Élet-Stílus

Hús nélkül is lehet isteni thai burgert készíteni

A “gyorséttermi harapnivalók másképp” sorozat újabb epizódja következik. Épp csak felocsúdtam a vegán hot dog kínálta ízélményből, rögvest elkezdtem mélyebbre ásni a zöldségburgerek világában.

Édesburgonya burger szezámszósszal. Fotó: Kardamom
Édesburgonya burger szezámszósszal. Fotó: Kardamom

Korábban már készítettem céklából és vöröslencséből is, mindkét változat azonnal belopta magát a szívembe, ezúttal viszont egy kicsit továbbmentem, és egy igazán egzotikus, akár útravalónak, akár két meeting közötti, irodai gyors ebédnek is beillő, laktató hamburgert sikerült összeállítanom.

Az ájurvédikus vatacsökkentő diétámmal való kompatibilitása érdekében az eredeti receptet némiképp átalakítottam, a levegő elemet túlzottan növelő csicseriborsót könnyen emészthető vöröslencsére, a vatáknak szintén tiltólistán lévő földimogyorót napraforgómagra, míg a mogyorókrémet ennek megfelelően szezámkrémre cseréltem. Legyetek kreatívak bátran, napraforgókrémmel vagy mandulakrémmel is biztosan nagyon finom lesz.

A vata (azaz a testben a levegő elemet) csökkentő tavaszi diétámról itt és itt, továbbá az alábbi linken olvashattok bővebben, a kúra során fogyasztható gabonafélékről vagy olajos magvakról pedig ide kattintva kaptok több információt.

Ami a hüvelyeseket illeti, legtöbbjük puffasztó hatású, így erősen súlyosbítják a vatát;

mértékkel, áztatva és alaposan megfőzve ugyanakkor a mungóbab, a vöröslencse és a tofu is szerepelhet a vatacsökkentő étrendben. Mivel fehérjetartalmuknál fogva hasznos ételek, a legjobb megoldás, ha elsajátítjuk a kömény, a gyömbér és a cayenne bors használatán alapuló, a levegő elem túlsúlyát ellenpontozó főzés fortélyait.

A fekete bab, a csicseriborsó, a vajbab, a lencse, a sárgaborsó, a fehérbab, a vesebab, a szójabab, a szójaliszt, a szójamargarin, a szójapor vagy a tempeh viszont kerülendő a diéta idején.

12321332_10208380248200012_1703387361412418818_n
Vegán thai burger szezámkrémes öntettel

Hozzávalók:

8-10 kisebb pogácsához:

  • 1 nagy édesburgonya
  • 1/2 bögre friss, felaprított korianderlevél
  • 1/4 bögre friss, felaprított bazsalikomlevél
  • 3 nagyobb gerezd, aprított fokhagyma
  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 bögre napraforgómag (vagy durvára tört földimogyoró)
  • 3/4 bögre zabpehely (ezt majd aprítógépben kell megőrölni, ha nincs otthon, vegyetek zabpehelylisztet)
  • 1 bögre főtt vöröslencse (vagy 1 konzerv csicseriborsó)
  • 2 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz a tojás helyettesítésére
  • 1/2 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál frissen facsart lime juice
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors

 A szezámöntethez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3,5 evőkanál szezámmagkrém (mogyorókrémből vagy napraforgókrémből is készíthető, ezúttal a Donum Terrae magkrémjét használtam)
  • 2, 5 evőkanál frissen facsart lime juice
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1-2 evőkanál víz, legalábbis amennyire szükség van
  • 1/2 evőkanál agave szirup (vagy más édesítőszer)
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1/8 teáskanál cayenne bors
Édesburgonya burger szezámszósszal. Fotó: Kardamom
Édesburgonya burger szezámszósszal. Fotó: Kardamom

Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra, a tepsibe pedig helyezzünk sütőpapírt.

Másfél bögrényit reszeljünk le az édesburgonyából, a maradékot pedig szeleteljük vékony karikákra. A karikákat tegyük a tepsibe és egy kis olívaolajjal finoman locsoljuk meg.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lereszelt édesburgonyát, a felaprított korianderlevelet, a bazsalikomot, a fokhagymát, a gyömbért és a napraforgómagot.

Egy aprítógépben finoman őröljük porhanyósra a zabpelyhet, majd keverjük hozzá a zöldségekhez (ha nincs otthon aprítógép, használjunk zabpehelylisztet). Ezután töltsük a tálba a megfőzött vöröslencsét is (ha konzerv csicseriborsót használtok, akkor a csicseriborsót aprítógépben előbb szintén törjétek össze egy kicsit, és így keverjétek bele).

Egy bögrében keverjük ki a lenmaglisztet a vízzel, hagyjuk állni 2-3 percig, majd adjuk hozzá ezt is a zöldségfasírt összetevőihez.

Ezután keverjük bele az edénybe a szójaszószt, a szezámolajat, a lime levét, az őrölt koriandert, valamint a sót és ízlés szerint borsot.

Az alaposan összedolgozott masszából formázzunk pogácsákat majd helyezzük őket az édesburgonyaszeletek mellé a sütőpapírra. Kb. 20 percig süssük őket az egyik oldalukon, majd miután megfordítottuk őket, még 15 percig a másikon, amíg aranybarnák lesznek.

Az édesburgonyaszeleteket valamivel hamarabb ki kell venni, mert könnyen odaéghetnek, illetve kvázi chipsként “kiszáradnak”.

Amíg a zöldségpogácsák sülnek, készítsük el a szezámkrémet: valamennyi összetevőt tegyük egy aprítógépbe (ha nincs, akkor fogjunk egy konyhai kézi botmixert) és dolgozzuk krémmé. Némi vízzel higíthatjuk tovább a kívánt állagúra, illetve fűszerezhetjük még kedvünk szerint.

Miután kihűltek a pogácsák, némi saláta- vagy spenótlevél, paradicsomszelet, esetleg hagyma, illetve a sült édesburgonya-szeletek társaságában tegyük őket a zsemlébe. Locsoljuk meg finoman a szezámszósszal, és már kész is a pompás burger!

Édesburgonya burger szezámszósszal. Fotó: Kardamom
Édesburgonya burger szezámszósszal. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

(Recept forrása: http://ohsheglows.com/2013/10/28/thai-sweet-potato-veggie-burgers-with-spicy-peanut-sauce/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik