Élet-Stílus

Fiatal házaspárok, akik mertek nagyot álmodni a konyhában – 1. rész

Ella Woodward (pontosabban most már Ella Mills), Ella Leché, Green Evi, Angela Liddon vagy Natasha Corret fantasztikus receptjei mellett több egészségtudatos gasztroblogger házaspár inspiráló oldalának is lelkes rajongója vagyok. Úgy döntöttem, májusi különkiadásként minden héten egy-egy páros valamely egyszerűen, gyorsan elkészíthető finomságát veletek is megosztom.

Az első csapatot az amerikai Dana és John Schultz alkotja. A fiatal portlandi házaspár által megálmodott Minimalist Baker alapelvét kiválóan tükrözi a neve: kizárólag olyan fogásokat kísérleteznek ki, amelyek

legfeljebb 10 hozzávalóból készülnek, mindössze 1 tálat vagy 1 lábast igényelnek és kevesebb, mint 30 perc alatt az asztalra varázsolhatóak. A legtöbbjük természetesen növényi alapú, illetve glutén- és tejmentes.

Nem véletlenül alakult így: egyrészt Dana laktóz- és tojásérzékeny, és azontúl, hogy férjével Johnnal más egészségügyi okokból is kénytelen voltak változtatni az étrendjükön, mindketten odavannak a friss gyümölcsökért, zöldségekért és előszeretettel kombinálják őket fűszerekkel, magvakkal, gabonafélékkel.

Dana and John Schultz. Fotó: studiowhitneyphotography.wordpress.com
Dana and John Schultz. Fotó: studiowhitneyphotography.wordpress.com

Az ételfotók nem véletlenül ragadják meg annyira az ember tekintetét: Dana amellett, hogy a blog tartalmi felelőse és a receptek megalkotója, profi fotósként dolgozik. 2010-ben kezdett blogolni, ezalatt az idő alatt pedig szenvedélyévé vált a receptekkel való bűvészkedés és az ételfotózás. Adott már ki szakácskönyvet és társalapítója egy ételfotózást oktató on-line sulinak, valamint egy gasztroblogírással kapcsolatos kurzusokat vezet. Mindemellett sportőrült, zöldsmoothie-, bor- és kávérajongó, Achilles-sarka pedig a mandulás latte.

Dana arra a kérdésre, hogy honnan nyeri az inspirációt, egy interjúban csak annyit válaszolt:

Hm, nehéz kérdés. Azt kell mondjam, magából az ételből. Minden, amit az adott évszak kínál – a színek, az illatok, a formák – olyan inspirálóak. Az elmém szinte kissé megvadul a receptötletektől, amikor egy termelői piacon sétálgatok. Néha azon töprengek, ha nem készítenék recepteket a blogra, valószínűleg csak szőlőket és almákat fotóznék egész nap. Az étel önmagában olyan szép.”

John kezeli a technikai és designügyeket, az ő feladata a brandpítés és a termékfejlesztés. Az oldalon tippeket is ad ahhoz, miként lehet jól megtervezett, hatékonyan működő és sikeres blogot építeni, egyúttal “egy légi mérföldeket gyűjtő igazi nagypályás”, nem mindennapi utazó, aki feleségéhez hasonlóan bor- és kávéőrült.

A 2012-ben útjára indított Minimalist Baker közönsége kezdetben leginkább Portland, New York és Chicago és ezen metropoliszok vonzáskörzetéből került ki, mára pedig világszerte követik legújabb bejegyzéseiket. Egy évvel azután, hogy a páros belevágott a projektbe, a Minimalist Baker átlagosan 13-14 ezer látogatót vonzott naponta,

jelenleg az Instagramon 307 ezer követőjük van, míg a Facebookon több, mint 81 ezer.

Az elmúlt 4 évben őket sem kerülték el az akadályok, kihívások, de hogy vészelték át a legnehezebbnek tűnő időszakokat is?

“Olyan fontos, hogy legyen valaki, akivel megoszthatod az utaddal kapcsolatos gondolataidat, legyen szó egészséges étkezésről, blogolásról vagy a karrieredről. Olyan hálás vagyok, hogy Johnnal mindent meg tudok beszélni, ha probléma van, együttérző és támogat vagy csak támaszt nyújt, ha különösen rossz napom volt. Találj valakit, akiben igazán megbízhatsz – ez a legjobb tanácsom. Nem kell, hogy az üzlettársad legyen. Lehet az anyukád, egy közeli barát vagy a munkatársad. Oszd meg vele minél gyakrabban az érzéseidet, az aggodalmaidat és az ötleteidet.” nyilatkozta Dana.

Dana and John Schultz. Fotó: studiowhitneyphotography.wordpress.com
Dana and John Schultz. Fotó: studiowhitneyphotography.wordpress.com

Ennyi beharangozó után következzen végre egy abszolút minimalista, ahogy ők is hangsúlyozzák, pofonegyszerűen elkészíthető fogás a párostól. Ezt a pirított spárgás borsókrémlevest néhány nappal ezelőtt dobtam össze először, és azonnal tudtam, hogy meg kell osztanom veletek. Fél óra alatt elkészül, és még a hozzávalókért sem kell bioboltig szaladni: mivel ezen a héten a szabadidővel igencsak hadilábon álltam, valamennyi hozzávalójáért ezúttal csak a közeli szupermarketig ugrottam le. Így sikerült :-) :

Spárgás borsókrémleves. Fotó: Kardamom
Spárgás borsókrémleves. Fotó: Kardamom

Spárgás borsókrémleves

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • olívaolaj
  • 1 csokor spárga
  • 2 bögre zöldborsó
  • 4 fokhagyma, felaprítva
  • 1 nagyobb póréhagyma
  • só és bors
  • 1-1,5 bögre mandulatej (lehet zabtej is vagy bármilyen növényi tej)
  • 1,5 bögre zöldségalaplé (ha nem lenne kéznél, víz is megteszi, ebben az esetben kicsit hangsúlyosabban kell majd fűszerezni a levest)
  • 1/2 citrom facsart leve (opcionális)

fokhagymás kruton:

  • 2 bögrényi felkockázott kenyér
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor, só, bors, szárított oregánó, bazsalikom
Spárgás borsókrémleves. Fotó: Kardamom
Spárgás borsókrémleves. Fotó: Kardamom

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A spárgákat szép sorban helyezzük el egy tepsiben, locsoljuk meg finoman olívaolajjal, hintsük meg sóval és borssal, majd 15 percre tegyük a sütőbe.

Közben közepes lángon hevítsünk fel egy fazékban 2 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, a felaprított fokhagymát, némi sót és borsot. Kevergetés mellett pirítsuk a hagymákat kb. 2-3 percig, de legalábbis addig, amíg kellően illatosak és üvegesek lesznek. Vegyük lejjebb a lángot, amikor a fokhagyma barnulni kezd.

Keverjük bele a borsót, a zöldségalaplevet (vagy vizet), a mandulatejet és fűszerezzük még egyszer ízlés szerinti mennyiségben sóval, borssal, majd időnkénti kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a spárgát is (néhány szálat tegyünk félre a szervírozáshoz), majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy a turmixgépbe önthessük. Turmixoljuk krémesre, majd öntsük vissza a fazékba és lassú tűzön főzzük néhány percig. Miután levettük a tűzről, belekeverhetjük a citromlevet is és ha szükséges sózhatjuk, borsozhatjuk.

Ha krutont is készítünk, akkor miután a spárgák megsültek, a sütő hőmérsékletét először is 180 fokra vegyük vissza, egyúttal pedig egy külön edényben keverjük össze az olívaolajat, a fűszereket és mártogassuk bele a kenyérkockákat. A spárgákhoz használt tepsiben szépen rendezgessük el őket, és tegyük a sütőbe 15-20 percre, amíg aranybarnák lesznek (közben egyszer félidőnél megfordíthatjuk a kenyereket).

Tálaljuk a levest krutonnal, néhány fej ropogós sült spárgával, esetleg vegán parmezán sajttal. Én ezúttal friss mentalevelet is adtam hozzá.

Spárgás borsókrémleves. Fotó: Kardamom
Spárgás borsókrémleves. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik