Élet-Stílus

Karamellizált hagymás padlizsánkrém

Az ájurvédikus ún. panchakarma tisztítókúra részét képező, az anyagcserét gyorsító (nagyon leegyszerűsítve a szervezetben a “víz”/”föld” elemek dominanciáját mérséklő) kapha étrend gyümölcsökre, zöldségekre, olajos magvakra, valamint növényi olajokra vonatkozó előírásait a korábbi bejegyzésekben már említettem.

Ezúttal vegyük górcső alá a gabonaféléket:

Ahogy az a diétára vonatkozó szabályok között írva vagyon, “számos gabonaféle nehéz, testsúlynövelő hatású, ezért nem ideális kapha táplálék. A víz elem képviselőjének azok a gabonák valók, amelyek vízhajtó, szárító, tápláló jellegűek. A kaphák egész jól elélnek a párolt zöldségkörettel tálalt teljes értékű gabonákon. A kenyérfélék viszont ragacsosak és fokozzák a nyálkaképződést, ezért erősítik a kaphát”.

A kapha mérséklése érdekében bátran fogyaszthatjuk az árpát, a hajdinát, a kölest, a kukoricát, a rozst, a száraz vagy pattogatott gabonaféléket (pl. popcorn), a sárgaborsó lisztet. Rizst csak nagyon ritkán egyen a kapha, a rozskenyeret pedig lehetőleg pirítósként.

A kuszkuszt, a zabot, a búzát, a quinoát, a mandula-, gesztenye-, kókusz- vagy amarántlisztet pedig a diéta heteiben el kell felejteni.

Jelentem, remekül elvagyok a köles- és hajdinakása különböző változatain, illetve az édesebb fűszerekkel házilag ízesített, főtt árpa- vagy rozspelyhet sem untam még meg. És a legjobb, hogy akkor sem kell kétségbeesnem, ha egy-egy szelet ropogós kenyeret kívánnék meg.

Nagy szerencsémre ugyanis, az egyik kedvenc belvárosi kézműves pékségemben, a Hold utcai piac tőszomszédságában található Artizánban már 100%-os rozskenyérrel is várják a lelkes diétázókat (is).

Artizán - 100%-os rozskenyér
Artizán – 100%-os rozskenyér. Fotó: Kardamom

A rozskenyerük pirítósként is nagyon finom, ha viszont tovább fokoznátok az élvezeteket, ajánlom figyelmetekbe az alábbi szuper, karamellizált hagymás padlizsánkrémhez tartozó receptet.

Karamellizált padlizsánkrém
Karamellizált padlizsánkrém. Fotó: Kardamom

Karamellizált hagymás padlizsánkrém

Hozzávalók (2 bögrényi adaghoz):

  • 1 nagyobb, ujjnyi vastagságú szeletekre felkarikázott padlizsán
  • 2 bögre felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd aprított fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1/4 bögrényi bio joghurt vagy bio tejföl (opcionális)
  • pirítós a tálaláshoz

Miután a felkarikázott padlizsánt mindkét oldalán megsóztuk, helyezzük egy nagyobb konyhai szűrőbe, amelyet kb. 10 percre tegyünk a mosogató fölé, hogy a leve lecsöpöghessen, majd két konyhai törlőkendő (vagy konyharuha) közé fogva a szeleteket a maradék nedvességet is próbáljuk meg róluk felitatni. A padlizsángerezdeket ezután sütőpapírral fedett tepsire helyezzük, majd olívaolajjal és sóval finoman meghintjük, hogy végül az előmelegített sütő legfelső szintjén 8-10 perc alatt aranybarnára süljenek (félidőben egyszer fordítsuk meg őket).

Mialatt a padlizsán a sütőben készül, a tűzhelyen egy serpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajon pirítsuk aranybarnára a felkockázott vöröshagymát, illetve az utolsó pár percre adjuk hozzá a fokhagymát is, és úgy kevergessük, karamellizáljuk tovább.

Ezután távolítsuk el a kihűlt padlizsán héját és a puha húsát egy edényben keverjük össze alaposan a hagymamixszel és egy villával „nyomkodjuk, passzírozzuk” is őket össze, majd a krémhez ízlés szerint adjunk sót-borsot.

Karamellizált padlizsánkrém
Karamellizált padlizsánkrém. Fotó: Kardamom

Jó étvágyat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik