Élet-Stílus

Isten éltesse az erdőket!

Az erdők világnapja keretében, 2013 óta minden év március 21-én világszerte számos rendezvény és kampány igyekszik felhívni az emberek figyelmét az erdők és a fák természetben és az emberi társadalom fejlődésében betöltött szerepére, valamint a fenntartható erdőgazdálkodásra és az erdők megőrzésének fontosságára. Idén az ENSZ az erdőknek a bolygónk friss vízzel való ellátásában (ezáltal pedig az élet fenntartásában) betöltött kulcsfontosságú szerepét hangsúlyozza.

A Föld szárazföldi területeinek mintegy egyharmadát borítják – világszerte alapvető fontosságú funkciókat betöltő – erdők. Körülbelül 1,6 milliárd ember – ideértve több, mint 2000 őshonos kultúrát – megélhetése függ tőlük.

Az erdők a biológiailag legösszetettebb szárazföldi ökoszisztémák, egyben a szárazföldi állat- és növényfajok több, mint 80%-ának otthonai. Fedélt, munkát és biztonságot jelentenek az erdőtől függő helyi közösségeknek.

Az erdők valamennyi felbecsülhetetlen ökológiai, ökonómiai, szociális és egészségügyi előnye ellenére, a globális erdőirtás továbbra is riasztó mértékben folytatódik: 13 millió hektárnyi erdő pusztul el évente.

A 2016. évi erdők nemzetközi napja kiemelt témája az “erdők és a víz” kapcsolata.

Ne felejtsétek el ugyanis, hogy azontúl, hogy élelmet és megélhetést biztosítanak, az erdők kulcsszerepet játszanak a rendelkezésre álló friss vízhez való hozzáférésünkben is.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének az idei ünnepnap alkalmából készített videójából az is kiderül, hogy miért gondoljunk az erdőkre is minden alkalommal, mielőtt indokolatlanul hagynánk nyitva a vízcsapot:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik