Élet-Stílus

Napjaink élelmiszeripara 11 megdöbbentő képen

George Steinmetz kaliforniai fotós egy évet szánt arra, hogy körbeutazza az Egyesült Államokat, és - szó szerint - grandiózus felvételeket készítsen a nagyipari élelmiszer-előállításról.

A New York Times oldalán bukkantam a minap az elgondolkodtató albumra, és ha már annyi szó esik itt, a blogon a tudatos táplálkozásról, gondoltam, veletek is megosztom.

1. Tejipari felhasználásra szánt borjak (Greenleaf, Wisconsin)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A helyi tejipari üzemekből érkező újszülöttek életük első 180 napját előbb itt, a Calf Source telephely 72 sorba rendezett, 4896, fenti képen is látható óljának valamelyikében töltik, ahonnan idővel nagyobb, közös karámokba kerülnek. A felvételen a jármű épp tejet és vizet oszt a jószágoknak. Később a fiatal állatokat a Heifer Source-ba, a Milk Source vállalat által üzemeltetett másik létesítménybe szállítják, ahol megtermékenyítik őket, majd hét hónapos terhesen (úgy, hogy még két évnél is fiatalabbak) visszaszállítják őket abba a tejipari üzembe, ahonnan eredetileg is érkeztek.

2. Áfonyamező (Cranmoor, Wisconsin)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

Bennett Cranberry Company farmerei által létrehozott vörösáfonya-lápok állítólag nagyon hatékonyak: azt mondják, hogy az effajta “kecses” kialakításnak köszönhetően a trágyázást, öntözést és betakarítást végző munkagépek sokkal könnyebben hozzáférnek a növényekhez. A vállalkozás egyébként évente körülbelül 1300-2300 tonna vörösáfonyát termel.

3. Sárgarépák (Kern County, Kalifornia)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A világ egyik legnagyobb sárgarépa-termesztője, a kaliforniai Grimmway Farm Malaga üzeme közel 11,5 millió kilogramm sárgarépát dolgoz fel hetente. A létesítménynek ebben a részében a répákat egészben megmossák, majd 5 cm nagyságú “bébidarabokra” vágják, mielőtt azok áthaladnak a színek szerinti szortírozóegységen. Itt előbb 360 fokos, nagy sebességű kamerák és szenzorok szűrik ki a hibás zöldségeket, majd speciális berendezések adagolják őket a megfelelő futószalagokra, aszerint, hogy juice vagy állati takarmány készül belőlük.

4. Pulykatelep (Északkelet-Iowa)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

Megesik, hogy a legsűrűbb időszakokban a Gary’s Gobblers cég akár 60 ezer pulykát is nevel az összesen 65 hektáros telephelyük 2,2 hektáros létesítményében. A képen látható munkás fertőtlenítőszert fúj a pulykaólba, hogy megelőzze a szárnyasok megbetegedését. A vállalat évente 150 ezer pulykát ad el.

5. “Szarvasmarha-legelő”, ameddig a szem ellát (Grand View, Idaho)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

Az USA-ban a második világháborúig a a J.R. Simplot cég számított a legnagyobb burgonyabeszállítónak. Egészen 2005-ig, állítólag ők adták az egyesült államokbeli McDonald’s-okban kapható sült krumplikhoz szükséges alapanyag több, mint felét. Ennek a 300 hektáros “legelőnek” az ötlete a cég milliárdos tulajdonosa, John Richard Simplot fejéből pattant ki, aki úgy gondolta, hogy a kiselejtezett burgonyákat a jövőben szarvasmarha-takarmányként hasznosítja.

6. Sertésüzem (Fair Oaks, Indiana)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

Az Indiana állambeli Fair Oaks Farms azontúl, hogy aktívan működő vállalkozás, ismeretterjesztő szerepet is igyekszik betölteni. A turistalátványosságnak számító Pig Adventure (“disznókaland”) részlegben a látogatók a sertések életének hét hónapnyi ciklusába tekinthetnek be – a megszületésüktől egészen az eladásukig. A képen a ketrecben oldalukra fektetve tartott anyadisznók a kicsinyeiket táplálják, akik egyébként a napjuk nagy részét így, evéssel töltik, hogy minél gyorsabban nőjenek. A cég 80-90 ezernyi sertést és 30 ezer borjút ad el évente.

7. Előrecsomagolt zöldségek (Kalifornia)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A Taylor Farms nem termel zöldségeket, csak feldolgozza a mintegy 200 gazdaságból érkező alapanyagot, hogy aztán háromból legalább egy amerikai az ő terméküket fogyaszthassa. A létesítmény teljes mértékben lépést tart a salátatermesztési szezonnal: 1,400 tonnányi gépezet indul meg novemberben Kaliforniából Arizonába, majd áprilisban vissza. A képen a zöldségek tisztításának munkafázisa látható.

8. Marha-, sertés-, borjú- és bárányhúsból készült felvágottak (Omaha)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A nap során az Omaha Steaks húsüzemének alkalmazottai rendszeresen nyújtógyakorlatokat végeznek a sérülések elkerülése érdekében. A társaság 3200 tonna húst forgalmaz évente.

9. Salátaföld (Salinas, Kalifornia)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A Tanimura & Antle társaság praktikusan ülteti a különböző típusú salátákat: elég csak végighaladni a szép, vízszintes sorban a betakarításkor, és már a termőföldön “kész” az előrecsomagolt salátamix. A farmon egyébként csak 2015-ben 740000 tonna salátát termeltek meg.

10. Hal minden mennyiségben (Csendes-óceán)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A Glacier Fish Company Alaska Ocean névre keresztelt járműve a maga 115 méteres hosszúságával és a több mint 1,6 kilométeres hálójával az Egyesült Államok flottájának egyik legnagyobb olyan halászhajója, ahol az állatok elejtése mellett egyúttal a feldolgozásuk is zajlik. Naponta átlagosan 150 ezer kilogrammnyi halásznak ki.

11. Tej és tejtermékek (Pickett, Wisconsin)

Fotó: George Steinmetz
Fotó: George Steinmetz

A Rosendale Dairy képen látható két futószalagja napi 22 órán keresztül forog megállás nélkül: ezalatt az idő alatt 7900 tehenet tudnak megfejni – naponta háromszor (!). Az üzemben évente 3,8 millió liter (kb. egymillió gallon) tej készül.

(Forrás: http://www.nytimes.com/interactive/2016/10/09/magazine/big-food-photo-essay.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fmagazine&action=click&contentCollection=magazine&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront&_r=1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik