Élet-Stílus

Mandulatej, kókuszjoghurt, szójafasírt, immár nem vagytok egyedül!

Az Egyesült Államokban a szarvasmarha-, sertés- vagy baromfiágazatot képviselő, illetve bizonyos speciális élelmiszeripari, mezőgazdasági témákban aktív szakmai szervezetek komoly (és hatásos) lobbitevékenysége ismeretes. A minap új szereplő tűnt fel az érdekvédelmi viták amerikai porondján: a - hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő - növényi alapú élelmiszerek piacának szereplőit képviselő Plant Based Foods Association.

A több száz, közöttük világhírű élelmiszer-, illetve italgyártó cégeket is tömörítő, ezáltal a világ egyik legnagyobb szakmai szervezetének minősülő egyesült államokbeli Élelmiszergyártók Szövetsége (Grocery Manufacturers Association) például évek óta kitartóan harcol azért, hogy a genetikailag módosított hozzávalókat tartalmazó élelmiszereken erről a tényről ne kelljen informálni a vásárlókat, illetve, hogy meggyőzze őket arról, hogy a GMO-k nemcsak számukra, de bolygónk számára is biztonságosak és számos fontos előnnyel járnak (a tagok hatályos listája a szervezet honlapján külső felhasználók számára egyébként sajnos már nem elérhető, egyes, a témával foglalkozó amerikai oldalakon viszont fellelhető a korábbi években még nyilvános lista).

Míg az Észak-amerikai Húsipari intézet (North American Meat Institute) régóta a húsfogyasztás előnyeiről igyekszik meggyőzni a fogyasztókat, addig például a Nemzeti Csirke Tanács (National Chicken Council) a salátadresszingeket, majonézeket és fűszerezett mártásokat készítő és értékesítő  vállalatokat képviselő Association for Dressings and Sauces-szal, illetve a már említett Élelmiszergyártók Szövetségével összefogásban tavaly ősszel egy nagy nyilvánosságot kapó petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (Food and Drug Administration) a tojások hűtésével kapcsolatos szigorú élelmiszerbiztonsági követelmények módosítására vonatkozóan. Az állati eredetű élelmiszereket gyártó és forgalmazó cégeket képviselő szerveződések mellett azonban más jellegű társulások is felütötték fejüket a tengerentúlon: az 1966-ban alapított Calorie Control Council például az alacsony és csökkentett kalóriájú ételeket, illetve italokat gyártó vállalatok érdekeinek védelmében jár el, míg 2016 márciusának elején egy új kereskedelmi szereplő, a Plant Based Foods Association indult hódító útjára.

A növényi alapú fehérjeforrást tartalmazó ételek előállítóit képviselő szervezet általános céljai hasonlóak az állati eredetű termékeket gyártó cégek lobbistái által meghatározottakkal:

edukáció, médián keresztül történő tájékoztatás és lobbitevékenység – ebben az esetben viszont annak érdekében, hogy a tojás, húst és tejtermékeket a középpontba állító szabályozások és politikai irányelvek némiképp módosításra kerüljenek.

A 23 taggal útjára induló szervezetet a 20 évnyi élelmiszerjogi és -szabályozási tapasztalattal rendelkező jogász, Michele Simon alapította (egyúttal ő az ügyvezető igazgató is), aki pedig az érdekvédelmi csoport washingtoni jogalkotók előtti képviseletére politikai és partnerségi tanácsadóként azt az Elizabeth Kucinich-ot kérte fel, aki korábban az élelmiszerbiztonság területén aktív amerikai non-profit érdekképviseleti szervezet, a Center for Food Safety politikai igazgatójaként is dolgozott. Kucinich egyébként egy ex-kongresszusi képviselő, Dennis Kucinich felesége és segítségével jött létre a Kongresszusi Vegetáriánus Egyesület (Congressional Vegetarian Staff Association).

Michele Simon
Michele Simon
Elizabeth Kucinich

Az utóbbi időben világszerte egyre több cég kísérletezik növényi alapú fehérje felhasználásával készített élelmiszerek piacra dobásával. Ahogy Jeff Dunn, a Campbell’s Soup egyik érintett divíziójának elnöke fogalmazott

“a legmagasabb szinten alapvető változást, elmozdulást látunk a fogyasztók növényi alapú étrendek iránt tanúsított érdeklődésében. Ez pedig magával vonja azt, hogy a hozzánk hasonló vállalatok érdeklődése fokozódik a növényi fehérjeforrások és ezek gyártásban való felhasználásának lehetőségei iránt.”

Dunn úr szerint a fogyasztók növényi alapú fehérjeforrások iránti érdeklődése például azon a vélekedésen alapul, hogy ezek az ételek egészségesebbek és a húsipari termékekhez képest kevésbé terhelik a környezetet.

Különféle, növényi alapú frissítő italok a tavaly novemberi londoni Food Matters Live konferencia- és kiállításról.
Különféle, növényi alapú frissítő italok a tavaly novemberi londoni Food Matters Live kiállításról.

Azontúl, hogy a piaci szereplőket a növényi alapú élelmiszerekre vonatkozó tájékoztatással lássa el, valamint, hogy elérje, hogy az ilyen termékek a húsokéval megegyező mértékben essenek latba akár az iskolai étkeztetésről, akár a dietetikai ajánlásokról szóló vagy épp a környezetvédelemmel kapcsolatos vitákban, az újonnan alakult szervezet kiemelt céljai között szerepel például az is, hogy szövetségi támogatásokat szerezzen az iskolai „növényi” tej biztosításához is. (Jelenleg csak a „hagyományos” iskolai tejre kapnak költségtérítést az oktatási intézmények.)

Az érdekvédelmi szervezet pedig egyáltalán nem kirekesztő: kapui azon cégek előtt is nyitva állnak, akik nem kizárólag növényi alapú termékeket gyártanak vagy forgalmaznak.

Sok sikert és kitartást kívánok nekik innen is, követni fogom a munkájukat! :-)

Az egyik kedvenc termékcsaládom, a zabtejből csodákat varázsoló svéd Oatley.
Az egyik kedvenc termékcsaládom, a zabtejből csodás joghurtokat, csokiitalt és további különleges desszerteket varázsoló (egyúttal roppant kreatív) svéd Oatly.

 

(Felhasznált források: http://www.nytimes.com/2016/03/07/business/trade-group-lobbying-for-plant-based-foods-takes-a-seat-in-washington.html?_r=0%20) ; http://qz.com/630403/plant-based-foods-finally-get-a-seat-at-the-dc-table/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik