Élet-Stílus

Futótűzként terjed a veganizmus a tinédzserek körében

A veganizmus manapság az egyik leggyorsabban terjedő életmód- és táplálkozási mozgalom.

A Vegan Life magazin és a The Vegan Society közösség összefogott, hogy kiderítsék, mekkorára tehető a Nagy-Britanniában élő vegánok száma. Azaz azoké, akik semmilyen állati eredű ételt nem fogyasztanak, így a húsok mellett tejtermékeket, tojást és mézet sem.

Zöldségek a Zsámboki Biokertből. Fotó: Kardamom
Zöldségek a Zsámboki Biokertből. Fotó: Kardamom

A vegánokra vonatkozóan valaha készített legnagyobb felmérés keretében a vezető brit piackutató intézet, az Ipsos MORI elemzői körülbelül tízezer, 15. életévét betöltött lakost kérdeztek meg étkezési szokásaikról Angliában, Skóciában és Wales-ben.

A minap publikált eredmény őket is megdöbbentette:

10 év alatt 350 százalékkal nőtt a vegánok száma Nagy-Britanniában.

2006-ban még közel 150 ezren tették le voksukat az állati eredetű termékektől mentes táplálkozás mellett,

mára számuk több, mint félmillióra, 542 ezerre emelkedett.

Vegan Boom. Fotó: www.veganlifemag.com
Fotó: www.veganlifemag.com

A mozgalom a fiataloknak köszönhetően terjed futótűzszerűen: a brit vegánok közel fele (42%-a) 15-34 év közötti, míg csupán 14%-uk 65 év fölötti. A brit vegánok túlnyomó többsége városban vagy az agglomerációban él (88%-uk), a teljes vegán “népesség” ötöde (22%) egyébként londoni lakos.

A Vegan Life magazin kiadói igazgatója, Keith Coomber szerint:

A veganizmus közvélemény általi megítélése gyorsan változik. Többé már nem egy extrém életmód, hanem egyszerű és elérhető – bármely szupermarketben körülnézhetsz, és növényi tejek, illetve sok más vegánbarát termék széles választékával találkozhatsz a polcokon.”

szigetországban ez valóban így van, itthon, Magyarországon azért még jócskán van hova fejlődni. Ne legyünk viszont elégedetlenek, egyre több, vegán termékekkel teli biobolt nyílik város- és vidékszerte (nekem most a Born2Bio az új kedvencem) és ne felejtsük a piacokat sem.

Még márciuban írtam az Oxfordi Egyetem kutatói által közzétett tanulmányról, amelynek szerzői többek között arra jutottak, hogy egy globális mértékű vegetáriánus vagy vegán étrenddel évente milliók életét és (az egészségügyi és a klímaváltozás következtében fellépő károk enyhítésére kiadott) dollárbilliókat menthetnénk meg 2050-ig, nem beszélve arról, hogy jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás. Erről többet a linkre kattintva olvashattok.

A fiatalok nagy részét egyébként az Instagram és más közösségi oldalak tartalmai inspirálják az egészségesebb életmódra, derül ki a Guardian egy felméréséből. Ez nem is csoda, ha olyan kreatív gasztroblogger házaspárok képeibe botlanak, mint akik a Minimalist Baker, a Minimalist Vegan vagy a Green Kitchen Stories oldalakat is megálmodták.

Az egészségtudatos teniszcsillag, Novak Djokovic és felesége is úgy érezték, hogy itt az ideje meglovagolni az új áramlatokat. Ahogy arról már korábban beszámoltam, nemrégiben nyitották meg Eqvita névre keresztelt vegán éttermüket Monte Carlóban.

A növényi alapú táplálkozás a tinédszerek és a sportolók mellett egyébként egyes politikusok körében is egyre népszerűbb, erről itt olvashattok bővebben.

Zöldségekkel, gyümölcsökkel teli, gyorsan és könnyedén elkészíthető receptekért pedig nem kell Angliáig utaznatok, csak kövessétek a Kardamomot itt, a Facebookon vagy az Instagramon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik