Élet-Stílus

Az automata sommelier

Slow Food filozófia ide, természetközeliség oda, a technikai innováció a borkóstolásban is utat tör magának…
Automata sommelier
Automata sommelier. Fotó: Kardamom

Lehet, hogy csak nekem volt új ez a szerkezet, de a milánói Mercato Metropolitano termelői piacot / közösségi teret megelőzően korábban nem találkoztam hasonlóval.

A rendszer lényege az, hogy a piac borokért felelős pultjánál tetszés szerinti összegben vásárolhatunk egy bónt, és az azon lévő összeget a 30-35 palackból álló automata pultnál található digitális bónleolvasókhoz érintve használhatjuk fel (ha időközben elfáradnánk, akár egy héttel később, a következő piacozás vagy vacsora alkalmával is felhasználhatjuk).

Az egyes borok fölötti táblán olvasható, hogy melyik régióból, illetve termelőtől származik az adott bor, milyen ízek dominálnak benne, illetve mely fogásokhoz ajánlják fogyasztani. Azt is kiválaszthatjuk, hogy 30, 70 vagy 120 ml-es kóstolót kérünk az automatától, ezek ára pedig az egyes fehér-, vörös vagy rozéborok kategóriájától függ: a 30 ml-es adagok 1-2 euró között mozognak, a 120 ml-es tételek pedig átlagban 4-4,5 euró körül kaphatóak.

Persze, hogy itt is van egy VIP szelekció: 6-7 „komolyabb” tételt egy külön automatánál találunk meg, amelyek kóstolója 3,5 euróról indul. Amikor elfogy az adott palack tartalma, a boros stand egyik munkatársa jön, és azonnal cseréli is.

Ti jó ötletnek tartanátok egy ilyen szerkezet kihelyezését például nyaranta a Gozsdu Udvarban?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik