Élet-Stílus

Aranyozd be a reggeled ezzel a fűszeres-mézes zabkásával!

Az "aranytejről", erről a fűszeres-mézes italcsodáról már korábban is írtam, a kurkuma, a gyömbér, a fahéj, a kardamom és a méz kvintettje azonban a reggeli zabkásásában is jól muzsikál. De még milyen jól!

A kurkuma nemcsak fűszer, de kiváló antioxidáns is – a természetgyógyászatban ezért előszeretettel alkalmazzák. Csökkenti a testben lévő krónikus gyulladásokat, kisöpri a szervezetben felhalmozódó szabadgyököket, baktérium- és vírusellenes hatása van, serkenti az emésztést, lassítja az öregedést, szebbé teszi a bőrt.

Ahogy Eszterhai Katalin Akaratunk gyógyereje című könyében fogalmaz (a könyvről bővebben itt írtam),

a kurkumában valami rejtélyes rendezőelv működik. Képes naponta megújítani az embert, mondják az indiaiak, akik évezredek óta egyik legfontosabb fűszerüknek tartják a konyhában, de nélkülözhetetlen tartozéka vallási ceremóniáiknak, és használják szépészeti célokra is.

Gyógyító erejét a benne lévő kurkuminnak köszönheti. Kutatások igazolják, hogy ez az anyag több mint hetvenféle betegséggel veszi fel eredményesen a küzdelmet, így többek között a rákkal, vagy a szív- és érrendszeri betegségekkel. Egyes források szerint gyógyulást ígér az időskori cukorbetegségben szenvedőknek, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedők “megváltója” is lehet.

Az ájurvéda szerint a kurkuma kiváló ír a kötőhártya-gyulladásra, illetve a szürkehályogra is, továbbá megszüntetheti vagy csökkentheti a retina és a szem érhártyarendszerének gyulladását.

Van kérdés, pajtások?

Ha kipróbáljátok ezt a szuper finom, simogató zabkását reggelire, nem is lesz:

Aranytejes zabkása. Fotó: Kardamom
Aranytejes zabkása. Fotó: Kardamom

Aranytejes zabkása

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandulatej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 1/2 bögre zabpehely (finomabb szemű)
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál méz (a vegán verzióhoz agavé- vagy juharszirup)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipetnyi bors
  • a tetejére: áfonya, nektarin, őszibarack, banán, mogyoró, mandula, dió, chia mag, stb.

1. Egy lábasban keverd össze a tejet a fűszerekkel, a mézzel és a kókuszolajjal, majd mielőtt forrni kezdene, vedd le a keveréket a tűzről.

2. Egy kisebb tálban keverd össze a zabpelyhet a chia maggal (adhatsz hozzá diót, mandulát vagy akár olajos magvakat), öntsd hozzá a fűszeres-mézes tejet, majd keverd össze alaposan. Akár azonnal is fogyaszthatod, de a legjobb, ha néhány órára (vagy estére) a hűtőbe teszed.

3. Tálald friss gyümölccsel, olajos magvakkal, esetleg szórd meg kókuszpehellyel, fahéjjal vagy még egy kis chia maggal.

Jó étvágyat!

Aranytejes zabkása. Fotó: Kardamom
Aranytejes zabkása. Fotó: Kardamom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik