Élet-Stílus

Egy tökéletes nassolnivaló, ha fogytán az energiád

Már unod a bolti édességeket? Fontosnak tartod, hogy olyan finomságokkal kényeztesd magad és a szeretteidet, amelyek összetevőit felismered, de nincs időd órákat pepecselni a konyhában? Ezt a trópusi energiabombát neked találták ki!
Mangós-kókuszos energiagolyó. Fotó: Kardamom
Mangós-kókuszos energiagolyó. Fotó: Kardamom

Edzés előtt, délutáni édesség iránti vágy csillapításához vagy épp piknikezéshez – mindenkor bevethető.

A mangó, a datolya és a kókusz miatt kellően édes, a lime-nak és a magoknak köszönhetően viszont mégsem émelyítően.

A tested csak úgy lubickolni fog a boldogságban: a szezámmagban nemcsak jelentős mennyiségű A-, B- és E-vitamin található, de kalciumban is különösen gazdag, és kitűnő forrása a káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, illetve a vasnak is.

A dió “szuperélelmiszer” jellegét pedig szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni: bőségesen tartalmaz fehérjét, esszenciális zsírsavakat, magnéziumot, kalciumot, mangánt, cinket, szelént, folsavat, E- és B-vitaminokat.

Mangós-kókuszos energiagolyó. Fotó: Kardamom
Mangós-kókuszos energiagolyó. Fotó: Kardamom

Mangós-kókuszos energiagolyók

Hozzávalók 15 kisebb golyóhoz:

  • 3/4 bögre dió vagy kesudió (akár mixelheted is a kettőt)
  • 1/2 bögre aszalt mangó (lehet aszalt sárgabarack is)
  • 5 szem királydatolya
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1/6 bögre kókuszreszelék + egy kevés a forgatáshoz
  • 1/2 lime facsart leve

1. Ha van időd, pirítsd meg a diót száraz serpenyőben, így még különlegesebb lesz az ízhatás, ezalatt az idő alatt pedig a mangót is érdemes 5-7 percre meleg vízben beáztatni (mielőtt az aprítógépbe tennéd, majd csöpögtesd le).

2. Ha minél gyorsabban szeretnéd falatozni a finomságot, akkor az első lépést kihagyhatod, és szép sorban valamennyi összetevőt tedd az aprítógépbe és addig aprítsd, amíg kellően puha, gyúrható, kissé ragadós masszát kapsz. Aprítógép híján tedd egy nagyobb tálba a hozzávalókat és kézi botmixerrel aprítsd fel, illetve dolgozd masszává őket. Én előbb a mangót, a datolyát és a diót daráltam össze (egy evőkanálnyi vízzel rásegítettem, hogy könnyebben összeálljanak), majd hozzáadtam a lime levét, illetve a szezámmagot, végül a kókuszreszeléket.

3. Amint elkészült a massza, a tenyeredben formálj kis golyókat belőle és forgasd bele a kókuszreszelékbe. Azonnal fogyasztható, hűtőbe téve pedig napokig eláll.

Egészségedre!

Mangós-kókuszos energiagolyó. Fotó: Kardamom
Mangós-kókuszos energiagolyó. Fotó: Kardamom

 

A recept forrása: www.minimalistbaker.com.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik