Élet-Stílus

Edd magad sugárzóvá: fogyassz több napraforgómagot!

Rég fészkeltem már be magam a blog szerkesztőfelülete elé, ahogy számolgattam, vagy három hete is annak, hogy utoljára friss recepttel jelentkeztem. Különösen mozgalmas időszakon vagyok túl, és bár a konyhát nem kerültem, az írás már nagyon hiányzott.

Bemelegítésként egy nem mindennapi receptgyűjteményből vett, egyszerű, ám annál nagyszerűbb nyári salátával érkeztem.

Az elmúlt hetekben egy kicsit utaztam is, és ezúttal Eszterhai Katalin Akaratunk gyógyereje című könyvét vittem magammal. Már nagyon kíváncsi voltam rá, mert korábban néhány nap eltéréssel, egymástól függetlenül három különböző ismerősöm is a figyelmembe ajánlotta.

Eszterhai Katalin: Akaratunk gyógyító ereje. Fotó: Kardamom
Eszterhai Katalin: Akaratunk gyógyító ereje. Fotó: Kardamom

Az újságíró, televíziós riporter, producer és emberjogi aktivista szerző családjával 1987-ben hagyta el Magyarországot, fotográfus-operatőr férjével, Lajtai Györggyel (aki a könyv fotóanyagát is készítette) jelenleg Kanadában élnek. Eszterhai Katalin a megfelelően összeválogatott ételeknek is köszönhető, csodával határos gyógyulásának történetét meséli el a könyvben, melynek mottójául Hippokratész híres intelménél aligha választhatott volna találóbb mottót:

“A gyógyszered legyen az ételed és ételed legyen a gyógyszered.”

Hippokratész szerint „az a bölcs ember, aki az egészséget tartja a legnagyobb áldásnak, és ha beteg, megtanulja a betegségét a saját javára fordítani”.

Arról, hogy az egyik kedvenc egészségtudatos bloggerem, a sokak számára példaképpé lett Deliciously Ella hogyan gyógyította meg magát az étrendje megváltoztatásával vagy hogy egy ausztrál házaspár miként jutott el az após meggyógyításának tervétől a világszerte népszerű Food Matters “birodalom” felépítéséig, már korábban írtam.

Magyar sikertörénetekből sincs hiány.

Eszterhai Katalin, ahogy írja, mindig is sikeres, dinamikus, derűs és pozitív ember volt. Egy hirtelen jött betegség, melyben látása az egyik szemére teljesen elhomályosult, azonban hosszú hónapokra ágyhoz kötötte és több műtét után is fennállt a veszélye annak, hogy végleg elveszíti “szeme világát”. Az orvosi kezelések mellett, gyógyulása érdekében beleásta magát a természetes alapanyagok egészségre (különösen a látásra) gyakorolt hatásainak tanulmányozásába, de ez a válságos időszak egy mélyreható önvizsgálatra is sarkallta.

A szerző önismereti utazásként tekint gyógyulásának folyamatára, melynek során fokozatosan megértette, hogy ahhoz, hogy a látását visszanyerje, elengedhetetlen lelki harmóniájának megteremtése.

Az étrendje átalakításán túl, megtisztulásra és megújulásra volt szüksége, le kellett raknia a régi sérelmeket, nehezteléseket, melyeket addig magával cipelt, és meg kellett tanulnia értékelnie önmagát és másokat. Betegsége megerősítette benne az életszeretetet.

Csak ajánlani tudom ezt az elbűvölő, érdekes információkkal és izgalmas receptekkel teli könyvet mindazoknak, aki hozzám hasonlóan rajonganak a természetes ételekért és hisznek ezek gyógyító erejében. Eszterhai Katalin szavaival élve

Ez nem egy „főzzünk okosan” receptkönyv. Személyes élményekkel, történelmi tényekkel, napjaink kutatási eredményeivel, népi hiedelmekkel ízesített sok-sok ételmese. Olyan ételek, fűszerek, italok, gombák, zöldségek, gyümölcsök a főszereplők, amelyek valamilyen formában hozzájárulhatnak látásunk javításához, szemünk gyógyulásához, erősítik szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben, és kifényesítik nemcsak a tekintetünket, de a lelkünket is. Amíg a gyógyulásban reménykedünk, megpróbálunk megtenni érte mindent, a szokásosnál több időt szentelünk magunkra, így jobban megismerjük, kik vagyunk, és mi is a feladatunk ezen a világon.”

Az alábbi ízletes nyári saláta alapötletét is ebből a könyvből vettem. Pillanatok alatt elkészíthető, és tele van olyan fontos tápanyagokkal, mint a magnézium, cink, szelén és az E-vitamin. Katalin ugyan az eredeti recept szerint a salátát szőlővel és olívaolajjal készíti, én viszont gyönyörű nektarint találtam a piacon, illetve az olívaolaj helyett az igazi csodaszernek számító szőlőmagolajat kevertem az öntethez.

Ebben a salátában pont az a jó, hogy szezonális gyümölcsökkel havonta variálható, de a napraforgómagot is ugyanígy felválthatjuk tökmaggal, fenyőmaggal vagy dióval, mandulával.

Az örök szerelem, a remény és a fény szimbólumaként is ismert napraforgó (latin neve jelentése: a “napsugár virága”) piciny magjai egyébként igazi vitaminbombák. Bár napjainkban már-már jelentéktelennek tűnik, sokak szinte csak madáreledelként tartják számon, a napraforgómagnak mégis figyelemre méltó gyógyereje van. A szotyi

  • kiváló fehérjeforrás,
  • bővelkedik kalciumban, vasban, cinkben, szelénben, magnéziumban és folsavban,
  • a C-, B- és D- vitaminok mellett E-vitaminban gazdag, mely utóbbi antioxidáns hatásánál fogva erősíti a szervezet védekezőképességét és megóv a káros szabad gyökök romboló hatásától, de az idegrendszer és az izmok működéséhez is nélkülözhetetlen, plusz ragyogóvá teszi a bőrt, selymessé a hajat,
  • gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek többek között csökkentik a vér koleszterinszintjét,
  • és a legutóbbi kutatások alapján az egyik legjobb ellenszere a depressziónak: szervezetünk a benne lévő triptofánból (aminosav) a magnézium segítségével szerotonint (hormon) állít elő, amely hozzájárul a derűsebb hangulathoz és ahhoz, hogy bizakodva nézzünk a jövőbe. Akár a virág, amely fejével folyamatosan a Nap, a fény útját követi.

Ahogy az írónő is fogalmaz könyvében,

a napraforgó az éltető Nap földi megtestesítője, ereje a növény minden egyes sejtjében jelen van. Magját fogyasztva az ember újra és újra megéli a belőle sarjadó élet csodáját, és akár a Nap, ragyogni fog.”

szőlőmagolaj fogyasztásának áldásos hatásait pedig szintén érdemes megjegyezni:

  • megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt,
  • antioxidáns hatása majdnem 20-szor jobb, mint a C-vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak, ezenkívül
  • gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen és az öregedési folyamatokat is lassítja,
  • a nőknél pedig enyhíti a változó kor kellemetlen tüneteit.
Rukolasaláta nektarinnal és napraforgómaggal. Fotó: Kardamom
Rukolasaláta nektarinnal és napraforgómaggal. Fotó: Kardamom

Rukolasaláta nektarinnal és napraforgómaggal

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 nagy doboz rukola
  • 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű
  • 2 kisebb nektarin
  1. Száraz serpenyőben pirítsuk meg egy picit a napraforgómagot.
  2. Egy kis edényben dolgozzuk össze a balzsamecetet, mézet, mustárt, olajat, sót és borsot és hagyjuk pár percig pihenni.
  3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a salátát, a gerezdekre vágott nektarint, a napraforgómagot és hintsük meg a kakukkfűvel.
  4. A salátát öntözzük meg az előre elkészített öntettel, óvatosan forgassuk össze, és – ahogy az írónő javasolja – “még mielőtt tálalnánk, hagyjuk néhány percig összeérni azzal a szeretettel, amellyel készítettük”.

Egészségetekre!

Rukolasaláta nektarinnal és napraforgómaggal. Fotó: Kardamom
Rukolasaláta nektarinnal és napraforgómaggal. Fotó: Kardamom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik