Élet-Stílus

Ettől a burgertől talán még a híres amerikai művész is lázba jött volna

Az utóbbi hetekben kóstolhattunk hot dogot és jellegzetes floridai süteményt is egészséges köntösben, Kardamom heti „amerikai különkiadásában” következzen most egy újabb, a tengerentúlon oly nagy népszerűségnek örvendő étel növényi alapú verziója.

A hamburger „feltalálását” egyébként sokan tévesen kötik az Egyesült Államokhoz, valójában több évszázados utat járt be, Amerika mellett pedig Ázsia és Európa játszott létrejöttében. Az interneten se szeri, se száma az arra vonatkozó teóriáknak, hogy a tatárok nyers, felvagdalt, fűszerezett húsától John Montagu, Sandwich grójának szendvicsén át az első new york-i hamburg steak készítőjéig ki, hol és hogyan vette ki a részét a folyamatból, amíg a híres harapnivaló elnyerte mai formáját .

Jóllehet, a nagy amerikai gyorsétteremláncok a hamburgert világszerte ismertté tették, az uniformizált összetétel, az alapanyagok, illetve az előállítás minősége miatt hosszú ideje az egészségtelen ételek emblematikus példájaként hivatkozunk rá.

Jørgen Leth dán filmrendező 80-as évek elején készített felvételén Andy Warhol amerikai képzőművész, a pop-up központi figurája, így tette magáévá az „egyenburgert”:

https://www.youtube.com/watch?v=Ejr9KBQzQPM

Emlékszem, hogy bár már néhány évesen is óriási zöldség-, gyümölcs- és főzelékrajongó voltam, miután 1990-ben Győrben az első vidéki McDonalds megnyitott, az akkoriban még abszolút egyedinek minősülő csúszdás játszóházukkal előbb csak behálóztak, majd az eperfagyijukkal és a Happy Meal mellé járó ajándékokkal hosszú évekig az egyik leglelkesebb törzsvendéggé tettek.

Hát igen…néha belegondolok, hogy két-három évtized alatt “mekkora kört írtam le”, és a 90-es évek elejétől hirtelen itthon is elérhető zöld békás és kólás Haribo, hagymás-tejfölös Chio Chips vagy 7 Up és társai kaotikus világából hogy találtam vissza a tiszta, természetes, (lehetőség szerint) transzparens alapanyagokhoz. Ahogy lépésről lépésre tértem át egy tudatos, egészséges életmódra, úgy tisztult fokozatosan a szervezetem és mára eljutottam oda, hogy egyáltalán nem is kívánom a feldolgozott, „műanyag”, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket, italokat. A friss, élő, egészséges hozzávalókból készült fogásokra viszont nagyon is kiélesedtek a szenzoraim.

Szerencsére, immár Budapesten is egyre több helyen kóstolhattok kiváló burgereket (hússal vagy anélkül), de

ha nincs kedvetek kimozdulni és inkább egy gyorsan összedobható, laktató, egyúttal egészséges házi készítésű verzióval örvendeztetnétek meg magatokat és másokat, az alábbi receptet mentsétek el!

Nyers vegán burger. Fotó: Kardamom
Nyers vegán burger. Fotó: Kardamom

A vegán „húspogácsát” még csak sütni sem kell, ellenben pillanatok alatt összegyúrhatjátok és némi zöldséggel, mustárral, illetve házi készítésű ketchuppal már kész is az isteni harapnivaló.

Steiner Kristóf írásait hosszú ideje követem, vegán receptjei pedig újra és újra elvarázsolnak. Alig vártam, hogy az elsők között szerezhessem be tavaly decemberben megjelent szakácskönyvét, amelyet – ahogy a szerző fogalmaz – egyaránt örömmel forgathatnak „szenvedélyes szakácsok, kezdő konyhatündérek, vegánok és kísérletező kedvű nemvegánok” is. A vegán konyha “nagyköveteként” könyvében konyhai technikákra, egyes alapanyagokra vonatkozó tudnivalókat és a vegánsággal kapcsolatos információkat is megoszt az olvasókkal.

A már említett nyers vegán húspogácsa receptje is Kristóf Konyhájából származik, amit én némi zabpehellyel, friss korianderrel és lime juice-szal egészítettem ki.

A sajtot ezúttal  avokádószeletekkel helyettesítettem, a húspogácsának pedig friss spenótlevelekkel ágyaztam meg. A hamburgerzsemlére a MOM biopiacon a Galgafarm standjánál csaptam le (vasárnaponként a Szimpla Piacon is árusítanak),  a mustár a Bio Berta termékcsaládjának  tagja, a ketchup receptjét pedig szintén Kristóf szakácskönyvéből vettem, én egy-két evőkanál sűrített paradicsomot kevertem még hozzá.

Andy Warholra egyébként úgy tűnik, hogy más tipikus amerikai ételek sem gyakoroltak különösebben nagy hatást: egy 1964-es felvételen édesanyja társaságában épp müzlit kanalzgat. Bezzeg, ha a vegán hamburgeremet megkóstolta volna!

Andy Warhol édesanyjával, 1964. Fotó: Ken Heyman/Time Life Pictures / Getty Images
Andy Warhol édesanyjával, 1964. Fotó: Ken Heyman/Time Life Pictures / Getty Images

Hamis húspogácsa

Hozzávalók:

(kb. 3 nyers vegán pogácsához)

  • 1 szál sárgarépa
  • ½ cékla
  • 1 szál újhagyma
  • 3 evőkanál krémesre darált dió
  • 3-4 evőkanál zabpehely
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. zöldfűszer, só, bors
  • ½ avokádó
  • apróra vágott friss koriander
  • 1 teáskanál frissen facsart lime juice

A répát és a céklát lereszeljük, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a diót krémesre daráljuk.

Hozzáadjuk a préselt fokhagymát, a zöldfűszert, a koriandert, sózzuk-borsozzuk. Ezután belekeverjük az avokádót és a zabpelyhet is, cseppentünk bele a lime levéből, majd az egészet konyhai botmixerrel alaposan öszedolgozzuk egy tatárbifsztek állagú masszává – ebből formázzuk majd a hamburgerpogácsákat. Nem kell megijedni, hogy kissé krémes marad és nem a megszokott keményebb textúrájú „húspogácsát” kapjuk, a többi kiegészítővel együtt fantasztikusan finom lesz a burgerben.

Nyers vegán burger. Fotó: Kardamom
Nyers vegán burger. Fotó: Kardamom

Ketchup:

  • 2-3 paradicsom
  • 2-3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd frissen préselt fokagyma
  • olívaolaj, balzsamecet
  • só, bors, bazsalikom, oregánó

A paradicsomot a sajtreszelő nagy lyukú oldalán felaprítottam, hozzáadtam a préselt fokhagymát, a sűrített paradicsomot, felöntöttem némi  olívaolajjal, balzsamecettel, majd sóztam, borsoztam és a zöldfűszereket is hozzákevertem.

Nyers vegán burger. Fotó: Kardamom
Nyers vegán burger. Fotó: Kardamom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik