Élet-Stílus

Élelmezési Világnap 2016

Az Élelmezési Világnapot annak tiszteletére ünnepeljük világszerte október 16-án, hogy 71 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon alapították meg Rómában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO).

Ügyesen sürgött-forgott a magyar diplomácia a szervezet üstje körül: 1979-ben a Dr. Romány Pál vezette delegációnk kezdeményezésére indult ugyanis útjára a világnap története annak érdekében, hogy

felhívja a kormányok és az emberek figyelmét az éhezés elleni küzdelem és az aktuális élelmezési kérdések jelentőségére.

Az esemény szervezői 1981 óta évről évre mindig más, különösen intenzív odafigyelést igénylő témára fókuszálnak. Míg például 2014-ben a “családi gazdaságoknak a megfelelő élelmezésben betöltött szerepe”, 2015-ben pedig a “szociális védelem és a mezőgazdaság kapcsolata: a vidéki szegénység felszámolásának” kihívásai kerültek az egész világra kiterjedő kampány középpontjába, az idei mottó így hangzik:

„A klíma változik – A táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell.”

https://youtu.be/IP-4TsrIIZc?list=PLzp5NgJ2-dK4pYWxZnKO47dp64ZcUoqYy

A Föld 7,2 milliárd lakója közül közel 800 millióan éheznek, miközben a világszerte megtermelt élelem harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba. A leginkább rászorulók többsége a mezőgazdaságból él, a klímaváltozás (az extrém hőmérsékletek, a szárazság és a hasonló, az éghajlatváltozás számlájára írható jelenségek) pedig komoly kihívás elé állítja őket.

Miben segíthetsz Te?

Az államok a kisbirtokos  termelők támogatásával és az élelmiszer-termelés volumenének fenntarthat módon történő növelésével  járulhatnak hozzá a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséhez. A mindennapokban ugyanakkor Te is számos módon segíthetsz azáltal, hogy tudatos és “etikus” fogyasztóként jobban odafigyelsz a napi, étkezéssel kapcsolatos döntéseidre.

“Ha kevesebb ételt dobunk ki a szemétbe vagy kevesebb húst eszünk, ehelyett pedig több hüvelyes növényt fogyasztunk, csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és valódi változást érhetünk el.” – szól a FAO vonatkozó közleménye.

Sajtótájékoztató. Fotó: Kardamom
Sajtótájékoztató. Fotó: Kardamom

Az esemény alkalmából tegnap közös sajtótájékoztatót tartott a Műcsarnokban Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője, Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára, illetve Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Sajtótájékoztató. Fotó: Kardamom
Sajtótájékoztató. Fotó: Kardamom

A sajtótájékoztatót megelőzően, tegnap délelőtt kamionok és teherautók alkotta adománykonvoj haladt végig Budapest belvárosán azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét az élelmiszer-ellátási bizonytalanságokra Magyarországon és tág környezetünkben, Európában és Közép-Ázsiában, egyúttal gyakorlati megoldásokat adjon erre a problémára.

Az adománykonvoj a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a FAO és más partnerek közös szervezésében jött létre, és idén 30 tonna élelmiszert szállít, körülbelül 20 millió forint értékben, amelyből mintegy 12 ezer élelmiszercsomag készül majd. Az élelmiszereket 17 élelmiszergyártó és forgalmazó vállalat ajánlotta fel, akik az Élelmiszerbankkal folyamatosan kapcsolatban vannak. Az adományok ideiglenes úti célja az Egyesület budapesti raktára, ahonnan később a rászoruló családokhoz jutnak.

Élelmiszerkonvoj. Fotó: FAO/ Erdőháti Áron
Élelmiszerkonvoj. Fotó: FAO/ Erdőháti Áron

Ajánlott videó

Olvasói sztorik