Élet-Stílus

Így még nem kóstoltad a kultikus amerikai süteményt

Mostanában hétvégenként valahogy mindig a tengerentúlon kötök ki, már ami az ezekre a napokra időzített finomságok hazáját illeti.

Az újragondolt hot dog után ezúttal egy másik népszerű és klasszikus amerikai fogás kapott az eredetinél egészségesebb, könnyebb és nem utolsósorban alakkímélőbb köntöst a konyhámban.

Mielőtt azonban meggyőződtök arról, hogy ezt a desszertnek is beillő turmixot milyen egyszerű elkészíteni és tollat ragadtok a szombati bevásárlólista összeírásához, javaslom kattintsatok a “lejátszás” gombra, hogy Florida egyik leghíresebb szülöttének dallamaival hangolódhassatok az előttetek álló kulináris élményre:

Szóval, a zöldcitromos pite, eredeti nevén “key lime pie” a floridai Key-szigeteken termesztett Key-zöldcitromról kapta a nevét, amely kisebb, savanyúbb és zamatosabb, mint az itthon is kapható változat. A key lime pie kultuszát jól mutatja, hogy 2006 óta jogszabály által rögzítetten is

ez Florida állam hivatalos süteménye.

Az eredeti verzió a 19. századból, a hűtőszekrények használatát megelőző korból származik, a század közepén kifejlesztett édesített sűrített tej így biztonságosabb hozzávalónak bizonyult és a receptben azóta sem cserélték fel friss tejjel.

Eddig. Mert könnyen előfordulhat, hogy ha a floridai törvényhozók birtokába jut az alábbi, a zöldcitromkrémes pite ihlette smoothie receptje, azonnal kezdeményezni fogják a fent említett törvénycikk módosítását.

Key Lime Pie Smoothie. Fotó: Kardamom
Key Lime Pie Smoothie. Fotó: Kardamom

Key Lime Pie Smoothie

  • 1 banán (legjobb előzetesen kicsit lefagyasztani, majd felkarikázva a turmixgépbe tenni, de enélkül is szuper)
  • 1/2 bögre natúr bio joghurt
  • 4 evőkanál frissen facsart lime juice
  • 1 teáskanál méz (vagy bármilyen más természetes édesítő)
  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat (vagy vaníliarúd kikapart belseje)
  • jégkockák
  • tálaláshoz: bio zabkeksz, bio lime reszelt héja

A hozzávalókat a zabkeksz kivételével turmixoljuk össze alaposan.

Key Lime Pie Smoothie. Fotó: Kardamom
Key Lime Pie Smoothie. Fotó: Kardamom

Miután a smoothie-t a pohárba töltöttük, szórjunk rá apróra zúzott zabkekszet és ha bio lime-ot vettünk, akkor annak héjából is reszelhetünk egy keveset a tetejére. Sajnos én ezúttal olyan lime-ot kaptam csak, amit nagy valószínűséggel a citrusfélék utaztatásához használt vegyszerrel kezeltek, úgyhogy ennek a héját inkább nem reszeltem bele.

A zabkeksz viszont kárpótolt: a minap bukkantam rá az egyik bioboltban a Piszkei Öko bio zabos keksz termékcsaládjára (teljesőrlésű tönkölybúzalisztből és teljesőrlésű zablisztből) – a kókuszos nálam nagy favorit, azt morzsoltam a smoothie tetejére is.

Egészségetekre!

 

(A recept forrása: http://www.liveeatlearn.com/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik