Szédületes sárgarépa hot dog házi ketchuppal

Még hogy a növényi alapú konyha egyhangú! Húsvét óta nem tudom megunni a különleges sárgarépás fogásokat, legyen szó smoothie-ról, levesről, pudingról vagy salátáról. És ez csak egy zöldség, hol van még a többi társa, illetve nyár felé haladva az óriási gyümölcsválaszték, illetve a változatos gabonafélék vagy az olajos magvak, a növényi olajok és a magkrémek.
Korábban a témában:
Sárgarépa hot dog házi ketchuppal. Fotó: Kardamom

Idestova 3 éve vagyok ún. pescetarian (aki az étrendjéből a húsételeket a halak kivételével kizárja), ami az esetemben annyit jelent, hogy ha például utazások során úgy adódik, hogy friss halhoz vagy tenger gyümölcseihez jutok, akkor azokat – nagy rajongójukként – előszeretettel fogyasztom, egyébként semmilyen más húsos ételt vagy húsipari terméket nem eszem.

A gyorséttermi junk foodokat pedig még régebb óta nem fogadja be a gyomrom. Növényi hamburgerből vagy vega fasírtokból már többfélét készítettem, palettájuk elképesztő széles és színes: elég csak a cékla-, a dió-, a vöröslencse- vagy a quinoafasírtra gondolni. Hot dogból viszont ez az első próbálkozásom.

És atyaég! Azontúl, hogy nagyjából 15 pernyi odafigyelést igényel az elkészítése, nagyon finom és laktató is.Az egyszerű pácnak köszönhetően szinte a megtévesztésig hasonlít az íze a füstölt virsli fűszerezésésre, csakhogy ez a növényi változat egyrészt nem tartalmaz semmilyen ízfokozót vagy adalékanyagot, másrészt a vonalainkra is tekintettel van.

Készen álltok a receptre?

Sárgarépa hot dog házi ketchuppal. Fotó: Kardamom

Sárgarépa hot dog házi ketchuppal

Virsli:

  • 4 közepes sárgarépa
  • 1/8 bögre víz
  • 1/8 bögre almaecet
  • 1/8 bögre szójaszósz (vagy tamari)
  • 1 evőkanál méz (vegánoknak agave- vagy juharszirup)
  • 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt bors
  • (aki csípősebben szereti, tehet bele egy hangyányi cayenne borsot is)

A sárgarépát meghámozzuk, a végeit levágjuk, majd addig főzzük, amíg épp annyira lesz puha, hogy egy villát át tudnánk szúrni rajta. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, különben szétesik. Amint megvan, hideg vízben hűtsük le.

A páchoz valamennyi további hozzávalót jól összekeverjük, és legalább 4 órán keresztül áztatjuk benne a sárgarépát (én egy egész estére hagytam benne). Egy-két óránként, ha eszünkbe jut, esetleg megforgathatjuk benne a sárgarépát.

Amint kész, egy serpenyőben egy kis olíva- vagy más olajon megpirítjuk és már mehet is a zsemlébe.

Ketchup:

  • 1 bögre (kb. 270 grammnyi) felkockázott konzervparadicsom
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 evőkanál szárított oregánó
  • 1/2 evőkanál szárított bazsalikom
  • só ízlés szerint
  • (méz vagy juharszirup, ha édesíteni szeretnétek)

Egy tálban konyhai botmixerrel a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és már kész is a ketchup. Esetleg annyi időre hűtőbe tehetjük, amíg a sárgarépa a pácban “érlelődik”.

Mustár:

Bevallom, házi mustárt még nem készítettem, úgyhogy egy nagyon finom hazai biomustárral (a Bio Berta csemege mustárjával) bolondítottam meg a hot dogot.

Bucik:

A Piszkei Öko Kft. Bio Cafe üzletéből.

Sárgarépa hot dog házi ketchuppal. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

Sárgarépa hot dog házi ketchuppal. Fotó: Kardamom

(A hot dog virsli eredeti receptjét a http://www.twocityvegans.com/ oldalon találtam.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.