Kardamom

Soha többé közömbös szerdák, ha ilyen reggelivel indítjátok a napot

Sümegh Réka
Sümegh Réka

2016. 10. 12. 08:03

Korábban a témában:

“Most már egészen biztos, hogy a kedd “jó” és a péntek – pontosan úgy, mint a babonában – “rossz”, s aztán vannak a közömbös napok, a hétfő és szerda s a gyanús szombat és a félelmes vasárnap…Lassan felépül bennünk egy naptár, melynek semmi köze a gregoriánusi törvényekhez, s a hivatalosnál sokkal érvényesebb. Az ember nem április huszadikán hal meg, hanem egy napon, mely csak az övé, s nem szerdán boldog, hanem az időnek egy kiszakított pillanatában, amely nem volt soha elébb, és nem lesz soha többé, s nincs rangja és neve.

Kissé úgy kellene élni, mint a kőkorban: naptár nélkül, élet és halál között, csak az időben…”

Now.

Márai Sándor fenti sorai jutottak eszembe ma reggel, amikor belekanalaztam ebbe a pillanatok alatt elkészíthető, mégis különleges répatortás chia pudingba.

Répatortás chia puding. Fotó: Kardamom
Répatortás chia puding. Fotó: Kardamom

Amint megkóstoltam, megszűnt tér és idő.

Ahogy ígértem, igyekszem valamennyi, a korábbi honlapon közölt receptemet itt, a megújult felületen is elérhetővé tenni a könnyebb kereshetőség érdekében. Íme, két nagy kedvencem tavaly őszről, az egyiket könnyebb összeütni, mint a másikat, tele vannak vitaminokkal és nem utolsósorban elég laktatóak.

A répatortás verziót egy év után készítettem el ma ismét, és jelentem, még mindig ugyanolyan jó szívvel ajánlom kipróbálásra, mint annak idején.

Répatortás chia puding. Fotó: Kardamom

Répatortás chia puding

Hozzávalók (2 pohárra):

  • 1 bögre növényi tej (mandula-, zab-, rizs- vagy szójatej is tökéletes)
  • 1 közepes méretű, reszelt sárgarépa
  • ½ banán
  • 3 ek. chia mag
  • 1 szem aszalt datolya
  • ½ teáskanál fahéj
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • csipetnyi szerecsendió
  • ½ teáskanál kardamom
  • csipetnyi só
  • (opcionális: 1 vanílarúd kikapart belseje)

Turmixgépben vagy konyhai botmixerrel keverjük össze a hozzávalókat, töltsük a krémet poharakba, majd tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára (a legjobb, ha egész estére). Diót, mogyorót, fenyő- vagy tökmagot és akár goji bogyót is szórhatunk a tetejére.

Banános sütőtök-puding. Fotó: Kardamom

Banános sütőtök-puding

Hozzávalók:

  • 1,5 fagyasztott banán
  • 1/2 bögre sült sütőtök
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 2 nagyobb szem datolya

Csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, és fogyaszthatjuk akár azon nyomban, de még jobb, ha előtte 20 percre a hűtőbe tesszük. A tetejére szintén fenyő-, napraforgó-, illetve tökmagot szórtam.

Legyen szép a napotok! Kitartás, két pillantás, és itt a hétvége.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.