Élet-Stílus

Ma nyitja kapuit az Ízek Szalonja

Számos, világszerte ismert szakértő és a nemzetközi Slow Food konvíviumok (a Slow Food mozgalom legkisebb egységei, lokális sejtjei) mintegy ötezer delegáltja tanácskozik az étkezés és bolygónk jövőjéről szeptember 22-e és 26-a között Torinóban.

A 2004 óta kétévente megrendezésre kerülő Terra Madre Salone del Gusto az olasz Carlo Petrini által alapított Slow Food mozgalom legfontosabb eseménye. A mára 160 országban kiterjedt hálózattal rendelkező szerveződés egyébként idén ünnepli 30. születésnapját.

Tavaly abban a szerencsében volt részem, hogy a Salone del Gusto első ízben megrendezett kistestvérén, a Terra Madre Giovanin személyesen is ott lehettem. Akkor 2500, a fenntartható élelmezés és tudatos étkezés iránt elhivatott fiatal jött össze Milánóban, az élményeimről itt és itt, valamint itt írtam bővebben. Íme, néhány pillanatkép, olyan jó visszaemlékezni. ♥

Terra Madre Giovani, 2015, Milánó. Alice Watersszel. Fotó: Kardamom
Terra Madre Giovani, 2015, Milánó. Alice Watersszel. Fotó: Kardamom
12122390_495975367226992_1182626095509447547_n1-660x660
Terra Madre Giovani, 2015, Milánó. Workshopok, szemináriumok. Fotó: Kardamom
12141489_495975350560327_5965101559879488484_n-660x660
Terra Madre Giovani, 2015, Milánó. Zárórendezvény Carlo Petrinivel, Paolo Gentilonival. Fotó: Kardamom

A tavalyi  esemény elképesztően sokrétű és izgalmas volt,  a ma kezdődő torinói rendezvénydömping és a meghívottak száma pedig azon is túltesz: a szervezők kétszer annyi Slow Food delegáltat (séfek, termelők, tenyésztők, élelmiszermérnökök, tanárok, írók, biológusok, botanikusok, kertészek) és több tízezer látogatót várnak Perutól Marokkón és Hollandián át Dél-Koreáig a világ minden pontjáról.

Az idei programfolyamba csak egy villámlátogatás erejéig fogok bekapcsolódni, de már így is tűkön ülve várom, hogy ott legyek.

Kiemelt téma lesz a húsevés környezetre gyakorolt hatása, a rendelkezésre álló ivóvíz mennyiségének csökkenése vagy a monokultúra (illetve gyakran transzgenikus gazdálkodás) következményei. Szóba kerül továbbá a kakaó vagy a kávé értéklánca, és kiemelt figyelmet kap a sajtok, a nyers tej, az olajok világa is, csakúgy, mint a biodiverzitás, a cukorfogyasztás kérdése, a migráció vagy a nők szerepe a mezőgazdaságban.

Hivatalos plakátok. Fotó: www.salonedelgusto.com
Hivatalos plakátok. Fotó: www.salonedelgusto.com

Az ötnapos fiestán, az egész város kissé álomszerű (legalábbis számomra), a tudatos és fenntartható étkezést népszerűsítő metropolisszá alakul, ahol egyszerre több helyszínen zajlanak majd az események: legyen szó egyetemi épületről, múzeumról, kastélyról, színházról, expócsarnokról, a híres Valentino parkról, nem is beszélve a programban részt vevő éttermekről, kávézókról.

A konferenciák helyszíne: Tetro Carignano. Fotó: Bruna Biamino
A konferenciák egyik helyszíne: Teatro Carignano. Fotó: Bruna Biamino

Torinóban egyébként mostanság a városvezetés konyhájából is a tudatos táplálkozást támogató szelek fújnak. Az újonnan megválasztott polgármester asszony, Chiara Appendino ugyanis kinevezését követően úgy nyilatkozott, hogy

a vegetáriánus és vegán étrend promotálását prioritásként kezeli majd a hivatali ideje alatt.

Ezt a gyakorlatban úgy képzeli el, hogy a helyi iskolákban például táplálkozástani ismereteket, illetve az állatok jólétére vonatkozó tudnivalókat is tanítanak a jövőben.

https://www.youtube.com/watch?v=GTM_OD46jjM

A Terra Madre Salone del Gusto ideje alatt megrendezett konferenciák, fórumok, előadások, szemináriumok, workshopok, illetve főzőkurzusok célja, hogy a világszerte megtalálható helyi Slow Food szervezetek delegáltjai kétévente egyszer személyesen is megoszthassák egymással (és persze a mozgalom tevékenysége iránt érdeklődőkkel) a tapasztalataikat, tudásukat.

A prezentációk mellett lesz itt filmvetítés, kóstolás, többféle kiállítás (“Working Hunger: Stories of Working Class Gastronomy” címmel például egy tárlat, amely a munkásosztály étkezési szokásain keresztül mutatja be a piedmonti régió ipari fejlődését), különböző tematikus túrák a városban és az egyik kedvenc programelemem, egy közös nemzetközi piac, ahol valamennyi résztvevő ország delegáltjai kiállítják a Slow Food értékekkel összhangban lévő termékeiket, fogásaikat.

A szervezők 800 (!) kiállítóval számolnak és kiemelt megjelenési lehetőséget biztosítanak a Balkánról és Törökországból érkező portékáknak: 15 standon mutathatják be a termelők, tenyésztők és gyártók a macedón, a horvát, a román, a bolgár, illetve a török biodiverzitás “gyümölcseit”.

A Valentino Parkban két “Terra Madre Konyhát” is felállítanak, az egyik afrikai és európai konyha, a másik pedig az amerikai és az ázsiai kontinens tipikus ételeinek fúziójával várja majd a látogatókat.

De a legdurvább: a Via Po úgynevezett “Via del Gelato”-vá alakul ezekre a napokra, hogy széltében-hosszában fagylaltkóstolóknak, híres fagylaltkészítőkkel való találkozóknak, fagylaltfőző kurzusoknak, vezetett túráknak és fagylalttal kapcsolatos konferenciáknak adjon otthont.

Ha nem adnék életjelet magamról hétfőig, valahol ebben az utcában kezdjetek keresni.

Pisztácia. Fotó: //www.viadelgelato.com/en/the-project
Pisztácia. Fotó: http://www.viadelgelato.com/en/the-project

A látogatók megismerkedhetnek a fagylalt biodiverzitásával (jelentsen ez bármit, alig várom!) és ugyanazon alapanyag többféle verziójából készült jeges csodákat is kóstolhatnak: lesz itt amalfi és siracusai citromból készült fagyi, de azt is megtanulhatja mindenki egy életre, hogy mi a különbség a “Tonda Gentile Piedmont” típusú és a “Roman Giffoni” mogyoró felhasználásával főzött fagylaltok között.

Fagylaltkészítők. Fotó: //www.viadelgelato.com/en/the-project
Fagylaltkészítők. Fotó: http://www.viadelgelato.com/en/the-project

A Terra Madre Salone Del Gusto mára szinte politikai jelentőséggel bír: több tízezer olyan embert hoz össze, akik a fenntartható élelmiszer-előállítást támogatják és a kisipari, termelői mezőgazdaságban hisznek, egyúttal fórumot biztosít arra, hogy a résztvevők hallassák hangjukat.

Ami a programokat illeti, Marion Nestle, világszerte elismert élelmiszerpolitikai szakértő-táplálkozástudományi professzor és José Bové, az európai parlamenti képviselő-aktivista pénteki közös konferenciájának (They are giants, but we are millions) középpontjában például az élelmiszerrendszer kontrollja (a vetőmagtermeléstől a műtrágyáig vagy a rovarirtószerekig) áll.

Íme, Marion Nestlé egy korábbi előadása:

Egy másik konferencia az agroökológiára, azokra a mezőgazdasági eljárásokra fókuszál majd, amelyek elősegítik a diverzitás megőrzését és óvják a természetes erőforrásokat (Can agroecology feed the world?). Ezt Miguel Altieri, a University of California professzora, az agroökológia mint alkalmazott tudomány egyik legmeghatározóbb képviselője vezeti. Serge Latouche, a nemnövekedés paradigmájának megalkotója, Eric Holt-Gimenez, a kaliforniai Food First non-profit think thank igazgatója és Stefano Zamagni pedig a fenntarthatóság eszméjéről és egy véges erőforrásokkal rendelkező világ végtelen növekedésének problematikájáról tanácskozik majd (Another world is possible – and necessary ).

Nagy kedvencem, Alice Waters, amerikai séf, étteremtulajdonos, a The Edible Schoolyard Project alapítója és vezetője Ron Finley amerikai “gerillakertésszel” és Edie Mukiibi agrármérnökkel, a Slow Food International alelnökével pedig a városi és vidéki kertforradalomról (“The Garden revolution“) tart kerekasztal-beszélgetést (az afrikai vidéki megoldásoktól egészen az amerikai iskolakertekig).

A konferenciaprogramok keretében három nemzetközileg elismert séf – Michel BrasOlivier Roellinger és Altin Prenga – például a szakácsok, mint a kulturális, ökológiai, etikai és társadalmi identitások szószólóinak fontos szerepéről diskurál majd (“When chefs side with farmers“), míg Franco Berrino orvos és járványtani szakértő Andrea Pezzanával, a torinói kórház dietetikai és klinikai táplálkozástudományi részlegének vezetőjével a mindennapi ételeink egészségre gyakorolt hatásáról értekezik (“Our Daily Meals: Poison or Medication?“). Az Emergency alapítója, Gino Strada pedig Zerocalcare karikaturistával, Edward Loure Ole Parmelo-val, a Goldman Környezetvédelmi Díj nyertesével és további vendégekkel elemzi majd a termőföld, háború és migráció kapcsolatát (“Land, conflict and migration“). Sajnos csak olaszul, de lesz egy igencsak izgalmasan hangzó előadás az élelmiszer- és mezőgazdasági maffiáról is (“Criminal Taste – Food, Agro-Mafia & Counterfeiting“).

Programokban tehát nem lesz hiány, meglátjuk, hogy a rendelkezésemre álló szűk két nap során mely helyszínekre lesz időm és lehetőségem eljutni. Ha csak képek formájában is, de igyekszem majd egyszer-egyszer bejelentkezni, úgyhogy érdemes lesz figyelni a Kardamom Facebook-oldalát vagy az Instagram fiókomat.

A dopo! ;-)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik