Élet-Stílus

Ma mindenki nyer és senki sem veszít

Időről időre napirendre veszem a videóblog indításának kérdését, de mindeddig valahogy nem állt együtt minden csillag az égen, hogy bele is vágjak. Aminek most csak azért örülök, mert ha ezt az isteni, spenótos pak choi frittatát kellene felvételen prezentálnom, nagy bajban lennék: tegnap egy hetedhét országra szóló lagziban jártam, ami olyan jól sikerült, hogy egyelőre igyekszem megtalálni a táncparketten hagyott hangomat.

Biztosan a sok egészséges, vitalizáló és frissítő Kardamom-fogásnak (és talán annak a tegnapi erdélyi organikus meggyitalnak) köszönhető, hogy a hosszú távú memóriámból még mindig ijesztően könnyen tudom előhívni a ’90-es évek slágereinek szövegeit. Azt is a sok memóriajavító smoothie-nak tudom be, hogy nem csak Ganxsta Döglégy Zolee “rap” betéte ment hibátlanul…

…de hogy mi segített abban, hogy végigtáncoljam az estét? Ebben kiemelt jelentőséget kell tulajdonítsak a tegnap reggelire összeütött, bio spenóttal és kínai bordáskellel (pak choi) megspékelt vitamindús frittatának.

Valamennyi alapanyag a leggondosabb kezek munkáját dicséri: míg a tojások a családi bioudvarból érkeztek, a zsenge tavaszi zöldségeket a Zsámboki Biokertnek köszönhettem.

A szombati Mom Biopiacról vagy a vasárnapi Szimpla Háztáji Piacról régóta ismertem már a termékeiket, de csak nemrég kezdtem el megérteni a mögöttük álló szaktudást, elhivatottságot és precizitást.

Nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek a fővárosiak körében is: mára számos hűséges vásárlójuk van, akik vagy a helyi piacokon keresik fel a standjukat (a fent említetteken kívül csütörtökönként a Wekerlei Kispiacon is elérhetőek), vagy a Szatyorboltba ugranak be egy-egy adag minőségi szezonális zsámboki alapanyagért.

Ezen felül egy hatékony dobozrendszert működtetnek: minden héten előre összeválogatott szezonális, helyi termelésű bio zöldségek kerülnek a dobozokba, amelyeket valamely átvételi ponton lehet felvenni (ezek listája itt érhető el). Heti rendszerességgel hírlevél formájában küldenek értesítőt a következő heti doboz tartalmáról és további hasznos információkról.

Cargonomia névre keresztelt együttműködésnek köszönhetően pedig a vásárlók akár azt is kérhetik, hogy – a környezetet kímélő módon – az aktuális gyümölcsöktől és zöldségektől roskadozó ládák teherbiciklivel kerüljenek kiszállításra – egészen a konyháig vagy ha az a kényelmesebb, az irodáig.

Teherbicikli. Fotó: Facebook
Teherbiciklik zsámboki finomságokkal. Fotó: Facebook

A jövő héten például egy ilyen, pak choit, spenótot, répát, salátát, újhagymát, petrezselymet, céklát vagy almát is rejtő kincsesládát kínálnak majd:

Zöldségek a Zsámboki Biokertből. Fotó: Kardamom
Zöldségek a Zsámboki Biokertből. Fotó: Kardamom

A Zsámboki Biokertben zajló biodinamikus gazdálkodásról nemsokára bővebben is olvashattok majd itt, a blogon. Addig is ezen a linken találtok egy kis ízelítőt a Petőfi TV műsorából, amiben a stáb a farmon járt.

És akkor jöjjön az elmúlt hét egyik legjobb Kardamom-receptje. Saját fejlesztés. :-)

Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom
Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom

Onnantól, hogy kivettem a sütőből és megcsapott az illata, alig bírtam kivárni, hogy megkóstolhassam. Szerencsére a fotókon nem látszik, hogy mennyire siettem.

Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom
Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom

Ha elkészítitek, érteni fogjátok, miért.

Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom
Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom

Végül jól megkaptam, nem volt könnyű abbahagyni, annyira finom lett. ♥

Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom
Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom

Spenótos-hagymás tojáslepény kínai bordáskellel

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 újhagyma, a zöldjével együtt
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 kisebb fej pok choi (kínai bordáskel), de használhatunk kínai kelt is
  • 2 bögre friss spenótlevél
  • 8 házi tojás
  • 1 teáskanál só
  • őrölt bors

Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon, időnkénti kevergetés mellett pirítsuk üvegesre a felkarikázott újhagymát, a felaprított fokhagymát és a gyömbért. Keverjük hozzá az ujjnyi vastag szeletekre vágott pok choi-t és kb. 2-3 percig süssük tovább, majd adjuk hozzá a durvább szeletekre vágott spenótot, illetve a teáskanálnyi sót. Kb. 3 további percig pirítsuk, közben időnként keverjük meg.

A tojásokat egy kisebb tálban villával keverjük össze, majd öntsük a zöldségekhez, és dolgozzuk (forgassuk) őket alaposan össze, és borsozzuk meg ízlés szerint.

Egy tepsit vagy sütőformát kenjünk ki zsiradékkal (kókuszzsírral vagy olajjal), öntsük bele a keveréket és tegyük a sütőbe kb. 25 percre. Akkor vegyük ki, amikor a lepény kellően “feljött” tepsiben, illetve aranybarna a teteje.

Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom
Spenótos pak choi tojáslepény. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik