Élet-Stílus

Za’atarral pirított “csodálatos” karfiol almával és kakukkfűvel

A zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, illetve a gabonák után elérkeztünk a kapha csökkentéséhez hozzájáruló, illetve azt akadályozó olajok lajstromozásáig. A dósákról bővebben itt olvashattok.

Az anyagcserét gyorsító kaphamentesítő diéta alapvetése, hogy mindig meleg, főtt, könnyű és száraz ételt fogyasszunk és hagyjuk el a zsíros, nehéz és hideg fogásokat.  Az állati zsiradékok a diéta során szigorúan kerülendők. Tekintettel arra, hogy a legtöbb növényi olaj “nedves” és “nehéz” minőségű, a kapha mérséklését nem támogatják.

Ha szükséges, a diéta során inkább olyan könnyű olajokat használjunk, mint a mustár-, repce-, kukorica-, szója-, napraforgó- vagy szezámolaj.

A kaphát ugyanakkor növeli a ghí, valamint a mandula-, az avokádó- és az olívaolaj is, illetve a vaj.

A Vásárcsarnokban a minap csodás karfiolhoz jutottam, amiből még csodásabb fogást készítettem – a fentieknek megfelelően kukoricacsíra-olajjal, de ti nyugodtan készíthetitek olívaolajjal is.

Karfiol. Fotó: Kardamom
Karfiol. Fotó: Kardamom

Ahogy arról már volt szó, a karfiol azon zöldségek sorát erősíti, amelyek jótékony hatással vannak a kapha csökkentésére, csakúgy, mint az aszalványok közül az aszalt alma. Az elmúlt hetekben, ha rámtört a nassolhatnék, az alma chips általában gyors gyógyírként szolgált, de a hozzáadott cukor és mesterséges adalékanyagok nélküli aszalt almakockákat is legalább olyan szívesen csipegettem. (A Natúr-Nasi termékcsalád aszalt almájára például csak nemrég bukkantam rá.)

Ami a többi hozzávalót illeti, a tökmag és a napraforgó szintén kiválóan illik a diétába, némi nagyvonalúsággal pedig a közel-keleti konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke, a za’atar (vagy zahtar) is. Alapja a kakukkfű, a szumák és a pirított szezámmag, de ahogy Mautner Zsófi írja,

ahány ország, ahány vidék és ahány család, annyiféle összetétel – a három fő összetevőn kívül római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is kerülhet bele”.

Bár a szezámmag általában nem kifejezetten támogatja a kapha csökkentését, a fűszerkeverékben megbújó elenyésző mennyiség fölött szemet hunytam, a többi összetevő bőven ellensúlyozza a hatását. (Za’atar fűszerkeveréket egyébként az Ázsia Bt-ben, a Culinarisban és a Fűszerész márkaboltjában is árusítanak.)

Za'atarral pirított karfiol. Fotó: Kardamom
Za’atarral pirított karfiol. Fotó: Kardamom

Za’atarral pirított karfiol almával és kakukkfűvel

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 fej karfiol
  • 3-4 evőkanál kukoricacsíra- (vagy olíva-) olaj
  • 1,5 evőkanál za’atar fűszerkeverék
  • só, bors
  • tökmag és napraforgómag
  • 50 dkg aszalt alma
  • 2 teáskanálnyi friss kakukkfű (+ egy-két szál a tálaláshoz)

A sütőt melegítsük 200 fokra.

Egy tepsiben rendezzük el a közepes darabokra vágott karfiolrózsákat, majd locsoljuk meg finoman 3 evőkanálnyi olajjal és szórjuk meg a za’atarral, a sóval és a borssal.

Tegyük be a karfiolt a sütőbe kb. 20-25 percre, de legalábbis annyi időre, amíg aranybarna és kellően puha lesz.

Amíg a karfiol sül, egy száraz serpenyőben 1-2 perc erejéig pirítsuk meg a tökmagot és a napraforgómagot, majd adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, illetve az almát és a kakukkfüvet. További 1-2 perc erejéig kevergessük őket a serpenyőben, majd miután a karfiolt a sütőből kivettük, egy nagy tálban keverjük a serpenyő tartalmát a karfiolhoz.

A tálaláskor néhány szál kakukkfűvel bolondíthatjuk, fogyasszuk melegen.

Za'atarral pirított karfiol. Fotó: Kardamom
Za’atarral pirított karfiol. Fotó: Kardamom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik