Élet-Stílus

Országjáró körtés-kakukkfüves smoothie

Amerikai és indiai kitérőket követően ezúttal engedjétek meg, hogy egy igazán közeli, szívemnek különösen kedves vidékre kalauzoljalak benneteket. Miközben ezt az izgalams citromos-kakukkfüves smoothie-t kortyolgattam, csak úgy peregtek a szemem előtt egy két évvel ezelőtti, tavaszi szombat délután emlékei.

Hiába, a kakukkfűről nekem azóta mindig egy, a fővárostól egy órányi autóútra található (tatai) agostyáni ökufalu, pontosabban annak egy kis dombja jut eszembe, amelynek egy részét friss kakukkfű borította. A mezítláb járás egyébként is egészséges, de a téli, kora tavaszi hónapok csizmás időszaka után különös felüdülést jelentett a tavaszi napfürdőben és a kakukkfűtől illatozó terepen lépkedni. A Szent László-domb állítólag különleges energetikával, sugárzással bír, ezt bevallom, így közvetlenül nem éreztem, az ökofalu hangulata, rendezettsége és a Gerecse erdőire való kilátás viszont tényleg pazar.

Itt még cipőben.
Itt még cipőben. Fotó: Kardamom
Gerecse
Gerecse. Fotó: Kardamom

A Természetes Életmód Alapítvány által működtetett ökofalu idestova 20 éve várja az érdeklődőket, nekem pedig – a szomszédságában töltött gyerekkori nyarak ide, tatai gimnáziumi évek oda – egy bekötőút “elvétése” kellett, hogy felfedezzem, micsoda értékes munka zajlik a – talán többek által ismert – agostyáni arborétum tőszomszédságában.

Kis törióra:

Agostyán és környéke már a bronzkorban is lakott hely volt, oklevélben pedig először 1343-ban említették a települést, amelyet a törökök 1543-ban ugyan elpusztítottak, de azután, hogy 1727-ben az Esterházy család tulajdonába került, Esterházy József katolikus németeket telepített ide a würzburgi püspökségből és Bamberg vidékéről. Tatához közigazgatásilag 1985-ben csatolták.

Agostyáni arborétum. Legutóbb 2015 októberében jártam itt akkor ilyen csodák fogadtak. Fotó: Kardamom

De vissza az ökofaluhoz. Az Alapítvány célja

humánökológiai alapelvekre építve a természetes életmód egyéni lehetőségeinek, közösségi és regionális formáinak megteremtése a természeti-környezeti nevelés, oktatás és képzés eszközeivel egy önfenntartó rendszer keretein belül. A rendszer fejlesztése során kapott eredmények pedig a természetvédelmi kezelések módszertani alapjául szolgálnak”.

Ahogy említettem, merő tévedésből bukkantam erre a különös kis világra, de mivel hétvége volt, az időmbe belefért, hogy az elém siető gondnoktól megkérdezzem, mit rejtenek a kapun túli házikók, ahogy az is, hogy az éppen tanulmányúton itt járó alföldi kisiskolások csoportjához egy vezetett túra erejéig csatlakozzam. Érdemes tehát előre bejelentkezni, vendégeket ugyanis csak így fogadnak.

Érkeznek ide szabadidejükben városi fiatalok növénytermesztési, állatgondozási ismereteket elsajátítani vagy csak a friss levegőn, edzés gyanánt kerti munkálatokat végezni, de az Alapítvány munkatársai erdei iskolájukban sok kisdiákot fogadnak az ország különböző szegleteiből  is.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a gyógynövénygyűjtés, a teakészítés vagy épp a kenyérsütés fortélyaiba, és – ahogy tettem én is – akár a környezet madárvilágát is egészen közelről tanulmányozhatják.

Galéria
Gyógynövények szárítása. Fotó: Kardamom

Mindezen felül, évek óta zajlik egy Árpád-korabeli körtemplom rekonstrukciója a faluban, méghozzá szó szerint közösségi erőből: ahogy azt a 2016. évi programtervben olvastam, augusztusban például önkéntes tábor keretében bárki besegíthet az építésébe; de indul itt kenus-lovas, természetmegfigyelő, sőt, harcművészeti és életmódtábor is.

A faluban található középkori hangulatú fogadót pedig rendszeresen keresik fel filmes stábok, forgatócsoportok.

Galéria
A fogadó bejárata. Fotó: Kardamom

Ha kedvet kaptatok ellátogatni az ökofaluba, javaslom, hogy kukkantsatok be a már említett gyönyörű kisváros, Tata központjába is. Miután a Zsigmond király által a 15. század elején építtetett vár tövében található Ébresztő kávézóban egy isteni házi készítésű süti és különleges kávé mellett megpihentetek, érdemes tenni egy sétát a híres Öreg-tó (hazánk legidősebb mesterséges tava, már a honfoglalás előtt is létezett), illetve kisebbik párja, a Cseke-tó partján is. Komoly sportéletnek lehettek majd tanúi: amint az idő engedi, futók, kerékpárosok, nordic walkingozók, evezősök, vitorlázók veszik birtokukba a környéket, de gyakran feltűnnek lovasok is, a szomszédban lévő golfklub pedig szintén népszerű.

Ébresztő, 2015. augusztus
Ébresztő, 2015. augusztus. Fotó: Kardamom

Az Esterházy-kastély mellett az Öreg-tó partján találjátok egyébként a 2014-ben az “Év Fája” megtisztelő címet, 2015-ben pedig az európai “Év Fája” versenyen második helyezést elérő, több, mint 230 éves platánt is.

Fotó: Tree of the Year
Fotó: Tree of the Year

A 60 millió évnyi megkövesedett földtörténeti üledéket őrző Kálvária-dombhoz vagy a Fényes Tanösvényhez is talán már csak egy újabb kirándulás keretében maradna idő ellátogatni, de higgyétek el, ebbe a tüneményes városba mindig megéri visszatérni. ♥

Tatai Fényes Tanösvény - 2015. július
Tatai Fényes Tanösvény – 2015. július, barátokkal. Fotó: Kardamom

És hogy ennyi színes fotó után hogyan csempészhetitek be ti is a természetet a konyhátokba?

Akár ezzel a különleges citromos-kakukkfüves turmixszal!

Citromos-kakukkfüves smoothie
Citromos-kakukkfüves smoothie immár a konyhámból. Fotó: Kardamom

2 pohárnyihoz csak az alábbi hozzávalókat turmixoljátok össze:

  • 2 érett körte
  • 2 bögre kelkáposzta-levél
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál friss kakukkfű (a keményebb szárától tisztítsuk meg)
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1,5 bögre ásványvíz

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik