel. Fotó: Kardamom
Homoktövis smoothie gyömbérrel. Fotó: Kardamom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik