Kardamom

Eljött a babok és lencsék ideje

Sümegh Réka
Sümegh Réka

2016. 02. 15. 18:51

„Miközben a hüvelyeseket évszázadok óta esszük, és azok több százféle változata közkedvelt volt a fáraók idejétől egészen a múlt század közepéig, értéküket ma gyakran alábecsüljük.”

„Gazdagok rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben – a hüvelyesek tökéletes táplálékok húsmentes hétfőkön és azokon túl is. A világ szegényebb vidékein a hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej.”

– írja az alkalom apropóján kiadott közleményében a Föld Napja Alapítvány.

Eljött a babok és lencsék ideje

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)) azzal a céllal választotta 2016-ot a Hüvelyesek Nemzetközi Évének, hogy felhívja a figyelmet a csicseriborsó, a lencse, a mungóbab és megannyi társuk – mint az élelmiszerbiztonság megteremésére irányuló, fenntartható élelmiszertermelés fontos részét képező növények – táplálkozásbeli előnyeire. A kampányhoz világszerte kapcsolódó rendezvények, kezdeményezések különleges lehetőséget teremtenek az élelmiszerlánc szereplői közötti kapcsolatteremtés ösztönzésére, annak érdekében, hogy a hüvelyesek mint fehérjeforrások nagyobb arányban kerüljenek felhasználásra, a globális termelésük növekedjen, illetve a kereskedelmükkel kapcsolatos kihívásokra megfelelő megoldások születhessenek.

Természetesen Kardamom is készül már és igyekszik majd a világ eltérő pontjairól származó, témába vágó receptekkel ünnepelni az év során.

vissza a címlapra

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.