Élet-Stílus

Fiatal házaspárok, akik mertek nagyot álmodni a konyhában – 3. rész

Helyreállt a világ rendje, magára talált az időjárás, végre átadhatjuk magunkat a melengető májusi napsugaraknak. Egy rövid kirándulás erejéig most mégis északra hívlak benneteket, hogy ti is bepillantást nyerjetek abba a meseszép vegetáriánus világba, amelyet a dán Luise Vindahl és a svéd David Frenkiel alkotott meg Stockholmban, és amelynek mára több százezres rajongótábora van.

Kardamom májusi különkiadásában 4 olyan házaspárt mutatok be, akik a növényi alapú konyha iránti szenvedélyüknek (mindannyiunk legnagyobb örömére) nem tudtak megálljt parancsolni a konyhájuk falain belül.

Ehelyett ízléses és izgalmas blogbejegyzéseikkel világszerte megannyi, az egészségére odafigyelő olvasót ösztönöznek egy tudatosabb életmódra.

Nem is olyan rég Amerikából indultunk, majd Ausztráliában is megnéztük, mit takar a minimalista vegán konyha. Különleges és szerethető vegetáriánus blogokból Európában sincs hiány, a skandináv és a brit konyhatündérek nagy szakértői a témának.

Az egyik legmenőbb gasztroblog, a Green Kitchen Stories megálmodói is Stockholmból fonják az ujjuk köré az internet népét.

Filozófiájuk megegyezik az eddig bemutatott párokéval, azaz egészséges, egyszerű, gyors vegetáriánus fogásokat készítenek, amelyek csak természetes összetevőket tartalmaznak (teljes értékű gabonákat, “jó” zsírokat, olajos magvakat, hüvelyeseket, tojást és természetesen sok-sok zöldséget, illetve gyümölcsöt). Emellett tippeket, ötleteket adnak ahhoz, hogy hogyan lehet zökkenőmentesen átállni egy egészségesebb táplálkozásra, nem utolsósorban pedig gyönyörű képeket készítenek hol a tűzhely mellett, hol az utazásaik során.

Rögtön azzal kezdeném, hogy a bejegyzésem címe ezúttal megtévesztő, ugyanis valójában hárman szerkesztik az oldalt:

Luise és David mellett tündéri kislányuk, Elsa is kiveszi a családi vállalkozásból a részét. 6 évvel ezelőtt még nem is sejtette, micsoda kreatív és egészségtudatos családba csöppent. (A blog nem véletlenül népszerű a kisgyerekes családok körében is: a szülők nemcsak Elsa szilárd táplálékkal való első találkozásáról írtak lelkesen, de a kezdeti étkezések során összegyűjtött tapasztalataikat is készséggel osztották meg az olvasókkal.)

Luise, David és Elsa. Fotó: deliciouslyella.com
Luise, David és Elsa. Fotó: deliciouslyella.com
Luise, David és Elsa. Fotó: www.theguardian.com
Luise, David és Elsa. Fotó: www.theguardian.com
Luise, David és Elsa. Fotó: saltandwind.com
Luise, David és Elsa. Fotó: saltandwind.com
Luise, David és Elsa. Fotó: www.thedailygood.se
Luise, David és Elsa. Fotó: www.thedailygood.se
Luise, David és Elsa. Fotó: www.facebook.com/greenkitchenstories
Luise, David és Elsa. Fotó: www.facebook.com/greenkitchenstories
Luise és Elsa. Fotó: www.facebook.com/greenkitchenstories
Luise és Elsa. Fotó: www.facebook.com/greenkitchenstories

Igazi sikertörténet az övék.

A blog elismertségét jól jelzi, hogy 4 évvel az indulása után nemcsak a neves Saveur magazin “Legjobb Gasztroblog” díját nyerte el “Speciális Étrend” kategóriában, receptjeiket más híres kiadványok is (Food & Wine Magazine, Bon Appetit, ELLE, Vogue, The Guardian, Vegetarian Times, stb.) előszeretettel jelentetik meg.

Mára az Instagramon 302 ezren, míg a Facebookon közel 120 ezren követik történeteiket, főzőkurzusaik pedig Lisszabontól Amszterdamon át Aucklandig rekordidő alatt telnek be.

Sipping coconuts like there is no tomorrow.

David Frenkiel (@gkstories) által közzétett fénykép,

Időközben népszerű vegetáriánus mobilalkalmazásokat dobtak piacra, és immáron két, több kontinensen is kiadott szakácskönyvvel büszkélkedhetnek. Érdemes megnézni a promó videójukat (szigorúan teli hassal!), nagyon szép képek vannak benne. “Green Kitchen Stories” címet viseli az első kiadvány:

 Ennek folytatása a “The Green Kitchen Travels“:

Na de kik is állnak a konyhabeli történetek mögött?

A két északi fiatal 2009-ben a napfényes Itáliában egy táncparketten ismerkedett meg.

David egy magazin művészeti vezetője, grafikus designer és ételfotós, Luise társadalmi tanulmányok szakon végzett és okleveles táplálkozási tanácsadó. Ahogy David egy interjúban mesélte, amikor találkoztak, felesége egészségesen táplálkozott ugyan, de mindenevő volt, húst is evett, ő pedig jóllehet, akkortájt már vegetáriánus volt, nem igazán törődött azzal, hogy minőségi ételeket vegyen magához.

Az első randijuk a Tevere partján volt: David tésztát, Luise lazacot evett. Ahogy a kapcsolatuk mélyült, úgy alakultak át az étkezési szokásaik is, majd amikor Stockholmban összeköltöztek, közösen kidolgoztak egy étrendet, ami mindkettőjüknek tökéletesen tartható volt.

Így nemcsak az útjaik, de két külön világ is keresztezte egymást a találkozásukkal. A 2 évvel később elindított bloggal csak azt akarták dokumentálni maguknak és a barátaiknak, hogy milyen finomságok születnek a közös főzéseikből.

A blogolásra a kezdetekkor egyáltalán nem tekintettek karrierként. Sőt, eltökéltek voltak abban, hogy nem is lehet az, mert féltek, hogy ez elvenné a lelkesedésüket. Ahogy viszont a blog népszerűsége nőtt és a mobilalkalmazásaikat elkezdték árusítani, illetve felkérték őket a szakácskönyvek megírására, nem tudtak nemet mondani a lehetőségekre.

Ugyanakkor ígéretet tettünk egymásnak, hogy csak addig folytatjuk, amíg szórakoztat bennünket. És ez még mindig így van!”

A blog a konyhájuk egyik zöld faláról kapta a nevét, de valójában sokkal fontosabb mondanivalót szántak neki. Ahogy David nyilatkozta, a “zöld konyha” (Green Kitchen) azt a törekvésüket mutatja, hogy vegetáriánus ételeikhez teljes értékű és organikus alapanyagokat használnak fel. Egészséges receptjeik olyan egyszerűek és letisztultak, amennyire csak lehet, és tekintettel arra, hogy szinte valamennyi receptjük mögött egy történet húzódik meg, úgy döntöttek, ennél megfelelőbb nevet nem is választhatnának.

Kedvenc Deliciously Ellám azon kérdésére, miszerint van-e a párosnak jól bevált tippje arra, hogy hogyan maradjunk minden nap egészségesek és boldogak, a Luise és David csak a következőt válaszolták:

Próbálj meg egészséges életet élni azáltal, hogy valódi ételeket eszel, sok vizet iszol, figyelsz a légzésedre és mozogsz! Ne tiltsd meg magadnak a kevésbé egészséges ételeket sem, időről időre élvezd ki őket, csak törekedj az egyensúlyra! Hallgass a szívedre! Azért egyél, hogy jól érezd magad, ne azért, hogy rosszul!”

Az alábbi, fél óra alatt elkészíthető citromfüves-almás padlizsáncurry receptjére is a Green Kitchen Stories recepttárában bukkantam, és mondanom sem kell, hogy mennyire jól érezték magukat az ízlelőbimbóim, miközben elfalatozgattam.

Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal. Fotó: Kardamom
Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal. Fotó: Kardamom

Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 4 evőkanál kókuszolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 szár felaprított indiai citromfű (más néven citronella, nem összetévesztendő a gyógynövényként használt citromfűvel, ezúttal a Vámház körút 5. szám alatti Ázsia Bt-ben vettem)
  • 1/2 teáskanál chili pehely
  • 2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál mustármag (egy mozsárban durván törjük össze)
  • 1 közepes méretű padlizsán (nagyobb szeletekre vágva)
  • 2 kisebb, kockákra vágott alma
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • 30 dkg (2,5 bögre) kelbimbó
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 marék friss korianderlevél a tálaláshoz
  • köretként rizzsel kínálhatjuk
Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal. Fotó: Kardamom
Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal. Fotó: Kardamom

Egy lábasban közepes fokozaton melegítsük fel a kókuszolajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és 1 percre pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a kurkumát, a chili pelyhet, a mustármagot és a citromfüvet is, és alacsonyabb fokozaton, folyamatos kevergetés mellett további 1 percig pirítsuk a keveréket. Ezután szép lassan adjuk hozzá a padlizsánszeleteket is, és ha szükséges, egy kis olajat öntsünk még a lábasba. Jöhetnek az almakockák és az almaecet is, és folyamatos kevergetés mellett 1-2 pároljuk-süssük a lábas tartalmát (ügyeljünk rá, hogy ne égjen oda). Öntsük hozzá a kókusztejet is, illetve a kelbimbókat, sózzuk meg és egészen addig főzzük a curry-t (15 perc), amíg a zöldségek kellően puhák lesznek.

Közben tegyük fel főni a rizst. Mielőtt levennénk a curry-t a tűzről, egy kis citromlevet facsarhatunk bele, illetve friss korianderrel bolondíthatjuk meg.

Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal. Fotó: Kardamom
Padlizsáncurry almával, citromfűvel és padlizsánnal. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

(A recept forrása: http://www.greenkitchenstories.com/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik