Élet-Stílus

Narancsos-gyömbéres sárgarépa-krémleves

Már vágom a centiket a reggelekik, amikor zsenge hazai zöldségektől, gyümölcsöktől roskadó kosarakkal egyensúlyozom hazafelé a piacról. Nyárra pikk-pakk meglesz az a karizom.

Addig is, amíg beköszönt a kánaán, ezekben az átmeneti hetekben friss gyömbérrel és némi szárított, reszelt bio narancshéjjal bolondítottam meg ezt a szuper krémlevest.

Ahogy azt írtam, a tervezettnél korábban (5 helyett 3 hét elteltével) válthatok a kaphamérséklő diétáról a vatakiegyensúlyozó étrendre. Ebbe pedig tökéletesen illeszkedik az alábbi melengető leves.

Mielőtt azonban rátérnénk a hozzávalókra, egy kis összefoglaló arról, hogy a vata “szubsztancia” testben lévő túlsúlyának csökkentése érdekében bizonyos zöldségek mellett mely gyümölcsök fogyasztása javallott és melyeket jobb elkerülni a tisztítókúra idején:

Tekintettel arra, hogy a legtöbb gyümölcs kellemes, harmonizáló-tisztító hatású és növeli a testnedveket, jót tesz a vata alkatúaknak, ez alól azonban kivételt képeznek javarészt a szárított gyümölcsök, melyek bélgáz-képződést válthatnak ki (azaz épp a céllal ellentétesen – növelik a levegő elemet). Fogyasztásuk mértékkel ajánlott, lehetőleg ne keverjük őket más ételekkel. „A vata alkatúak ne akarjanak gyümölcskoszton élni még akkor sem, ha hawaii őslakosok”- szól az előírás. A tisztítókúra alatt a gyümölcsöket csak főtt, párolt és sült formában javasolt enni, leginkább fűszerekkel (kardamom, fahéj, stb.) megbolondítva.

A vata csökkentésében jótékony hatással bír a főtt alma, a sárgabarack, a banán (kis mennyiségben), az áfonya, a cseresznye, a meggy, a datolya és a füge (mindkettő nyersen vagy beáztatva), a szőlő, a grapefruit (kevés), a kivi, a citrom, a lime, az érett mangó, a narancs, a papaya, az őszibarack, a körte (kis mennyiségben), az édes sárgadinnye (kissé megfőzve), az ananász, a szilva, a gránátalma (nagyon jó), a málna és az eper csak frissen, amikor a szezonja van, mazsola (beáztatva különösen jó).

A diéta idején ugyanakkor kerülni kell az aszalt, a fagyasztott és a cukrozott gyümölcsök, a nyers alma, körte és birsalma, a kanadai tőzegáfonya, a görögdinnye, a kókusz vagy a gesztenye fogyasztását.

A narancs és a sárgarépa (a gyömbérről nem is beszélve) tehát vatacsökkentő diéta idején (is) szívesen látott vendég a konyhában, marasztaltam is őket egy isteni krémleves erejéig:

Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves. Fotó: Kardamom
Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves. Fotó: Kardamom

Narancsos-gyömbéres vegán sárgarépa-krémleves

Hozzávalók

(kb. 4 adaghoz):

  • 2 felaprított vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre karikákra vágott sárgarépa
  • 1,5 nagyobb felkockázott édesburgonya
  • 1 teáskanál só + ízlés szerinti mennyiségben őrölt feketebors
  • 1 evőkanál (bio) reszelt narancshéj
  • 4 bögre víz
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 3 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • tálaláshoz: újhagyma-karikák, friss korianderlevél, szezámmag

Egy nagyobb lábasban, közepes fokozaton olvasszuk meg a kókuszolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát  és kb. 3-4 perc alatt pirítsuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát, a burgonyát, a narancshéjat, valamint a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze és főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a vizet és hagyjuk felforrni. Ezt követően közepes lángon további 15-20 percen át, de legalábbis addig hagyjuk főni, amíg a zöldségek kellően puhák lesznek.

Várjuk meg, amíg a lábos tartalma kihűl, majd turmixoljuk össze azt: én először konyhai botmixerrel pürésítettem őket, majd a narancslevet, a gyömbért és a köményt is hozzáadva 2-3 részletben a turmixgépben abszolút krémleves állagúvá turmixoltam.

Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk tovább, de adhatunk még hozzá extra narancslevet is, tálaláskor pedig újhagyma-karikákat, szezámmagot vagy friss korianderlevelet hintsünk rá.

Jó étvágyat!

Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves.
Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves. Fotó: Kardamom

(Recept forrása: http://www.thegreenlife.ca/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik